論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 FA8866 於 09-3-8 18:51 發表

李腥今日發左功啦.:;pppp:

呢個hk真係好荒謬,我地呢班小僱主好似唔小心掘錯左人地山墳咁,樣樣都搞埋我地.真係好心灰.

睇到啦..... 又係頭位呀....
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

我兩公婆傾好左要玩到咁,我老婆唔做野自己湊番個仔家務等我放工做番。返正佢係度我地又唔見得真係輕崧左收工返到屋企都仲要同佢鬥智鬥力,跟本就無得放崧自己。

伯爵府

好媽媽勳章

究竟李 乜人是否知道自己在做甚麼 !!!
選民投他票,是希望他為市民服務
怎麼他現在手指 ' 餚 '出
幫晒 d 外傭 !!

原帖由 SandraLo 於 09-3-8 22:03 發表

睇到啦..... 又係頭位呀....

伯爵府

我老公被減薪了, 李生, 我家印印留番俾你請好了!! 我地兩位窮賤夫妻, 真的無能為力......

生左出來既唔可以唔理.....要大唱 ~~>

"這陷阱,這陷阱, 這陷阱, 偏我遇上....... "

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 mylulu007 於 09-3-9 12:29 發表
我老公被減薪了, 李生, 我家印印留番俾你請好了!! 我地兩位窮賤夫妻, 真的無能為力......

生左出來既唔可以唔理.....要大唱 ~~>

"這陷阱,這陷阱, 這陷阱, 偏我遇上....... " ...
李腥做議員d錢真係好易賺,遊下行嗌几句、為遊行而遊行…又得左。嫺來有否静坐下來反思ー下、諗下我地港人民間既疾苦??

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果太平盛世, 社會和諧, 李腥喺立會係冇存在價值, 咁又如何可以逗份豐厚人工呢? 所以李腥又點會希望社會和諧? 佢最驚我哋香港人唔夠衰, 唔夠死, 佢搞都要搞啲嘢出嚟啦!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有冇李生EMAIL
好想寫信去鬧下佢......

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

外傭捉蟲~ 佢有生存價值係因為佢地人工同工種唔同HK人, 衣家想搞到仲想好過HK人? 我好相信佢地係加速緊佢地留港工作既死亡時間啫~

外傭僱主, 米又係一大班打工一族~ 一樣比人減薪, 比人炒~ 外傭 & HK鍾點逼我地, 咁睇下邊個死得快D囉~

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-3-9 13:27 發表
外傭捉蟲~ 佢有生存價值係因為佢地人工同工種唔同HK人, 衣家想搞到仲想好過HK人? 我好相信佢地係加速緊佢地留港工作既死亡時間啫~

外傭僱主, 米又係一大班打工一族~ 一樣比人減薪, 比人炒~ 外傭 & HK鍾點逼我地, ...
約通過了,我是第一个投降(唔再請外傭)!

珍珠宮

原帖由 ANDREAMLEE 於 09-3-9 13:18 發表
咪係!已經差不多生養死葬咁濟~~重有埋最低工資,咪重荀過本地勞工!!!!叫班粉腸食C啦!如果真有其事,我諗會炒Q咗個工人,請鐘點好過!
...

唔係差不多, 係生養死葬有病包醫先岩!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

我都已經響上個月炒左工人喇...今日寧願花七千蚊買部洗碗碟機,都好過用外僱!

伯爵府

好媽媽勳章

9千蚊1個月仲多過我,我決定唔撈啦,唔洗返工受賤人氣放工返屋企又調調聲

等待驗證會員

$3580 已經係保障佢地嘅最低工資啦
簡直貪得無厭

洋房

真係好鬼火滾囉, 老公又要減薪, 班海外傭工, 覺得要爭取最地工資, 叫佢返老家爭取啦, 係我地屋企, 又要包佢食, 又要包佢住, 又要有醫療, 又有假. 已經好過係佢地老家或者新加玻的地方, 咁唔like 香港, 就未鬼來囉.
[img align=right]http://terara.hp.infoseek.co.jp/kisetu/hallo/obake92.gif[/img][img align=right]http://terara.hp.infoseek.co.jp/kisetu/hallo/obake9.gif[/img]

別墅

站係人道立場,我係好贊成有最低工資比班工人的... 人家離鄉別井(乜乜差差,大家自己加啦..) , 咁辛苦都係為咗生活..30蚊/hr都收平咗我哋喇....

之旦係,可唔可以同時間規定俾番d staff training fee我呢? (train d咩? 無咩特別..主要係每日都要重新program佢哋做d乜以及一些簡單的做人道理咁囉...哦,因為佢哋只有ram,而無hardisk,所以要日日train,瞓醒咗又洗晒要再輸入過..有時hang咗機reboot之後又要再program..都係一d training work傢..諗諗下,我哋都要計一計hourly rate..)

btw,同埋,為咗佢哋工作方便,又可唔可以規定佢哋租我屋呢? 我收得好平咋,兩樣加埋是旦收番$600/日;最多月收$8000(有discount喇), 可以嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 wahhaha 於 09-4-6 13:10 發表
站係人道立場,我係好贊成有最低工資比班工人的... 人家離鄉別井(乜乜差差,大家自己加啦..) , 咁辛苦都係為咗生活..30蚊/hr都收平咗我哋喇....

之旦係,可唔可以同時間規定俾番d staff training fee我呢? (train d咩 ...
哈哈哈…好!要計…就同イ巨慢慢計!!!!

複式洋房

最低工資..

最低工資..好呀!
唔該叫香港所有老闆跟足外傭既rule,保我地d打工仔,包食宿津貼,房津,門診,牙醫,有請工人既打工仔-人工即時再加10%津貼及納入減稅優惠...

*仲有唔該改埋外傭人工(服務單位低過1,000呎房屋-人工$1,580...高過1,001呎單位以上按比例計$2,580...超過2,000呎-人工廠3,580...哼)

伯爵府

我已同老公計過, if 佢真係通告, 一係我唔做嘢自己湊, 一係搵托管, 托管ge$, 平過工人好多, 最多自辛苦d, 放工先做家務, but 好過貼好多$買難受.

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

$30/hr 呢個計法根本唔適合外僱...
(1) 基本上佢地好多都做10幾個鐘閒閒地.. 當我比8hrs 小時佢訓覺 , 一個月有4日假期唔計 (如果以時薪計的話) :-
16hrs x $30 x 26days = $12,480/月
萬幾蚊請個工人!? 仲高過本地工人, 到時點解唔請本地工人?
(2) 我地包食包住包任用, 呢條數點計!? 比$30/hr 佢地仲要再額外比錢出黎, 為起條數唔止$12,480...
(3) 唔係話歧視佢地, 但佢地無諗過我地比$3580/月但包佢食包佢住包佢用包佢醫療, 包乜包物, 如果問佢地收返租, 按比例計返收返佢$1000就差唔多, 仲有好多野, 其實佢地份糧己經over $5000有多.... 本地工人好多都係賺$5000但佢地仲要交豬費牛費...
(4) 到時d 女人情願唔做, 返屋企湊囡, 老公份糧養唔起一家三口, 退租賣樓, 拎公屋, 拎綜緩, 增加社會資源負擔, manpower 又少左, 經濟又差左.. 連鎖反應..

首頁

尾頁

跳至