自由講場

跳至

首頁
45678...35

尾頁

男爵府

個個都好精彩啊!
有D真係好殘忍...

有D媽媽好可愛收買1件雞, 同埋聞朱古力餅

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我之前做過產房
直情有人叫唔好同老公講佢生過
有好多好爆

魚兒小寶貝    發表於 18-3-2 12:12

男爵府

回覆 capricornbb 的帖子

係咪屯門醫院

複式洋房

回覆樓主:

1. 醫生之前約咗佢入來催生,因個b一週無增長。個b已足月,媽媽入到院,成team人醫生護士來同佢塞藥。。。個媽媽先話我未ready, 醫護全部O咀
2. 大陸40+女人,第一個老公是香港人。宜家第二個大陸老公全家住大陸,自己一個走來香港登記生仔。香港醫院check到佢有妊娠糖尿,自己唔followup, 比門診的入院篤手指。醫生問有無在大陸照結構就ee哦哦。又話大陸邊有咁煩,問醫生做乜唔同佢照ultrasound, 又話自己年紀大無力生,同佢開刀。
原來佢約了過幾日催生,問姑娘落完藥b幾時出世,佢預時間出院。姑娘答佢,咁你要自己問吓bb想幾時出來喇

大宅

Yuki_Yeung 發表於 18-3-2 02:15
我都係開刀生完後一日打電話到canteen叫茄汁豬扒意 仲比朋友發現我生完喺醫院食零食 : ...
我生之前同之後都有叫老公偷運珍珠奶茶比我飲, 又食煎餃子~ E+諗返都幾過份, 哈哈!!
生之前住左一個月醫院, 食左大量既花生, 因為真係好悶, 而病房入面日日都有花生食...
趁仲記得分享下:
1) 果陣留院果個ZONE全部都係高危媽媽, 有日有個31w媽媽入左黎,
成個日頭都叫好暈, 係完全落唔到床果隻, 聽講果陣佢已經開左度數
到左半夜突然間聽到佢叫姑娘, 姑娘一睇原來已經開左8度,
仲話個頭出左黎, 趕唔切去產房要0係床度生!
成個過程好快, 等到醫生黎到無耐佢就生左, 聽到bb喊聲好震撼!!!
第二朝同隔離床媽媽講返, 大家都驚到訓唔著, 更加唔敢亂落床好驚突然間0係床度生....

2) 記得之前有jm講有個媽要求請假既野,
果陣房都有個類似既雙非媽, 佢又係keep住出血所以要留院,
但老公日日買外賣佢食, 又食勁多零食, 又成日要求放假出去搞私人野,
如是者過左2星期佢最後係開刀生

3) 有日有個廿零歲既妹入左黎, 頭2日佢0係床訓足全日, 係全日!!
野都唔食, 姑娘叫佢又鬧返姑娘話唔好嘈住佢訓覺佢好攰。
到第三日終於黎料, 同佢檢查又發晒脾氣, 態度勁差,
有日佢個疑似男朋友上到黎仲同佢大吵大鬧, 又話搶左佢電話搞到要報警咁滯
姑娘都好無奈, 搵左社工黎跟進, 但佢完全唔肯同社工講野, 又鬧走人地,
搞到成個病房都好嘈!! 我地懷疑佢take野take得太多精神有問題...
唉, 咁就唔好陀仔啦, 真係害左個小朋友!!
最後搞左一大輪佢自己要求簽紙走, 終於都回復安靜

珍珠宮

金魚媽 發表於 18-3-2 09:49
個個都好精彩啊!
有D真係好殘忍...

我佗b果陣都會聞即食麵
我老公成日食,次次聞一聞當自己食左
正所謂~聞一聞醒腦提神~

唔算奇人~
有個媽媽入左產房一陣就話肚餓問姑娘拎野食,比姑娘鬧佢

有個開完刀住未出得院,要求醫生簽紙比佢出院,醫生話生完刀唔可以咁快出院會有危險,個媽媽都堅持出院,醫生講到口水都乾
醫護人員真係好有耐性

男爵府

出院日,同房三個一大早十點走晒,得我係度食醫院午餐,我食完午餐,姑娘忍唔住走黎問我有冇人接?
我話我老公仲執緊屋(因為比預產期早,屋企勁亂),晏少少到,下午姑娘都走黎關心我幾次。
最後下午三四點走。
當時新年,可能姑娘好奇怪點解新年假都無人接我地掛。

