自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

APIGMA 發表於 17-11-14 18:41
回覆 littlefunpig 的帖子

追仔呀!以前政府唔會話俾人知係仔定女~
最後追吳追到仔?

水晶宮

回覆樓主

呢個post怨氣好重

不過講嘅係事實

大宅

回覆樓主:

唔好忘記生命最重要係咩,
錢係搵唔晒嘅

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Angel_Rose 的帖子

最後4個女

公爵府

回覆樓主

認同。我小六升中學都係自己填,乜都唔識,又無門路揾資料,連男校都填,搞到碌左去寶校。

父母要揾食,放學等到老師都走埋都未有人接。功課唔識就明左鄰右里既大哥哥,無人會教,但考試唔高分就捱鬧。

我明白父母難處,但到我為人父母,佢地又唔明白我難處

子爵府

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

今日有位50 yrs old嘅 JM同我講,話需要比老人家一個發洩渠道及做出氣袋
我心諗佢地有情緒可以但唔係發洩落仔女身上,
他朝有日你老左又向自己仔仔發洩又可以嗎?
這樣只會增加誤會加吵鬧

寶石宮

2024年龍年勳章

micmic40 發表於 17-11-14 10:17
上一代家長淨係返工努力搵錢,大家有啖飯食就係負責任。對於下一代(我们)的學業唔需多理,莫講兴趣班學校功 ...

agree
幸福可以好簡單

珍珠宮

starrymama 發表於 17-11-14 16:55
其實都係.

我地呢一個係傳承了中國傳統 - 照顧父母

男爵府

micmic40 發表於 17-11-14 10:17
上一代家長淨係返工努力搵錢,大家有啖飯食就係負責任。對於下一代(我们)的學業唔需多理,莫講兴趣班學校功 ...

完全明白。
上一代的人基本不用供養4大長老,因為醫學冇咁發達,有病好快就去。現在佢地老了,都靠子女養,冇退休金冇保險,現在這一代又要養老人又要養小孩真的很吃力!
我話俾我自己聽,一定要儲退休金,買保險,唔想到時做仔女負累。

別墅

miniyan 發表於 17-11-14 15:59
無錯呀
我細個返鄉下當去左旅行
大個左阿媽去旅行我夾錢畀佢飛

同路人心聲

大宅

Angel_Rose 發表於 17-11-14 11:01
我媽成日管我啲學業嫁......考吳到第一會比佢打到流血,為左想我入名校就要我上3樣興趣班,升中果30個志願佢 ...
你媽媽是第一代 怪獸家長, 你個年代競爭較現在細, 你應該是早著先機, 贏在起跑線。 咁你現在是否很出眾,生活無憂收入豐盛。
你沒有愉快的童年, 你覺得值唔值得?

子爵府

MommyPanel勳章

fmf903 發表於 17-11-14 23:25
完全明白。
上一代的人基本不用供養4大長老,因為醫學冇咁發達,有病好快就去。現在佢地老了,都靠子女養 ...

你講得好中point,依家呢一代的父母首先要搞掂自己先,我自己都希望唔會留低任何負擔俾下一代,買保險、買樓、儲蓄,做得到就做

大宅

mrschocolate 發表於 17-11-14 13:27
樓主講的係普遍情況,又唔代表全部

我細個逢周末,出街玩前爸爸會同我讀英文課本。我細個亦有學鋼琴、小提 ...
好想聽下, 作為第一代怪獸家長的仔女,你們現在已長大成人 。可否分享下 ,沒有愉快童年的感受, 你覺得值唔值得?

珍珠宮

freespeech 發表於 17-11-14 23:42
你媽媽是第一代 怪獸家長, 你個年代競爭較現在細, 你應該是早著先機, 贏在起跑線。 咁你現在是否很出眾 ...
我吳覺得自己出眾囉,我依加係ftm,兼職幫人補習
我會想有愉快童年多啲,以前嘅日子無自由,阿媽話要乜就要乜,吳喜歡佢扮民主,問我想學咩課外活動,我話想跆拳佢就的左我去芭蕾舞,跳舞學校又發生左啲事,總之我好憎芭蕾舞啦,如果阿女第日想學跳舞,我都儘量吳想佢簡芭蕾舞

我好羡慕其他同學放學做完功課就可以睇電視,我就係做不完的練習,我讀完大學果陣,先至去youtube等地方追返細個想睇但睇吳到嘅卡通

講開爭第一依樣野,原來不限於讀書!我係平輩親戚中第一個結婚,第一個生細路,我媽就四出宣傳話我拎左結婚嘅第一名,仲拎埋生仔嘅第一名,阿女擺百日宴之前,媽仲同我講,如果打算生多個就要快手,要快過班平輩大多次肚,咁就可以包攬生細路嘅冠亞軍

伯爵府

Angel_Rose 發表於 17-11-14 11:01
我媽成日管我啲學業嫁......考吳到第一會比佢打到流血,為左想我入名校就要我上3樣興趣班,升中果30個志願佢 ...

我仲記得我小學時有得學一個興趣班,其他同學好羨慕,每次我同佢地講:我今日放學要去學野..,佢地就雙眼發光話:你就好喇..(我都覺得自己好幸運)。我有個同學屋企比較有錢,佢每個禮拜有一日有個補習姐姐去佢屋企,我地都超羨慕,而佢每到嗰日都好期待放學返屋企補習。

而家d細路太容易得到,大部份唔會珍惜,亦唔積極(當然有d係大人太積極)

侯爵府

Catcatlove 發表於 17-11-14 14:13
所以啲人成日話咩快樂童年,係競爭咁激烈既世代,根本唔切實際,如果要揀快樂既童年定有競爭力既成年,我一 ...

我曾經同仔講過:我寧願欠你一個快樂的童年,好過見你有一個卑微的中年。希望你唔好辜負我們栽培你的心血。

大宅

Myluckybaby 發表於 17-11-15 01:25
我曾經同仔講過:我寧願欠你一個快樂的童年,好過見你有一個卑微的中年。希望你唔好辜負我們栽培你的心血 ...
請你回上兩個#115睇睇。
你個仔好可憐,壓力好大, 要承受阿媽的栽培! 冇快樂童年等於一定會成功?!?!

大宅

Angel_Rose 發表於 17-11-15 00:27
我吳覺得自己出眾囉,我依加係ftm,兼職幫人補習
我會想有愉快童年多啲,以前嘅日子無自由,阿媽話要乜就要乜, ...
你媽 好搞笑 ,什麼都爭第一。
雖然 你可在youtube看返以前看不到的卡通片 ,但心境不同了 ,怎可以補回童年的歡笑聲呢!_

水晶宮

萍pig 發表於 17-11-14 13:56
但呢到仍有C9 仲係一心諗著老來靠仔女養架,自己仲早早十安皆意冇返工。
...

嘩,我真係唔敢諗,我只求個女能自給自足唔洗問返屋企拎就願了

首頁
45678...9

尾頁

跳至