懷孕前後

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

回覆 # 的文章

coffee cake
how much did u pay in total ?

大宅

原帖由 chickenwing2006 於 09-3-10 15:54 發表
我 g ... 我係想比喻如果同大 6 mami 同房真係
會唔多方便 lor , 希望可以同 hk mami 一間啦 !!!

hi chickenwing ! 放心啦 ! HK 同 大陸既係分開房嫁 ! 我記得我入院果日,係我前面登記緊個個MUM係大陸人, 姑娘同佢講未有床位比到佢, 因為要等人辦出院先比到佢, 我係佢後面, 我問姑娘咁係唔係我都冇床位要等呀, 姑娘話唔使,因為HK同大陸既係分開房嫁, 所以我即時有床位比,雖然只淨番中間位! 但 BOOK 左時間都冇計!

重有呀插尿喉係半身麻醉左之後先插,所以 NO FEELING !

大宅

Annika:
謝謝你的分享,分開會住得安心/安靜d !

fannybill :
多謝你呀! 我成日叫自己唔好緊張,要保持心境開朗 ^.^有消息再同大家分享!

子爵府

原帖由 chickenwing2006 於 09-3-10 13:18 發表
dadabb2009,

你搵邊個 doctor 呀 ?? 我係陳 lai yin , 佢收
$ 11,000 半麻 !

佢報比我 around $ 35000 出院 wor 唔 join
package , 你呢 ??

hello, 我都係搵陳麗燕醫生,又係喺法國生; 但我係6月尾預產期,可以生完update一吓情況嗎? eg, 出完價錢,陳醫生的事後評價...thousand millions thx!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

甘 arm 又係 doctor chan lai yin
呀, 無問題 ..... 我一出院會馬上報告 !

而家我最怕去覆診, 我一定約 10:00 仲要第一
個坐門口入去睇 ..... 頂佢一次 10:30 , 一次
11:00 先番 !!

次次都要 11:30 - 12:00 先走得, 仲要成個
CLINIC 都係人, 我真係極唔 LIKE 佢甘 LOR !!

不過好彩都係仲有 2 次度 ..... $ 11000 開刀
佢又真係平, 我會忍忍忍 !!!

原帖由 maymycheung 於 09-3-10 23:50 發表

洋房

各位好啊~我初黎報到無耐...多多指教~
我EDD 係30/03, 原本唸住0向屯門醫院生架, 最後決定轉去法國生, 前兩日先走去交deposit... =_="

跟開我既醫生報價順產唔join package大約$3萬 (包埋接生同埋兒科醫生費用), 屋企人都話抵過其他私家喎@@

大宅

哈佬~媽媽們,我覆完診喇!
醫生發現我個百厭妹攪臍帶呀,為咗BB既安全,要13/3開刀喇!
我揀咗半麻,老公會陪產,希望BB平安健康出世啦 ^.^
媽媽們,大家繼續努力呀 !

瑪瑙宮

好媽媽勳章

妹妹 ma,

甘未即係仲有 2 日就開刀 ??? 祝你順利, 生個
肥肥白白 bb !!!

生完出院再上黎啦 !! 多 d 休息呀 !!!

原帖由 wsjoeyyip 於 09-3-11 22:09 發表
哈佬~媽媽們,我覆完診喇!
醫生發現我個百厭妹攪臍帶呀,為咗BB既安全,要13/3開刀喇!
我揀咗半麻,老公會陪產,希望BB平安健康出世啦 ^.^
媽媽們,大家繼續努力呀 ! ...

子爵府

原帖由 chickenwing2006 於 09-3-11 00:08 發表
甘 arm 又係 doctor chan lai yin
呀, 無問題 ..... 我一出院會馬上報告 !

而家我最怕去覆診, 我一定約 10:00 仲要第一
個坐門口入去睇 ..... 頂佢一次 10:30 , 一次
11:00 先番 !!

次次都要 11:30 - 12:00 先走 ...

你幾時預產期呀? 我等你的消息呀! 祝你順順利利,BB健健康康!
其實而家香港地十個有九個婦產科醫生都要等咁耐ga嗱, 都唔只係佢一個,到你去到一間唔駛等,到時你仲驚呀!!
我之前去過St. Paul 睇佢哋個註診醫生, 由6:30pm, 等到9:00pm先走得呀!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

maymycheung,

我係 5/16 架, 不過 5 月頭會開刀架啦 !!

其實我都睇左唔少婦科先決定搵佢, 翹康我睇左 3 個
overall 係 1 個鐘 - 1.5 個鐘內會走得 !! 張智都多人
睇, 人地未係 30 分鐘內到你

佢既問題係 10:00 1st appointment , 佢自己
都接 5 - 6 個 @ 10:00 (其他人都係甘 )

但不幸地 2 次我排第一 , 佢都係 10:30 同 11:00
先番 clinic 呢 ...... 唉 ! 個個都大肚, 個度又細
甘既態度真係麻麻 lor !!

so 中段下星期我會去張智度覆一次, 反正佢都幾
詳細 ..... 唔鬼去 doctor chan 度住 lur , 佢話
4 月中再番去都 ok wor

原帖由 maymycheung 於 09-3-12 12:20 發表

你幾時預產期呀? 我等你的消息呀! 祝你順順利利,BB健健康康!
其實而家香港地十個有九個婦產科醫生都要等咁耐ga嗱, 都唔只係佢一個,到你去到一間唔駛等,到時你仲驚呀!!
我之前去過St. Paul 睇佢哋個註診醫生, 由6:3 ...