珍珠宮

樓主講嘅1,係咪快速生產法,哈哈

我有親戚,19結婚,21生女,佢個樣生得比真實年齡細好多,同房啲產婦咁岩個個都係第2胎,所以相對地老好多,班人超多口,親戚個樣似15,6歲,佢地成日話書都未讀完就搞啲咁嘅野,仲對我們依班黎接出院嘅指指點點,我覺得佢地都傻傻地,估錯曬人地年齡亂批評人,同時親戚個媽咪話班阿嬸應該吳抵得人地青春過佢地先無野作野黎講,揮發怨恨,xd

男爵府

回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

其實我都明架, 我果陣都係生完訓到不醒人事, 無去餵兩次

男爵府

回覆 moma1023 的帖子

肯比佢去私家生都唔cheap了

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 18-3-2 00:02
太太圍哂布簾餵人奶
姑娘入去做嘢
床邊企咗一個人

我估實情係老牛吃嫩草

男爵府

2018復活節勳章

我果時係見紅就入院
去到聯合就直接入產房
我好快就生左....

我老公就係出面8到好多野

有個老公 同62 99 等左都有8個幾鐘
姑娘一推我個BB出去果時........ 佢地3個都衝晒上去
我老公O左咀

上到產房就無咩特別
我印象中 6人房得我一個講廣東話....
其他都係煲冬瓜
同埋成間房得我一個BB係可以即跟住我
第一晚餵奶聽到隔離床訓到有鼻寒.... 好羨慕

大宅

moma1023 發表於 18-3-1 20:57
個老公Cheap得好過份⋯⋯
嫁著個咁嘅男人真係不幸

個女人後生斯文過佢老公好多,純正普通話,小鳥依人個款,個港佬執到
不過港佬同99對個女人都關心照顧既,係港佬既cheap cheap仲懶醒行為難頂d啫

男爵府

回覆 MonkuiChoi 的帖子

超正呢個, 哈哈哈

男爵府

回覆 whoami1977 的帖子

睇到都覺得痛>.<

複式洋房

留毛~

大宅

回覆樓主:

啱啱有左時勁暈同嘔,住院時見:
隔離床個三十幾歲媽媽八個月左右,佢老公望落廿幾歲,個女既又成日好小鳥依人咁嗲老公話點解駝bb咁辛苦,成日講到自己咩都唔識,又係老公面前問姑娘d好common sense既生b問題,總之就好似新手媽媽咁。

到佢老公走左,佢會靜靜雞咁打多次電話,內容係同兩個小朋友(聽內容係佢個兩個仔)講佢依家出左去做野,要一段時間先返黎睇佢,叫佢地唔好掛住媽媽,跟住同佢自己亞媽講,唔好俾佢d仔知佢有bb入醫院。

後來再聽佢分別同醫生姑娘講,唔好俾佢老公知佢生過。

原來佢依家個姊弟戀老公唔知佢結過婚生過兩個仔佢老公被騙好慘,兩個仔連亞媽同第二個人結左婚生bb都唔知,又係慘。

男爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-3-2 09:34
嗰陣生b,個個陣痛緊,有個媽咪早過我入產房,但我生完都未見佢生左,姑娘鬧佢,你都第二胎,知點生嫁啦, ...

Fit ball 會易生d?
即係大肚已經要玩?

男爵府

回覆 秋天與楓葉 的帖子

我生果陣對面都有個女人生第三胎, 開刀, 開完刀成日上上落落走來走去, 湊bb, 無人來睇佢, 得個好似佢家姐既女人買嘢比佢食, 佢仲話唔痛, 個傷口打直開, 醫生巡房話出血唔可以咁快走, 佢死都要出院, 話屋企仲有兩個要湊, 有咩事先call白車

產前又有幾個女仔係都要簽字出院, 醫生姑娘講極唔聽, 真係唔係好明, 公立醫生床位一向緊張, 唔係你想留多日就可以留, 佢地不知幾想你快啲走, 醫生都開聲唔可以走, 即係有生命危險, 有咩緊要得過呢? 宜家唔係得你自己條命啊!

子爵府

candice0088 發表於 18-3-1 18:07
我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買 ...

好陰公

首頁
45678...35

尾頁

跳至