時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

milk323 發表於 18-1-25 11:42
法庭爆粗叫藐視法庭,犯法的。大學講粗口係個人品行行問題,咁都拉得埋黎講?
...
bingo! 就是不一樣
所以不能淡化成學生只講下粗口就畀人追擊

佢地身份,當天場合,對方係老師身份 (當中亦有不是直接負責的英文老師),甚至係一位頭髮花白的阿婆。 係所有環境、情境因素,令大眾無法原諒佢地。

如果佢地係的士佬,鬧嘅人係街邊一個大媽,相信大家反應又唔同。

男爵府

yumding 發表於 18-1-25 11:47
邏輯清晰。
黄絲文膽發似是而非的文章混淆視聽,
香港地好多人照單全收。

我最擔心港人對於政府高官私相授受,只要係特首認為合適人員,就可以知法犯法,安坐其位

佢唔只僭建仲呃首置避稅600 萬

係有組織精心策劃,並非司法很忙可以解脫的

禁止訪問

水晶宮

Sugarbabegirl 發表於 18-1-25 11:58
bingo! 就是不一樣
所以不能淡化成學生只講下粗口就畀人追擊

昨天有條片係的士司機+女乘客, 佢地雖然咒对方不幸, 但態度尚算斯文

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

milk323 發表於 18-1-25 11:15
成日話兇人,佢點兇法呢?有冇講個「殺」字?而家大聲講粗口就叫恐嚇嗎?
如果大聲講野既學生都算恐嚇,咁 ...

有人鬧和平申訴嘅學生咩?我見唔到喎
學生向師長和平溝通係應該,難道要摸摸頭讚嗎?如果幼稚園或小學生就會讃
呢度好多post有討論個試,作為豁免試唔覺得好唔合理
至於執葉律師你覺得有問題你可以繼續loop,我對佢毫無興趣,佢講殺定粗口我都係照鬧班垃圾

珍珠宮

一杯凍奶茶 發表於 18-1-25 08:53
小妹才疏,唯有引述羅秉祥的言論

首先,我認同學生唬老師絕對唔啱,但有更錯的人放在香港眼前,赤裸裸地告 ...

甘吾該追擊埋毛婆, 重有佔中攪手, 吾該吾好轉移視線啦

男爵府

angiehouse 發表於 18-1-25 12:22
甘吾該追擊埋毛婆, 重有佔中攪手, 吾該吾好轉移視線啦

佔中發起人已經被人起訴

請問鄭司長至今有人考慮處罰未?一被掉淡就等於放生,前特首已經前車可鑑

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Apax 的帖子

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0113_00822_001.html

大宅

一杯凍奶茶 發表於 18-1-25 12:01
我最擔心港人對於政府高官私相授受,只要係特首認為合適人員,就可以知法犯法,安坐其位

佢唔只僭建仲呃 ...

避税和呃是兩回事。
如合法避税是吹唔脹的,唔係点會有會計師生意係幫人報税。
呃就是無中生有。
湯文亮夠大把把物業,有次聽節目佢都話自己係首置,好奇咩?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

一杯凍奶茶 發表於 18-1-25 12:01

佢唔只僭建仲呃 ...
擔心港人對於政府高官私相授受

我又唔擔心呢樣…因為只要一入官場,祖宗十八代都會俾人起晒出嚟講,根本冚唔到。

至於暫時揭發到的兩單…僭建、避印花稅,發生時間她的身份係司法界唔係高官。

私相授受…這指控不洽當吧!

唔燒到埋身的僭建問題,一般業主都唔會處理,諗縮數睇下點避印花稅網上平台我都見有人討論點可以俾少啲,香港地…呢啲真係唔係咩特別大新聞!

其實佢入職前處理好還原到潛建,而印花稅方面無涉及犯罪,佢做 律師 時的往事我唔太關心。

雖然,我都唔明點解會犯上咁嘅錯誤(唔處理好先上任)

但係我比較有興趣~睇下以佢做律政司時的工作表現先,而唔係未正式上任就追擊佢下台。

珍珠宮

一杯凍奶茶 發表於 18-1-25 12:26
佔中發起人已經被人起訴

請問鄭司長至今有人考慮處罰未?一被掉淡就等於放生,前特首已經前車可鑑

一般屋宇處去睇過,要佢還原,吾系就釘契,甘系一般正常程序,你話知法犯法要處罰,要辭職,甘佔中都系知法犯法,未要辭職

男爵府

又係果D我冇錯,係人地錯,雖然二件事完全冇關係,但總之係人地錯就可以閙,我做乜都唔可以閙

禁止訪問

伯爵府

早前話瑤瑤虐殺案搶左僭建驊風頭,
家陣又怪浸大學生禁錮、辱師轉移左焦點。

老實,怪得誰? 怪就怪黃絲做得陰質衰野太多囉。

別墅

請不要轉移視綫,討論學生就學生,司長的就司長。
BTW,政治打壓在香港明顯是有的,係對所有為香港政府做事的人。到香港淪為中國二等城市,國際上沒地位時,可能中國的其他城市加中國政府都會開心,只有香港人不開心。

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

吾該追擊埋毛婆

別墅

買過2手樓都應知咩事,就算大厦樓如上手有做裝修就總有郁過內部,獨立屋就更難冇事。無釘契就得。無人會check圖。什至簽完约都未見過圖,大家只care業權轉名。泛民中人都大把人僭建,宜家明想做佢,講梗學生又想拖埋嚟講,算把啦。

首頁

尾頁

跳至