大宅

原帖由 chickenwing2006 於 09-3-12 00:02 發表
妹妹 ma,

甘未即係仲有 2 日就開刀 ??? 祝你順利, 生個
肥肥白白 bb !!!

生完出院再上黎啦 !! 多 d 休息呀 !!!

多謝妳呀! 唔知開刀大概要幾耐先可以行動自如少少呢?

我怕自己返到屋企好多野都做唔黎,特別係抱BB同起身餵BB飲人奶。

因為我BB比EDD早出世,所以陪月未黎到幫手。慶幸既係自己媽咪同奶奶都好願意幫忙!

請問:如果冇人overnight幫手,老公又請唔到假第日要返工,開刀既新任媽媽們攪得掂嗎?

別墅

wsjoeyyip ,祝你順順利利ar,要休息多D la!!
冇人overnight幫手maybe好辛苦wor...除非你個BB生性一覺sleep到天光o者!!你重要係開刀tim!!你mama願意過夜幫你ma??

大宅

DEAR ALL,
I AM BACK HOME WITH MY DAUGTHER YESTERDAY. I'D C-SECTION WITH SA.

GOT SOME EXPERIENCE TO SHARE WITH MOMS TO BE WHO CHOOSE ST T SO THAT U CAN PROTECT URSELF.

A NURSE (RANK: WITH PINK LINE ON THEIR COLLAR) RUDE BEHAVIOUR MADE ME CRIED. I NEVER CRY EVEN DURING THE OPERATION AND THE FIRST TIME TO WALK WITH THE PAIN.

MY HUBBY AND MAMI COMPLAINT HER IMMEDIATELY AND I'LL NEVER GO TO ST T AGAIN !!

THE CONDITION WAS:
THAT NURSE ASKED ME RETURN TO BED BY MYSELF AS SHE WANNA WASH THE LOWER PART OF MY BODY.

AT THAT TIME, I JUST TRIED WALKING BY MYSELF FIRST TIME AND EASING THE PAIN BY RESTING ON A CHAIR.

I TOLD HER I AM TOO PAINFUL THAT I CAN'T BACK TO BED BY MYSELF BUT SHE STOOD STILL..

OK...I CLIMB WITHOUT HELP..
THEN SHE CLEAN MY BODY & STRIPED MY CORSET VERY VERY RUDLY WITH BAD ATTITUDE!

IT MADE MY WOUND HURT SO MUCH...BUT HER ACTION WAS TOO FAST THAT I CAN'T REACT IMMEDIATELY.

WHEN SHE WALKED AWAY, I CRIED...

I THOUGHT AS A PATIENT IN A PRIVATE HOSPITAL SHOULDN'T BE TREAT LIKE THAT. I WAS A MEDICAL STAFF IN HOSPITAL AUTHORITY, I UNDERSTAND HOW TO CO-OPERATE WITH STUFFS AND I NEVER TREAT MY PATIENTS LIKE THAT!

I CAN'T REMEMBER THE EXACT NAME OF THAT NURSE (MY HUBBY SAID SHE'S CALL YIN x CHUN)

ANYWAY, WHEN SOMEONE TREAT U RUDELY, U MAY NOT NEED TO WITHSTAND IT, CALL HER TO STOP IF U FEEL UR UN-TREATED ! THAT'S OUR RIGHTS !

禁止訪問

大宅

其實我上一胎去法國順產都有唔好既EXPERIENCE,係個姑娘拮左我3針(3達地方!)先拮到支催生針,跟住又落少左份量,到換更時另一姑娘發現先加番!
但可惜我當時無記低佢個名!

原帖由 wsjoeyyip 於 09-3-18 12:40 發表
DEAR ALL,
I AM BACK HOME WITH MY DAUGTHER YESTERDAY. I'D C-SECTION WITH SA.

GOT SOME EXPERIENCE TO SHARE WITH MOMS TO BE WHO CHOOSE ST T SO THAT U CAN PROTECT URSELF.

A NURSE (RANK: WITH PINK LINE ...

大宅

我想問呀.

我朋友stayed o係3人rooms, 我以為只係double/ first class o個d 先會收得貴d, 佢話問過喇, even 3人rooms 都好多洗費會多個double, 因為佢開刀, 埋單47k呀!

佢話醫生同佢講, 如果係6人rooms, 咁就比少好多, 4萬頭就可以, 你地知唔知係唔係咁計架?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔係 .... 3 人 room 同 6 人 room 都係同一個
grade 架咋 !!

去到 2 人 or 單人先有唔同既 upcharges , 我去搵
法國個 web 比你 look look !!

or 打電話去 hotline # 2200 3131

你 fd 攪錯左啦

原帖由 porporchi 於 09-3-18 14:49 發表
我想問呀.

我朋友stayed o係3人rooms, 我以為只係double/ first class o個d 先會收得貴d, 佢話問過喇, even 3人rooms 都好多洗費會多個double, 因為佢開刀, 埋單47k呀!

佢話醫生同佢講, 如果係6人rooms, 咁就比少 ...

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章

搵到個 web 既價目表 :

http://www.sth.org.hk/Form/RoomCharges.pdf

婦產科 >>> 3 人 , 6 人 , 產前 5 人開心房都係
3 等既收費 !!

係去到 2 人 or 單人先係頭等同 2 等呀 !!

原帖由 porporchi 於 09-3-18 14:49 發表
我想問呀.

佢話醫生同佢講, 如果係6人rooms, 咁就比少 ...

大宅

我都記得架, 咪就係唔明why 我個friend話佢3人rooms 會貴d law!

anyway, 如果係一樣, 咁3 人rooms 喇, 唔想同大陸人1 間呀!

首頁
45678...11

尾頁

跳至