論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

birdbird 發表於 18-1-7 10:14
bb 訓得唔好, 胃口係唔會好.

係呀,我們現在都不斷了解BB點解唔飲奶,用唔同方法試下入手

大宅

回覆樓主

你個姐姐 真系唔太差,黑面但沒駁嘴,看來不是駁炒果隻。唔記得果d 不是日日做的 常規野...

晚上,試下 早一小時 比佢入房, 不用等先生下班回家接手 才比工人休息。其實如果你一返工忙咗,睡得果6小時,日間沒法埋身餵,好快就有机會 要轉番奶粉了。

別墅

fishchow 發表於 18-1-7 11:49
你個姐姐 真系唔太差,黑面但沒駁嘴,看來不是駁炒果隻。唔記得果d 不是日日做的 常規野...

晚上,試下 早 ...

姐姐係黑面兼有駁咀呀,當我老公同佢講你工作表現不理想,佢好挑釁咁講:例如?

其實,我知道我要靠姐姐,所以都上來問下大家換唔換人好,因為如果係我們的問題的話,我們僱主要檢討

男爵府

mmki 發表於 18-1-6 11:30
呢個姐姐我自己上helper choice搵架咋,我都係搏下,諗住agent fee都係2300,比出面平咁多,死就死啦:waha ...
請問如果面試完,如何找agency?因為我都想試一試自己我。可PM我你的agency嗎?thx

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-7 12:09
姐姐係黑面兼有駁咀呀,當我老公同佢講你工作表現不理想,佢好挑釁咁講:例如?

其實,我知道我要靠姐姐 ...

其實你講未有b前姐姐都ok, 只係bb出世之後多咗嘢做而關係差咗~

真係可能要由工作安排,地點,時間分配著手,始終bb仲細,同姐姐關係差我都明白會有好多嘢擔心

想問你bb食得少,咁有冇keep住自己生長線生長?如果keep住就問題不大

我細女38w3開刀出世得5.5磅,出院時差d先夠5磅,幾驚唔出得院,食奶又係好少,維持生命狀態,不過好肯啜,姑娘話冇問題

出世生長線得3,之後keep住都係3,到6個月食粥先開始食得多d,依家14個月,把口食唔停,食到唔準再食,不過都係唔肥

別墅

mmki 發表於 18-1-7 13:40

其實你講未有b前姐姐都ok, 只係bb出世之後多咗嘢做而關係差咗~ ...

我BB一個月覆診健康院時生長線跌左,要見醫生同密d覆診,要補奶粉同瞓左都叫佢食奶(因為唔夠重)

之後二月覆診時生長線就升反啦,但佢就開始厭奶⋯⋯

四個月覆診期未到,所以未知佢生長線是否keep到,但抱佢越來越重同聚手。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

工作時間太長喇,但係工人表現都未如理想,因為你話佢未做齊基本嘢,但係如果佢做晒嘢坐喺廳陪小朋友睇電視,呢樣我ok , 因為我係ftm , 有冇做嘢我睇到,通常姐姐上晝快手做晒d嘢,下晝晚飯前坐陣都好正常,但係唔可以入房,因為我要佢習慣隨時留意小朋友安全。

子爵府

畀面勳章

joanie731 發表於 18-1-7 21:08
工作時間太長喇,但係工人表現都未如理想,因為你話佢未做齊基本嘢,但係如果佢做晒嘢坐喺廳陪小朋友睇電視 ...

我仔細時都講明不可帶仔入房,bb床要放廳,活動範圍喺廳

到細女出世,哥哥已經k1識表達,咁晏瞓哥哥自己入房瞓,細女喺廳瞓bb床,細女活動範圍都一定喺廳

男爵府

其實你請姐姐返黎主力湊好bb,但姐姐做家務似乎勝任過湊b啊

男爵府

birdbird 發表於 18-1-7 07:39
恕我直言,
1) 楼主湊仔方法有待改善。 工人2230hr 才收得工, 原因係樓主泵奶時, 工人要抱住個B 氹訓, 阿B訓 ...

Agree!

我睇左幾頁,覺得工人無咩問題,樓主先係要檢討果個!睇見D安排,我自己都覺得辛苦,休息時間少到咁,工人真可憐!
另外,樓主果D早出糧,你自己壞規矩,長遠嚟講唔係好事,你唔好當呢個係工人的賞賜!聖誕利是呢樣嘢係post入面已經提左幾次,其實呢D真係好少事,唔好放得咁大!
希望樓主同工人姐姐可以盡快磨合

別墅

joanie731 發表於 18-1-7 21:08
工作時間太長喇,但係工人表現都未如理想,因為你話佢未做齊基本嘢,但係如果佢做晒嘢坐喺廳陪小朋友睇電視 ...

