自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

clyeu 發表於 17-7-9 13:15
語氣不像討論吧

唔好嬲~見得少嘅人係唔會信架~好似我以前係東莞市最旺最先進有$人最多嘅一個出名大商場門口停車場睇住一架路虎停低~一家4口落車~身高到我膊頭目測8丶9歳嘅女仔大叫急VV,然後佢母上叫佢 就-地-解-決!!就係架車前軚旁邊一步之地……

大宅

Alange 發表於 17-7-9 15:39
如果係我要顧住兩個,我會即時叫工作人員去處理。而唔係走咗去!
有大陸人在附近並不會防止我大聲喝止佢。 ...

我旁邊太太即通知工作人員
但他們不理

公爵府

機場炒麵 發表於 17-7-9 14:43
深圳叫唔叫呀無case又話唔信,有case就笑人,低質會員同你呢啲人分享都浪費時間
...

Big6 係世界上最文明、最太平既地方,你話big6 唔好梗係唔得啦,上面不知幾多人講big6壞話比人拉,唔拉你要感恩呀!
話時話上面咁好,嗰位會員返左big6住未?

大宅

Alange 發表於 17-7-9 15:39
如果係我要顧住兩個,我會即時叫工作人員去處理。而唔係走咗去!
有大陸人在附近並不會防止我大聲喝止佢。 ...

我胆小,不太會大叫,但有留意工作人員是否知情
方法不如你,令你看不起

伯爵府

回覆樓主:

禁止訪問

公爵府

laisausau 發表於 17-7-9 15:41
唔好嬲~見得少嘅人係唔會信架~好似我以前係東莞市最旺最先進有$人最多嘅一個出名大商場門口停車場睇住一 ...

我都見過啦,在公園長櫈坐時隔黎有個big6太太,身光頸靚嗰啲(我嗰區好多有錢內地移民)
玩玩下佢個女過黎話急尿,個亞太就响手袋度攞個膠袋出黎,個女目測有7、8歲就响我面前除褲,亞媽就隊個袋去個女度,比企响度疴落個膠袋!
我嚇一跳,同佢講厠所就响嗰邊(1分鐘路程唔駛),佢話「我都用膠袋裝住冇整污糟地方啦!小朋友忍唔到架」
佢個女已經唔細,仲毫不羞恥地當街露x疴尿,但佢地覺得係冇問題的,仲覺得自己冇疴落地已經好文明

公爵府

clyeu 發表於 17-7-9 15:41
我旁邊太太即通知工作人員
但他們不理

職員都怕比人打,新聞睇唔少。政府都叫市民包容下啦

伯爵府

momoxxxxxx 發表於 17-7-9 12:55
行兩步有厠所唔疴,一個小四生竟然要係幾百人面前除衭疴,我諗佢應該好有表演慾!
...

佢地做嘅人正常人理解唔到

我去sogo 周圍都係廁所,個阿媽都係要搵個樽幫個仔痾都見過,上網睇大人又有細路又有,通街痾嘅相都睇唔少啦,可能如你所講,呢個民族鐘意表演大小二便

禁止訪問

伯爵府

laisausau 發表於 17-7-9 15:41
唔好嬲~見得少嘅人係唔會信架~好似我以前係東莞市最旺最先進有$人最多嘅一個出名大商場門口停車場睇住一 ...

我響深圳呢d 俾好多會員讚又進步又文明過香港嘅地方,有個後生太太逗住佢仔仔,係抱在心口咁高,響大商場大門口前左左右右搖住痾,學jm 話齋,入鄉隨俗,我唔會歧視佢響大陸咁做,反而覺得佢好厲害唔怕整到自己成身係

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Alange 發表於 17-7-9 15:56
對呀!
大陸有很多不文明的人,隨處便溺。
香港人也不弱,好多都是冷血的! 見到不義的事只會自己顧自己, ...
係BK講真說話好易比人插,祝你好運BK從來只見外國人會在香港隨處便溺

男爵府

clyeu 發表於 17-7-9 15:43
我胆小,不太會大叫,但有留意工作人員是否知情
方法不如你,令你看不起
...

樓主啱~但如果我帶住阿女遇到會第一時間抱阿女睇住!活動教學呀喂!教佢咁唔啱呀影響哂所有有家教嘅人類~通知左職員會順手大叫個會隨時失禁仲慘過2歲小朋友嘅可憐蟲~patpat都唔識抹呀陰公!大叫其他人散開~唔好分享佢d便便同細箘~然後閃~
And than又有素質又有家教嘅香港人!同大陸人!都會上前阻止+親自出手清理好地方~唔似我咁冇用得把口囉唉香港人!
多謝分享呀~睇黎都係帶囡囡去其他地方玩先

男爵府

A_lcy 發表於 17-7-9 15:58
我響深圳呢d 俾好多會員讚又進步又文明過香港嘅地方,有個後生太太逗住佢仔仔,係抱在心口咁高,響大商場 ...

哇呢個勁~我最多見就地除褲/根本唔著褲~抱住逗真係冇整污糟佢個名牌手袋?

子爵府

回覆樓主

大宅

回覆樓主

好核突呀

公爵府

clyeu 發表於 17-7-8 18:15
親眼目睹,才敢相信,隨處便溺竟然在香港發生。
地點是夏水禮埸地,爸爸帶男孩(至少小四)在其中一角,地 ...

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢啲聽就聽得多,我自己就未親眼見過。

不過講起上海呢個大城市,我十多年前都去過旅行,好多景點的所謂廁所都係無門的,而且每格廁所的間格牆身都好矮,大家都睇到大家,令人好尷尬,我自己接受唔到,所以好多時盡量忍到酒店先解決。

其實可能真係文化問題,聽聞日本男人都好鍾意隨處小便!唉!

大宅

Alange 發表於 17-7-9 15:47
很可疑囉! 從開始至完事再收拾要五分鐘吧!
在五分鐘裏你什麼也做不了嗎?只是當睇戲呀!
將心比己呀樓主! ...

好唔明,點解我要比你辱罵
得罪你,好抱歉

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點解知係大陸人嘅?

首頁

尾頁

跳至