自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有一個女....真係好開心, 但有D長輩都係好傳統, 不停叫你生返個仔.....不過老公同我都覺得生女好, 而家D人都講生仔係好聽, 生女至好命

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 jaja 於 09-2-18 12:22 發表
....而家D人都講生仔係好聽, 生女至好命

我都聽人咁講過!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

生女好, 如果生仔, 第時你都唔想佢做裙腳仔啦, 但係你又好想佢陪住你! 所以都係女仔好d!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 wongbbb 於 09-2-18 12:21 發表
哎... 我都好想有個女, 奈可生兩個都係仔, 個個都話生女好... 攪到我都越睇呢個TOPIC, 自己個心就越酸... 見自己身邊既朋友個個都兩個女, 好似生女都好容易咁...

even我真係好想要個女, 不過我都好愛我兩個仔ga, 我全部時間精神都放曬係佢地. 大仔剛剛兩歲, 細仔6個月, 佢地兩個都好可愛呀, 大仔成日都鍚鍚我, 都好lum ga... 身上... 希望佢地將來都乖乖地, 聽教聽話+健健康康.

係仔係女都可能有唔乖的...
你有沒有聽過有女仔好難教...我就聽過啦...
乖唔乖,始終看父母如何教養他們...
生仔生女都好,最重要係他們都係自己的仔女....

我唔贊成因為身邊的人影響自己的想法...
只要他們健康快樂成長就ok啦...

有人想要生仔....但生極都係女...
有人想要生女...但個個都係仔...
這不是我們可以決定的...
順其自然吧~
若果想生多個...要認真考慮啦...

大宅

我生左兩個囡,
女仔真係會窩心d,
特別係細囡, 成日都會攬住我,
同我講"媽咪我好鍾意你, 好掛住你"
超sweet..............

別墅

我自己就鍾意囡啦!雖然囝囡都有反叛期,男仔大了好多事情都唔會同媽咪講,都會跟老婆的主意多,而囡結了婚後,更加會對媽好d的,我自己都是生囡! 

子爵府

我之前都好鐘意女...不過我生左兩個仔之後...覺得無乜所謂...
我兩個仔都好跟我....個大仔仲成日攬住我...同埋佢只會主動錫我一個...所以唔一定係女先痴阿媽....
至於難唔難教....就唔關係仔定女事....而家D女仔好刁"慢"任性....我見好多女仔都係咁....反而男仔會乖D....
同埋...我覺得如果生左仔既....做個識做既奶奶...都唔會無左個仔...起碼我地三姐妹都同男家可以相處融洽...我阿媽都話最慶幸係我地都搵到一個好男家......

禁止訪問

子爵府

我未生小朋友之前我鐘意仔,我覺得仔唔會咁做作,爽朗d,好玩d
但我依家有一仔一女,我先知女係幾咁窩心,佢會失驚無神鍚你一啖,鍚完仲要好含情蜜蜜咁望住你喎,講說話時的嗲聲嗲氣簡直氹到你暈,我鍚到佢燶。
個仔就真係好爽朗囉,爽朗到嘜都話之你。

大宅

虎到金來勳章

我囡囡放學回家後,第一件事先打電話俾我,一開口就講"媽咪我好鍾意你, 好掛住你, 我返學都好掛住你"
原帖由 mimosa 於 09-2-18 12:54 發表
我生左兩個囡,
女仔真係會窩心d,
特別係細囡, 成日都會攬住我,
同我講"媽咪我好鍾意你, 好掛住你"
超sweet..............

大宅

仔女都好!但大多數女仔就乖d,女仔又可以扮靚當barbie咁玩,所以我like女多d

大宅

好媽媽勳章

原帖由 BABYPURPLE 於 09-2-18 13:11 發表
我之前都好鐘意女...不過我生左兩個仔之後...覺得無乜所謂...
我兩個仔都好跟我....個大仔仲成日攬住我...同埋佢只會主動錫我一個...所以唔一定係女先痴阿媽....
至於難唔難教....就唔關係仔定女事....而家D女仔好刁 ...

我都有兩個囝
同埋我都係o係男人堆中長大
(我近親內一個女性都無)
可能我真係習慣左同男性相處
男人始終比較內儉 同爽快

我有時聽到朋友d囡不停咁講野
有d又咀啫啫咁
我會有d煩厭

對於我個人
可能真係適合生囝囉

但係... 我都要調較自己第時做個好奶奶
唔係第時比人上黎暢我~~ haha

別墅

我仲意囝.

男爵府

生女好

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

未必既.. 睇下點教o者.

我見過 5~6 個孝順仔, 對媽咪真係 very good, 好過對老婆架..

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

生女好 !!!
大個女都可以同我一齊去買衫扮靚靚

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sumyee 於 09-2-18 13:54 發表
我囡囡放學回家後,第一件事先打電話俾我,一開口就講"媽咪我好鍾意你, 好掛住你, 我返學都好掛住你"

有次問我囝囝: 你今日番學開唔開心呀?

囝囝: 唔開心呀.

我: 點解呀?

囝囝: 我好掛住你呀.

我: 番學可以唔洗掛住我啦.

囝囝: 唔得架. 我成日都好掛住你架.

琥珀宮

原帖由 pigpigpat 於 09-2-18 16:44 發表

對於我個人
可能真係適合生囝囉

但係... 我都要調較自己第時做個好奶奶
唔係第時比人上黎暢我~~ haha

男爵府

畀面勳章

我有一個仔,最近生左女,終於比我恨到個 我感覺女仔特別可愛,阿哥又好保護個妹妹喎 長遠睇,女仔貼心D,細心D...男仔係好仔的話,通常都係顧家庭先,鍚老婆仔女,聽老婆話...幾時輪到阿媽,有幾多個媳婦係會好細心對奶奶...所以,我都自然特別揾自己媽媽多

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

生女好,我鍾意女~
我有一個女,如果真係會再生多個我都係想生女

首頁

尾頁

跳至