自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

amysnlee 發表於 17-8-30 20:22
睇你地嘅回覆感覺有點無地自容,我每月比我仔只係2500,佢唔洗住宿舍,但佢無話唔夠洗,而其他洗費佢自己做 ...

有我陪你,我仔今年9月讀專上學院,唔住宿舍,但我冇諗過要比多過3k 佢,終係一個學生,唔想佢大使慣。

侯爵府

szeyee1999 發表於 17-8-26 18:44
讀本港大學,住宿舍,俾幾多錢做生活費好呢?唔想俾多佢亂使,但又要夠用。
...

10幾年前讀大學住宿舍,我爸媽俾$3000我一個月。我另外幫人補習搵多千幾,其實好好用。因為我都算慳,夜晚係宿舍煮麵食。幾年大學生涯儲咗6、7萬

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 17-8-30 19:41
回覆 amypekkle 的帖子

暑假先要不斷進補!佢地慨嘆我只係能夠補暑假。我收得比較貴,同埋多謝有 ...

開始點揾?

男爵府

amysnlee 發表於 17-8-30 20:22
睇你地嘅回覆感覺有點無地自容,我每月比我仔只係2500,佢唔洗住宿舍,但佢無話唔夠洗,而其他洗費佢自己做 ...

完全唔會呀媽媽!
我8年前讀香港的u有住hall上莊都係收呢個零用,好夠洗架!
不過有為儲經驗去做part-time
基本上食好平
又唔使搭車
俾埋錢飲Starbucks同埋夜晚有時飲酒好夠用架啦

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

bbbbb001 發表於 17-8-30 23:03
完全唔會呀媽媽!
我8年前讀香港的u有住hall上莊都係收呢個零用,好夠洗架!
不過有為儲經驗去做part-time ...

我估佢應該都夠洗,佢又無話唔夠洗,佢有時間就會番吓pt,仲儲到d錢嘅,係我自己諗,佢今年大學番遠左,洗唔洗加少少比佢,呢兩年佢番紅磡會近d,今年要過海,佢話可能會申請住宿舍

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 JChan 的帖子

我第一次係 DSE 後,係隔離 EK 版度 PM 家長。我信唔過果 d tutor websites,一來食水深,二來個人資料都要報上先可以接個案。通常家長都唔請,因為嫌學歷低,一日未放榜都未知到底有冇大學讀,所以唯有價格低 d,$70、$80/小時。好彩中學「朵」夠響、多狀元,所以都有家長肯錄用。上年就剛剛好賺夠 $2000。
今年就加價,$120-150/小時,舊家長都肯繼續錄用我,有一兩個係毛遂自薦,有 d 係自己搵上門(真唔知佢地點搵...可能我不時都發表下點學英文掛 ),有 d 係家長介紹。日日 9 至 9 咁補,做到好攰架。依家終於大部份學生完曬,剩低班幼稚園學生考 Starters 同面試衝刺 。真係做到上機為止。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 amysnlee 的帖子

有津貼已經係一個好媽媽
中小學已經洗左父母好多錢,自己都要幫補。阿媽成日話「洗自己賺返黎嘅錢先洗得自豪」。
阿爸就話唔好洗佢地錢,因為 d 錢仲要留黎畀我買姑婆屋。

可以同仔仔講「唔夠嘅話,可以問我地,或者做 PT 都好。」

大學真係得閒好多...除非你真係「搵錢黨」,否則 PT 唔應該影響到讀書。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

1998Ruby1998 發表於 17-8-31 00:04
回覆 amysnlee 的帖子

有津貼已經係一個好媽媽

佢通常都係暑假先會番吓,平時番學都好少會番pt,因為佢都要時間溫書,番pt就跟本無時間溫書,好難考到好成績,所以我唔會強迫佢一定要番pt賺錢,又唔係真係等錢開飯

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 17-8-30 23:58
我第一次係 DSE 後,係隔離 EK 版度 PM 家長。我信唔過果 d tutor websites,一來食水深,二來個人資料都要報上先可以接個案。通常家長都唔請,因為嫌學歷低,一日未放榜都未知到底有冇大學讀,所以唯有價格低 d,$70、$80/小時。好彩中學「朵」夠響、多狀元,所以都有家長肯錄用。上年就剛剛好賺夠 $2000。
今年就加價,$120-150/小時,舊家長都肯繼續錄用我,有一兩個係毛遂自薦,有 d 係自己搵上門(真唔知佢地點搵...可能我不時都發表下點學英文掛 ),有 d 係家長介紹。日日 9 至 9 咁補,做到好攰架。依家終於大部份學生完曬,剩低班幼稚園學生考 Starters 同面試衝刺 。真係做到上機為止。 ...

子爵府

回覆樓主

大約3-4千就夠啦,物質上既好多都係屋企提供

男爵府

回覆樓主

我俾阿女3000零用錢!
冇住宿舍,學費我俾,阿女仲有幫人補習同陪練琴,每月都搵到5000,補習錢會俾7成我儲起,有剩果啲佢都唔會亂用,佢自己每月都有錢儲!
其實返大學真係唔係想像中咁忙,有好多時間做pt搵錢!佢會安排到時間出席hall 嘅活動,唔會掛住搵錢而冇享受大學生嘅生活!

首頁

尾頁

跳至