跳至

首頁

尾頁

男爵府

如我無記錯公文手冊有寫到係無補堂,
只可取功課, 真係好慘呀!
唔知記時先復課, 如再停課7月點呢???

原帖由 怕醜草 於 09-6-12 14:36 發表
6月學費好貴呀(上得二堂), 唔知會唔有補堂呢?

大宅

天藍,

晴晴仲寫緊1-50功課. 但我係屋企教佢讀及認1-100佢都ok, 但寫就唔知(因我未冇時間test佢).

我都有獎貼紙比佢(如做得快, 寫得好), 但佢都唔太受呢套.
要諗下其他方法.

原帖由 天藍 於 09-6-16 10:02 發表
怕醜草,

你過獎啦! 其實仔仔數學唔叻~
昨天"公文"老師來電話可回校取功課,
我同老師傾左一陣, 問上次仔仔test既
事, 老師話仔仔講同寫都ok無問題, 講
方面好好, 但係寫方面係速度上就唔係咁
好, 比較慢, 因仔仔成 ...

大宅

如果7月都要停課唔知學費會否照交呢?

原帖由 天藍 於 09-6-16 10:08 發表
如我無記錯公文手冊有寫到係無補堂,
只可取功課, 真係好慘呀!
唔知記時先復課, 如再停課7月點呢???

大宅

怕醜草,

天藍,
乜仔仔要test多一次? 即是同我女女一樣. 我女女升級時張test報告紙就話pass左, 但是跟住個星期三我接佢放學時發現又多一張報告紙, 原來又test多一次, 公文老師打電話比我解釋話女女上星期test是pass, 但結果唔理想, 公文要求高一d, 所以要再test多一次. 我諗你仔仔可能都是咁.

大宅

原帖由 怕醜草 於 09-6-16 11:48 發表
如果7月都要停課唔知學費會否照交呢?

我相信學費照交, 家課照比, 同係屋企繼續學習.

大宅

怕醜草,

我女女都差唔多, 佢係屋企做公文家課, 我落左樓下買d野返來, 見佢剛開始做第4頁a咋, 望下個計時器竟然用左41分鐘

你仔仔受落d小食貼紙都好, 話晒有野可以鼓勵到佢, 我女女同晴晴一樣唔受呢套, 唔知點好.

公爵府

我仔都係要有奖勵,做完有糖食

大宅

公文老師打來話6/30上堂 (星期二), 囡囡返11:30-12:30. 你地是否一樣呢?

大宅

公文老師話下星期三要同晴晴test, 佢話寫1-110及認字到220. 唔知係唔係呢? 我有d擔心因佢剛剛由101開始寫, 都唔知敢快要做test, 可能今次fail多.

大宅

原帖由 easonkinki 於 09-6-28 15:45 發表
我仔都係要有奖勵,做完有糖食

我最近用左個新方法, 幾有效, 不過要我坐係女女旁邊陪至得, 如果我走開左都是無乜用, 但可以試下慢慢訓練佢去習慣啦. 我拎左個小型時鐘放係佢面前, 同佢講依家長針指住3字, 佢要係長針指住10字時就要做完. 當然佢無咁快做完, 但都好過無時限, 唔知佢幾時會做完. 試過一次無比時限佢, 佢做左1.5小時呀.

大宅

原帖由 怕醜草 於 09-7-16 09:31 發表
公文老師話下星期三要同晴晴test, 佢話寫1-110及認字到220. 唔知係唔係呢? 我有d擔心因佢剛剛由101開始寫, 都唔知敢快要做test, 可能今次fail多.

怕醜草,

晴晴是咪日日都有完成公文家課? 如果是有, 我諗晴晴pass 的機會都好大, 唔使擔心. 公文老師一定是覺得晴晴有能力先會安排佢test架, 放心啦.

你多d係屋企同佢唱數1-220, 沖涼是最好時間. 由公文老師通知我女女要test 1-220起一個星期內是咁日日沖涼就唱, 唱到test為止, 終於pass左. 你試下呢個方法得唔得.

大宅

Ruby521,

晴晴邊寫邊讀1-220係冇問題, 但叫佢認數目字就有d困難. 老師話要寫1-110, 認字認到220.
明天要test, 都係隨遇而安啦!