我現在了解到要縮短姐姐工作時間,會安排的了

其實我姐姐初來時快手快腳做晒野就已經在房坐,我那時同老公講,做晒野休息係正常,唔比人休息就變相鼓勵佢拖慢來做,所以我那時唔介意佢做完野坐入房,但唔可以關門

姐姐初到第二日,中午時間問我可唔可以入房休息,佢瞓左一個多小時,最後我敲佢門,同埋話休息唔可以關門

係佢現在未做好野就入房,又要樣樣叫佢先做呢樣介意

別墅

mmki 發表於 18-1-7 22:49
我仔細時都講明不可帶仔入房,bb床要放廳,活動範圍喺廳

到細女出世,哥哥已經k1識表達,咁晏瞓哥哥自己 ...

呢個係好方法,鏡頭睇到都安心點

謝謝分享呀

別墅

cometingliu 發表於 18-1-7 23:17
其實你請姐姐返黎主力湊好bb,但姐姐做家務似乎勝任過湊b啊

我都要繼續觀察姐姐的工作能力,佢同我講手痛,所以有時抱B會辛苦點,我叫佢抱B時唔係氹瞓覺就盡量坐梳化啦

別墅

sillykaka 發表於 18-1-8 03:28
Agree!

我睇左幾頁,覺得工人無咩問題,樓主先係要檢討果個!睇見D安排,我自己都覺得辛苦,休息時間少 ...

我已經檢討中啦

我姐姐來左4個月,所以得聖誕呢個節日有機會比利是,所以先提左幾次,新年同佢生日未到,呢d都會比利是

其實佢地來打工係為錢,所以點解在錢方面著手想令佢開心點,希望佢會有心機工作

錢以外,姐姐有什麼要求我們都安排,佢要求日間沖涼、工作時間離開一小時匯錢反菲律賓、落樓去見朋友拎家鄉寄比佢的手信我們都比的

早出糧係諗住過節,比佢開心下

男爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-8 08:17
我已經檢討中啦

我姐姐來左4個月,所以得聖誕呢個節日有機會比利是,所以先提左幾次,新年同佢生日未到, ...

你太就佢啦,佢有放假架嘛,有咩放假自己搞掂啦,星期日一樣可以匯錢返菲律賓,手信就更加唔應該工作時間去,我agent 教,太多extra嘅嘢唔會令工人做得好d, 尤其新工人,佢地文化係唔同,到有日你想佢睇住bb , 唔比佢出街做私人嘢,佢會覺得你收返佢"應有"嘅福利,怪你對佢唔好 .

水晶宮

joanie731 發表於 18-1-8 08:30
你太就佢啦,佢有放假架嘛,有咩放假自己搞掂啦,星期日一樣可以匯錢返菲律賓,手信就更加唔應該工作時間 ...

同意。即使做哂清潔及其他常規家務,可以休息, 但絕對唔可以入房。

我姐姐從無要求上班時去匯錢或做私人事。 佢都係自己放假至去。

將來你上班, 而你老公係屋企時, 佢有同樣要求, 即叫你老公睇住BB?

別墅

joanie731 發表於 18-1-8 08:30
你太就佢啦,佢有放假架嘛,有咩放假自己搞掂啦,星期日一樣可以匯錢返菲律賓,手信就更加唔應該工作時間 ...

明白妳的意思

唉⋯⋯我都好迷茫中,點樣可以管理好工人真的好高學問

其實之前姐姐初初來時係好好的,我那時成日都多謝佢做得咁好,幫我們屋企

冇姐姐又唔得⋯

別墅

PCCW2319 發表於 18-1-8 09:20
同意。即使唔做哂清潔及其他常規家務,可以休息, 但絕對唔可以入房。

我姐姐從無要求上班時去匯錢或做私人 ...

我那時冇諗到咁遠,覺得將心比心,如果屋企等錢使又心急想匯錢,唔比佢去又好殘忍,因為初時我未反工,佢要做的野都唔多

妳講得0岩,之後唔比佢去佢可能又黑面

我上來請教大家意見係因為如果我們都唔識做人僱主,換工人都一樣情況

別墅

grapechan 發表於 18-1-8 09:29
明白妳的意思

唉⋯⋯我都好迷茫中,點樣可以管理好工人真的好高學問

.

子爵府

畀面勳章

回覆 grapechan 的帖子

佢地匯錢回家可以用APPS架

工作時間我唔鼓勵你放佢出去做自己野~

我對上一個工人做左差不多4年 (臨尾偷錢俾我炒左),
佢初初黎時都叫OK, 當時我仔仲細, 得6個月, 冇長老上黎幫眼,
我係一定絕對唔俾佢帶仔出去,
我明白好似坐監咁, 但冇辦法

買餸就星期6我放假睇仔, 叫姐姐一次過買晒一整星期既野,
有時我放工會再D加餸,
直到我仔2歲, 一星期姐姐帶去搭巴士上英文班2次,
出去同回家都一定要用屋企電話打俾我報告,
到仔3歲K1就只係接送校車

好多朋友問點解唔俾姐姐帶仔去公園OR會所PLAYROOM, 個仔會好悶又見得小人,
NO WAY, 絕對不能, 我寧願個仔悶D都不可以帶出街,
o係會所見得太多姐姐圍埋吹水唔理小朋友, 怕怕

首頁

尾頁

跳至