婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

nanananana 發表於 17-9-30 22:39
99大爆發
話說99同兒子吵了一輪之後,忍唔住打俾親家,叫親家回去告訴新抱快搬走,放過自己
點知道俾99發現 ...

其實有無可能係佢地本來住既地方賣左?所以要係99家?

男爵府

nanananana 發表於 17-9-29 18:15
故事複雜離奇,簡直無法讓人相信呢2位當事人可以做出這些禽獸不如的事情!
人物:喪偶的奶奶,兒子,新抱, ...
結論,99心軟比人食住,明明唔同住變同住,做工人呢d人就似拿黎賤朋友,登佢唔抵但唔抵可憐,

子爵府

BBQ_ma 發表於 17-10-1 21:33
其實有無可能係佢地本來住既地方賣左?所以要係99家?

唔會,因為間屋係99名

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

只可以講,無論甚麼人,打他人金錢主意的,都該死!
錢只有是自己賺回來的,才可光明正大用。其他的,都是當偷呃拐騙論。

子爵府

虎到金來勳章

我反而好想知佢地搬走左未, 不如叫99將佢地既野pack箱速遞返去佢地屋企, 然後即刻換鎖斬纜

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

fungwongphie 發表於 17-9-30 17:25
其實,係咪剩係因為個新抱而攪到咁樣呢?

個仔分分鐘有份出主意架,唔好以 ...

啱......
提外話!
我99以前做好多賤野出來,佢出面亦唔掩飾!
我嬲到爆.
62永世唔出聲......仲會有時撐一撐我!
但近年發現原來好多事62係有份做主謀!99做出頭,62做幕後黑手........
唯有2個都避開些!

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

唉......個仔的反應先係最傷阿媽心!
我99幾錯都好,我老公都唔會咁絕!
做老婆的係會覺得委屈,點解99咁衰,老公都唔大爆......
但同時又明白,尼個始終係佢父母,佢話爆就爆,其實又真係會傷害父母心!
而同時尼個男人人品又是否值得欣賞?
而當初我欣賞佢優點都係其一孝順仔來!
咁今日優點變缺點,只因角色不同了,睇野不同了!
感恩老公佢唔爆父母,包容父母得來都會同時比條後路我走!佢唔會受佢父母挑撥我同佢關係!
佢知個排佢父母跳制,佢會唔洗我出席男家活動!
總之佢係中間不停溝淡新抱與6299的火藥味......

做夫妻的,都互相遷就下!
現實孝道與愛情好多衝突!
兩邊處理得當!個仔真係要有智慧!
落多些功夫!
唔係天平一傾斜就出事!

Swany288    發表於 17-10-9 15:23

別墅

回覆樓主

奶奶現正怎様?可否更新?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

micling 發表於 17-9-29 18:35
嗰位99真陰公
已經唔使個仔供養供樓
現在連自己間屋都冇得返

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Miulo 發表於 17-9-29 21:52
99得一個人,要揾人幫拖先得,唔係實比忤逆仔、新抱蝦死。

咪係 , 已經唔使佢地養 。

珍珠宮

Miulo 發表於 17-9-30 11:44
一樣道理囉,新抱數99時,我哋都係外人,點解又咁多外人鬧99鬧到咬牙切齒,亦都好多人都只撐新抱,説99不是 ...

重有 , 樓主話佢 C6 同個仔係親戚嚟重由細玩同大添 。

珍珠宮

Nino 發表於 17-9-30 22:28
你同奶奶熟的話叫佢老人家點都要留返D比自己安老。
話知D人要生要死都好,
唔洗發夢個仔會養返佢轉頭。

同意呀 , 一日唔到死咗 ( 係已經死咗 ) 都唔會俾佢哋 。

別墅

回覆樓主

我估樓主應該係可憐99個囡

子爵府

SpringShek 發表於 17-10-8 04:03
我估樓主應該係可憐99個囡

我純粹係睇唔過眼!
新抱咁有錢,奶奶唔需要你養,你中意點就點
何必難為老人家,仲要人哋咁講都唔走

大宅

nanananana 發表於 17-9-30 22:39
99大爆發
話說99同兒子吵了一輪之後,忍唔住打俾親家,叫親家回去告訴新抱快搬走,放過自己
點知道俾99發現 ...

