自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

pigmom123 發表於 18-2-3 13:08
天寒地凍,成日見到啲細路仔同老人家(有d仲要坐輪椅)企响街賣旗或叫人捐錢....我個感覺唔係咁好...覺得佢 ...

我最怕果d 80,90歲既阿婆阿怕賣曲奇
企都企唔穩
又見佢地好耐都冇得坐
係叫人買
覺得佢地好慘

我認為好多機構係利用大眾對小朋友同長者既同情人叫人捐錢
我唔係幾buy

用戶要求終止服務

yuyueng 發表於 18-2-3 15:43
我對賣旗呢様野無乜好感,乜野機構都賣旗,無本生利咁,搵D咩細路去親子賣旗,樓主同小朋友本住慈善心去賣 ...

我係應學校要求先至幫小朋友報賣旗
話要1年1次社會服務。
早一兩年有學校check(要求填回條寫自己有無做服務),今年我直頭唔理了,舊年開始學校唔check嘅。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我試個星期三係灣仔區賣旗,
可能啲人真係買到好厭。係唔理啲小朋友。
我會同小朋友解釋可能啲人太忙,所以趕時間冇應我哋。 小朋友好快忘記嘅
當佢成功左有人買,會好快開心番
不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

aliensss2008 發表於 18-2-3 16:29

我最怕果d 80,90歲既阿婆阿怕賣曲奇

賣曲奇果間起碼廿年,"伸手問人攞錢"協會嘛,都唔覺佢點幫到老人家

大宅

828 發表於 18-2-3 12:58
我同小朋友都有遇到咁既情況,小朋友都有少少氣餒架,我大仔仲有少少發脾氣。不過我有同佢講,可能對方冇散 ...

同感(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

evitalcm 發表於 18-2-3 12:36
好多人都當啲小朋友冇到,大大聲叫早晨,請問可否支持吓 xxx買支旗呀? 其實你有反應都好,話冇散紙,唔緊 ...

請問你行街係咪都會答每一個賣旗、派傳單嘅人要定唔要?其實現實世界就係咁,點解要特別寶貝某啲人呢?父母帶小朋友去賣旗,係要佢體驗生活,我會係出發前同小朋友先話會遇到咩情況,鼓勵佢哋面對。

大宅

evitalcm 發表於 18-2-3 12:36
好多人都當啲小朋友冇到,大大聲叫早晨,請問可否支持吓 xxx買支旗呀? 其實你有反應都好,話冇散紙,唔緊 ...

小朋友大晒咩

不過我都有比到$4買旗的⋯ 因為天氣咁凍仲要迫啲小朋友出嚟⋯值得鼓勵嘅

男爵府

pigmom123 發表於 18-2-3 13:08
天寒地凍,成日見到啲細路仔同老人家(有d仲要坐輪椅)企响街賣旗或叫人捐錢....我個感覺唔係咁好...覺得佢 ...
非常同意,成日揾老人家或小朋友出來搏同情分,呢d機構仲無良,天氣又凍,旗袋又重,被人利用都唔知,d家長仲帶埋d小朋友係條街
賣旗,賣完d錢都唔知去咗邊,唔幫佢買又上bk唱人無同情心,怪獸家長的通病

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

可能趕時間

男爵府

檸檬柚 發表於 18-2-3 13:53
其實呢,我比人問親賣旗都會無視佢架
我同你講冇散紙又會比人纏住話冇散紙比大紙都得架,又會繼續纏住我叫 ...

我支持你!有同感!

賣旗周時「持幼賣幼」,我對個機構三唔識七我話「唔駛喇唔該」,重會有說話聽!「仔,唔好好似啲年咁好眉好貌唔做善事呀」,激到死!

所以,我而家老遠「自行彈開」!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

老實我真係睇機構買

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 18-2-3 14:25
我覺得唔係事必要買旗,但如果人人都好似你咁講一句「唔駛啦,唔該」,小朋友個心都舒服好多

係呀! 好彩我無踫到,有d仲會覆句 “唔緊要! 多謝晒!”

公爵府

回覆樓主:

教育小朋友唔好玻璃心,大人先要強化自己
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

bdrescue 發表於 18-2-3 13:00
難以理解唔係應該爸媽教,賣旗就係會有人唔應,人地無感覺唔回應有咩問題,點解小朋友賣旗其他人就一定要給反 ...

同意。我小朋友遇過呢啲情況,佢問我點解,我同佢講「世界上就有啲咁既人,唔係人人都想做善事」

子爵府

JoanC 發表於 18-2-3 16:37
請問你行街係咪都會答每一個賣旗、派傳單嘅人要定唔要?其實現實世界就係咁,點解要特別寶貝某啲人呢?父 ...

同意!全世界不嬲都係有咁情況 唔明點解親子賣旗先黎唔明白

用戶要求終止服務

跟本賣旗就好似開口向人兜售東西, 人地有權選擇唔買.( 雖然名為義工, 收益不為自己)

你有權向人兜售, 人地實際行動唔買, 無口頭回應你, 係未唔可行?

有以下例子

我去街市D 菜檔阿姐夠開口叫我買XXXXX, 我又使唔使每逄一有人向我兜售, 我唔買就要口頭應下人.

經過阿豬肉佬度又阿姐買咩? 又要應下人

經過賣魚勝度, 阿姐今日D XXX 好靚, 我又要應下人.

請問你地係未做到每位向你兜售的人, 也回應人先?

水晶宮

2024年龍年勳章

bobo88hk 發表於 18-2-3 17:03
同意!全世界不嬲都係有咁情況 唔明點解親子賣旗先黎唔明白
因為眼見自己小朋友有此遭遇, 作為媽媽會不忍心.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

happybebebe 發表於 18-2-3 16:34
賣曲奇果間起碼廿年,"伸手問人攞錢"協會嘛,都唔覺佢點幫到老人家

耆康會都賣耆康餅呀

公爵府

我有時候會買旗,都係睇邊間機構,唔會理賣旗嘅係咩野年齡。但係我聽說賣旗嘅,如果講“唔該幫我買支旗啊”,我通常唔會理佢。賣旗嘅算係義工一種,其實係咪可以講講佢為果間機構係有咩服務?之前有見過一個中學生叫我買旗,當我地眼神接觸後 佢有略略講吓個機構係做咩,我買完仲問佢賣旗開唔開心,佢話開心啊。

子爵府

回覆樓主:

老實講,教會唔買,政治組織唔冒,今朝聾人福利會賣旗我有買。

首頁
45678...13

尾頁

跳至