自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

2018復活節勳章

TamCnine 發表於 18-2-7 13:33
朋友有2個小朋友(3&1歲),奶奶+工人湊
佢打算辭職自己湊返+工人幫下手做家務
(有婆媳問題)佢老公收入夠供樓 ...

如果系我,就吾會!始終有錢好d,吾使睇人面色

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實份工又唔辛苦又準時放工仲要多假,我就唔會辭,即係話老公果份夠家用,咁2萬就係淨儲蓄,一年就24萬,2年48萬,3,5 年夠首期買多層樓啦。

其實以朋友放工後都仲有好多親子時間啫,加上小朋友好快返學,到時親子時間都係靠晚上,趁仲有能力揾到錢,梗係儲多d好。

男爵府

回覆樓主

其實佢想拎返個自主權je, 看得開, 放工放假都有優質親子時間, 唔怕小朋友不聽你。我同99, 都係咁關係, 但實在不能放棄工作。

siumak    發表於 18-3-8 11:51

子爵府

回覆樓主:

加把咀,仲有風險管理,what if 有些意外之事 (touchwood)如,先生份工,老人家年紀大有些大小毛病 ……
一百萬可以好好駛可以唔襟駛

珍珠宮

回覆樓主:

其實可呀可以train個工人1湊2
或將一個送入全日幼稚園呀
如果2個方法都唔得
我個人黎講都真係情願辭工湊仔女架
因為我99都係縱孫之人
為求自保 唔想第時仔女又廢又無用
我一定會自己湊
我都係2個 一個全日一個工人架
6299幫少少架炸
如果佢地亂黎
我老公鬧爆佢地
如果再繼續亂黎
我都不惜辭咗份工架

對住呢d6299 真係精神病都黎

子爵府

童年係無價

水晶宮

good_pig 發表於 18-2-7 13:44
2萬準時收工,算好好

不過親子無價

準時收到, 放工又有工人。點解無親子時間呢?

其實都係嗰句, 做ftm都係睇個人性格。 如果要求高, 事事嚴緊, 同仔女好容易變成困獸鬥, 大家都唔好過。

有時“相見好, 同住難”都可以套用係親情上。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

最重要係當仔女唔聽話,讀書成績唔係佢要求咁理想。 千萬唔好覺得自己為仔女放棄左咁多野, 而仔女唔領情, 唔知為乜就好啦!

仲有係好有信心老公份工係無問題。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

回覆樓主:

陪伴子女成長係無價,亦無 take 2,佢覺得開心,就無嘢係傻。

伯爵府

回覆樓主:

要有心理準備隨時要出番來做嘢!因為要係儲蓄每月提取又不儲$,將來仔女學費如何處理?
如做ftm,工人ㄧ定唔要,慳幾千,儲起來備用。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

magcat 發表於 18-2-7 14:38
如果同99住, 日日對住都想死, 返工好過

我都係咁話

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 18-2-7 20:17
準時收到, 放工又有工人。點解無親子時間呢?

其實都係嗰句, 做ftm都係睇個人性格。 如果要求高, 事事嚴 ...

我識人要24小時睇住個仔先安心,少份人工,供緊居屋都供唔起,黑市租比人搬返父母間屋住,都要ftm

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 18-2-7 20:21
最重要係當仔女唔聽話,讀書成績唔係佢要求咁理想。 千萬唔好覺得自己為仔女放棄左咁多野, 而仔女唔領情, ...

而家年頭,份工同身體都唔到自己話事

伯爵府

回覆樓主

如果c6份糧夠洗夠食仲有小小剩
就算份工好都會辭
但如每個月都緊緊地就唔會
家中有大(99)又有細
點都要有錢剩係大前提

琥珀宮

回覆樓主:

俾著我唔會辭

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

唔會辭工,女人有份工好好多
遲啲啲仔大洗費仲多,趁而家有能力搵到幾多得幾多

公爵府

回覆樓主

唔做嘢要動用積蓄,用得幾耐? 呢個case 係無本錢做ftm. 佢接受到無工人下一照顧二嗎? 如果計得掂日常開支一個揾都ok,唔駛用儲備,咁先好做決定。

伯爵府

畀面勳章

20020116 發表於 18-2-7 14:23
學歷又唔係高,咁嘅學歷搵兩萬唔易架,唔好辭啦

agree,仲要年年加人工,準時收工加假多

男爵府

good_pig 發表於 18-2-7 13:44
2萬準時收工,算好好

不過親子無價

男爵府

回覆樓主

俾我做到自然流失算啦