咁最後點,有無搬走?
咁佢哧原本間屋吉咗出嚟?定佢哋已租咗出去收租,所以無屋住要留係99屋企

子爵府

cchwin 發表於 17-10-8 12:31
咁最後點,有無搬走?
咁佢哧原本間屋吉咗出嚟?定佢哋已租咗出去收租,所以無屋住要留係99屋企
...

無搬走,新抱同兒子去旅行,新抱更加在月底同班姊妹去歐洲,新抱同我哋講,99中意就照顧,唔中意就趕佢的孫同兒子走
自己無逼過佢喔

大宅

nanananana 發表於 17-10-8 15:17
無搬走,新抱同兒子去旅行,新抱更加在月底同班姊妹去歐洲,新抱同我哋講,99中意就照顧,唔中意就趕佢的 ...

咁親家正常嗎?如正常,係新抱去完旅行返嚟前將細b交俾親家,同佢哋講99無能力幫手照顧,想親家幫手照顧細b,再同個仔講細b已交咗俾親家,所以佢哋可以搬走,絕d係嗰仔返咗工時即換鎖

如果佢哋唔搬走,就要佢哋加家用 (請工人嘅費+家用)用錢逼佢哋走
佢哋都要面,佢哋唔搬又唔俾家用,就打俾親家問吓佢哋點教女,又唔湊又要生,又唔願俾家用,叫佢哋搬搵親家湊又話怕你哋辛苦,就懶死唔走

子爵府

cchwin 發表於 17-10-8 15:49
咁親家正常嗎?如正常,係新抱去完旅行返嚟前將細b交俾親家,同佢哋講99無能力幫手照顧,想親家幫手照顧細 ...

工人係新抱自己請,家用係0,新抱已經同佢父母講好數,意思就是99唔辛苦,睇住工人做家務
而且呢段時間都係照顧佢老公加d孫
跟佢老公姓的
原話:現在係伺候你兒子,無人叫你伺候我喔

大宅

nanananana 發表於 17-10-8 23:25
工人係新抱自己請,家用係0,新抱已經同佢父母講好數,意思就是99唔辛苦,睇住工人做家務
而且呢段時間都係 ...

同佢父母講好數唧,唔代表99意思,如果99同親家出到聲,又另一回事

0家用唔得喎,就算有工人,都要俾返水電媒費,夏天佢哋開冷氣唔駛錢,嗰仔都大,結埋婚,照顧仔嘅責任就係老婆度,唔係請嗰老婆返嚟做咩,佢當自己係咩,洩慾公仔?生仔機器? 如果佢唔駛佢照顧,就叫佢自己搬走,嗰仔同孫留係99度,佢每個月只需俾錢出糧工人就得

佢哋唔俾家用,就唔好俾佢哋用屋企嘅嘢,唔好俾佢哋開冷氣,大不了拆咗冷氣,屋企有wifi就改密碼,唔好煮佢哋飯,佢哋想食,就自己出去買,連煮都唔得,因佢哋無俾水電煤,除bb工人要用嘅水電煤外,如佢哋要求工人煮俾佢哋食,就連工人都唔可以用,只限bb有需要先俾工人用,工人飲食叫佢哋負責,即叫佢哋俾3餐錢工人,唔俾佢哋洗衫,因要用水電,想洗就自己拎d衫出去洗

難聽d講句,個仔大人大煮,有工有糧出,肚餓自然識自己搵食,駛死要嗰老人家照顧
老人家等閒唔代表要老憑湊孫,既然佢覺得弄孫係為樂,點解唔俾佢父母樂吓? 唔想自己父母辛苦就要99辛苦,嗰孫係跟x姓,咁係咪可以唔俾嗰孫佢父母見,係咪可以唔俾嗰新抱叫亞媽,因為佢哋1唔係姓x

首頁

尾頁

跳至