原帖由 Ruby521 於 09-7-20 16:02 發表
怕醜草,

晴晴是咪日日都有完成公文家課? 如果是有, 我諗晴晴pass 的機會都好大, 唔使擔心. 公文老師一定是覺得晴晴有能力先會安排佢test架, 放心啦.

你多d係屋企同佢唱數1-220, 沖涼是最好時間. 由公文老師通 ...

男爵府

怕醜草,

唔使緊張! 昊藍第一次test老師話仔仔做test
完全o岩晒! 講亦好叻! 但時間慢左少少, 都建議
我比仔仔做第二次test, 第二次快好多, 老師仲
送左禮物比仔仔, 仔仔放學好鬼開心, 老師讚佢
叻!所以唔好緊張, 晴晴一定會成功!

原帖由 怕醜草 於 09-7-21 20:20 發表
Ruby521,

晴晴邊寫邊讀1-220係冇問題, 但叫佢認數目字就有d困難. 老師話要寫1-110, 認字認到220.
明天要test, 都係隨遇而安啦!

男爵府

Ruby521,

仔仔以家開始學加數, +2 and +3,
我想問你有無d心得可講比我知, +1
仔仔無問題好容易掌握, 但到+2and
3開始有d亂, 以家+2仔仔開始明白,
但我怕再加多d就會亂。
小茹以家學到邊? 希望你可分享下你
既學習心得。Thanks!!!

原帖由 Ruby521 於 09-7-20 16:02 發表

怕醜草,

你多d係屋企同佢唱數1-220, 沖涼是最好時間. 由公文老師通 ...

大宅

好耐冇入嚟喇。你哋啲小朋友好叻呀。我個女宜家開始做4a,不過手都唔係太夠力,寫字起上嚟有時都咩咩斜斜,希望公文真係可以幫到佢練好基礎。

大宅

天藍/Ruby521,

晴晴昨日數學test合格可升班學加數, 都唔知係唔係撞彩, 因佢係屋企寫/讀/認字都唔叻,
都唔知係唔係在家太依賴我, 對住老師就唔同呢?

男爵府

PinguLinusLee,

你女女加油呀! 寫得多自然會慢慢進步, 比心機!
你閒時比女女畫下畫, 填下顏色有助執筆, 唔使
一定要女女畫d乜, 只係隨佢心所想練習下執筆。

原帖由 PinguLinusLee 於 09-7-22 12:26 發表
好耐冇入嚟喇。你哋啲小朋友好叻呀。我個女宜家開始做4a,不過手都唔係太夠力,寫字起上嚟有時都咩咩斜斜,希望公文真係可以幫到佢練好基礎。

男爵府

怕醜草,

晴晴真叻女! 低錫
或者晴晴真係識既呢! 唔係撞你要比d信心自己個女

原帖由 怕醜草 於 09-7-23 11:28 發表
天藍/Ruby521,

晴晴昨日數學test合格可升班學加數, 都唔知係唔係撞彩, 因佢係屋企寫/讀/認字都唔叻,
都唔知係唔係在家太依賴我, 對住老師就唔同呢?

大宅

天藍,

多謝你呀。不過我個女除咗手未夠力,仲要坐唔定。去啲活動班成日都俾導師投訴呀.... 都唔知會唔會係過度活躍添呀。 想問問各位3-4歲小朋友媽咪,你哋啲小朋友會唔會乜都搞兩搞就搞第二樣嘢,成日都坐唔定想四圍走呢?

原帖由 天藍 於 09-7-24 10:42 AM 發表
PinguLinusLee,

你女女加油呀! 寫得多自然會慢慢進步, 比心機!
你閒時比女女畫下畫, 填下顏色有助執筆, 唔使
一定要女女畫d乜, 只係隨佢心所想練習下執筆。

...

公爵府

你地個個都好醒目,beson下星期三到佢test,做完功課我話同佢數,佢又話唔制,睇黎佢都係唔会pass,不過佢話:我大個仔,要測驗,合格miss会有好靚禮物比我,我d同學都有ga

首頁

尾頁

跳至