自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cheung2000 發表於 18-1-30 07:09
我一定要代通知金同長服,我上份工未有ref letter就請左,上工後公司都無問我攞, 有啲公司只睇面試表現唔在 ...
ME TOO.
我上一份做左未夠1年就辭職, 舊公司遲遲唔比REF LETTER, 但我都找到而家份工.

侯爵府

moon.n 發表於 18-1-30 07:39
公司擺明唔認遣散

妳真係要上勞工署備案. 如果公司要laid off 但又用藉口來炒人, 即係炒咗妳而又唔請人填補空缺, 勞工法例是不容許的. 但有灰色地帶告佢唔入啫.
總之要錢啦! 唔驶介意有無reference letter.

伯爵府

moon.n 發表於 18-1-30 05:34
求助 感謝每位jm意見先

請教做HR嘅jm,如果公司即日解僱你,但用reference letter交換當你自己辭 ...

如果係我
我會攞長期服務金+通知金+雙糧(如合約寫明係discretionary bonus,就公司可以唔比bonus)
因為僱傭條例係無要求公司一定要出reference letter/ job reference
就算你錄音,之後向勞工署求助
勞工署都只係會要求你公司賠足返啲錢
但唔會要求公司比reference letter
公司唔出工作證明係無犯法

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

間公司勁衰呀

男爵府

一定要代通知金,bonus 就好難講。要hr出番封證明信你的工作年期,position等。反正hr的ref letter 都係表面野。揾直屬上司或Dept head 寫仲有參考價值。
見新工時解釋清楚就無問題。

男爵府

回覆樓主:

我一定拎錢!

大宅

moon.n 發表於 18-1-30 07:38
做左5年以上了
jm你响呢方面了解多唔多可以分享下?

如果你係咁差唔會做到5年啦,可能外面公司欣賞你同一職位做5年

公爵府

moon.n 發表於 18-1-30 06:04
因為考慮擔心“被解僱“會影響搵新工,所以唔知應該點選擇

唔駛等別解釋,照講前老闆比你揀要錢定要信。我試過一次,我揀錢。

大宅

回覆樓主

封reference letter唔值錢咖⋯

寶石宮

2023年兔年勳章

moon.n 發表於 18-1-30 06:49
原來咁多人覺得“被炒“對cv同搵工影響唔大㗎?

因為做咗5年 有理據支持係裁員

侯爵府

環保接龍勳章

唔知你年紀學歷經驗及經濟狀況,
我自己嚟講, 唔會接受.
如果公司真係有困難, 大家協商,
通知期1星期什至幾日都得,
而家用REF LETTER要脇,
NO GOOD
(長服要同MPF對沖, 其實唔差得好多, 只不過可以落袋先.)

伯爵府

想生BB熱投

我朋友返周大x都試過甘
又係自己辭有工作證明
被工司炒(有補水)就無果封信
最後選擇被炒

大公司都可以好cheap架

珍珠宮

回覆樓主:

又請問,公司出信炒,會否講原因?如工作表現唔好?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

moon.n 發表於 18-1-30 06:06
隨便一句“唔滿意工作表現“(做左超過5年都無事無幹),但其實係公司最近開始炒人
...

年資長就一定say no喇
公司無良咁都想慳,真係叫佢慳d
無錯,只要工作證明就得
加油

大宅

回覆樓主:

我見工會坦白講公司減人手裁員,有些人唔著重ref letter,因為佢知道自己有既係技能,岩就請唔岩都冇所謂,唔好俾人蝦,做返自己最實際,份賠償夠你慢慢搵份更好既工。

子爵府

虎到金來勳章

我會攞錢, 你間公司咁賤, 肯定計過MPF唔夠俾長服要再拎錢出黎, 我in人唔會著重封信, 我會著重表現及經驗

伯爵府

二十年前經濟唔好.
大公司炒左好多人.

好多同事就當自己辭職, 要封 reference letter. 其實有 reference letter 都無用啦, 你去見工, 人地都估到你係被炒既對象.

我老公當時無要 reference letter, 要錢, 依家諗起, 都覺得佢好醒目啊.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

嵐嵐喵1234 發表於 18-1-30 10:29
1. 搵hr 相熟同事幫手出ref letter, 唔洗打得靚, 有職位+在職時間+公司蓋印就得, 見工主要睇現場表演, 好少 ...

我妹都啱啱被裁,出左3個月 bonus,再賠多4個月。 樓主間公司真係 cheap!
總有離別的時候

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

不要自動辭職,好唔抵
工作證明唔重要,唔係間間公司睇

伯爵府

回覆樓主

唔會接受,錢緊要d

首頁

尾頁

跳至