興趣嗜好

跳至

首頁
45678...94

尾頁

侯爵府

molasses 發表於 18-3-14 02:24
雖然一講印度好多人都諗到強姦, 但其實印度都有好多方面幾有趣, 有時呢度啲jm都有啲印度問題想問下, 我就開 ...

我好想問下樓主

咁你家下係住係香港定印度架??

聽講印度人都幾大男人
奶奶都幾麻煩
係唔係架

我實在太八
唔好意思

大宅

molasses 發表於 18-3-14 03:26
唔洗啊, 因為我99都唔做嘅 99個家姐過嚟做, 或者老爺啲家姐嚟做。
...

哇點解你奶奶咁幸福嘅?

公爵府

金三珣 發表於 18-3-14 07:26
我聽口水多過浪花講,印度好大地方,大過英國,其實攪好佢可以係一個好強大既國家
...

但俾歷屆政府搞到衰, 要搞好真係要時間。同埋有啲好有勢力, 但只係打住宗教旗號嘅強大組織係咁科水俾啲政黨, 所以佢哋可以係咁搞事, 不過呢個總理有料, 上場後已經挖番好幾大單大案重審, 唔買佢哋怕。

男爵府

回覆樓主

有趣舖、開始對印度同印度人改觀

公爵府

簡單小小姐 發表於 18-3-14 07:28
請問你初初去印度飲水有無問題?無意冒犯,不過有幾個朋友飲左都發生腸胃問題,唔明白點解煲滾都出事
...

有!!! 唔止煲唔煲水事, 係印度嘅水係硬水, 香港係軟水, 唔計有冇菌都有水土不服問題, 所以我飲過一次之後到咁多年都係飲樽裝水。一係就用屋企嘅filter水再煲先飲, 直接水喉水煲都唔ok呀我

公爵府

十一哥 發表於 18-3-14 07:48
我都分享吓我個印度同事, 佢來左我地公司有一年, 係一位素食者, 但也是肥肥的, 唔好睇外表, 英文同埋唸嘢好 ...

係呀, 正常印度人都好友善! 我哋返親去都唔係點出街食飯, 香港好鍾意㗎嘛。我老爺同我哋出街食飯嘅次數一隻手數得晒, 咁多年喎!

公爵府

櫺囹桼 發表於 18-3-14 07:50
回覆 molasses 的帖子

七叔公, 多謝捧場

公爵府

ninjarabbit 發表於 18-3-14 07:53
我又想問下,我識好幾位印度男士都有位近似陪讀書童既好朋友,未結婚時,呢位書童會一齊住做埋家務煮埋飯。 ...

唔洗父母搵 佢哋好鍾意咁, 因為印度鄰舍間好照應, 細細個已經週圍互相去人屋企, 男男女女都有, 啲媽媽們真係好意思叫呢啲朋友仔做家務㗎!! 我試過問佢哋, 佢哋話:唔緊要, aunty係長輩, 幫佢做嘢應該呀!" 印度男仔好鍾意介紹呢啲冇血緣但又好親嘅朋友稱為cousin, 所以我啱啱迫我老公時心諗: 乜咁鬼多cousin㗎

公爵府

ninjarabbit 發表於 18-3-14 07:53
我又想問下,我識好幾位印度男士都有位近似陪讀書童既好朋友,未結婚時,呢位書童會一齊住做埋家務煮埋飯。 ...

有一啲情況係, 個小朋友家窮, 唔算賣嘅, 但去人哋屋企做呢啲, 換嚟三餐溫飽又有書讀又有得住。我老公嗰邊有個親戚屋企有個咁嘅細路

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

係吖,真係好多負面消息,所以會先入為主

公爵府

964000 發表於 18-3-14 07:54
香港人對印度人很多偏見,其實印度人很多都很聰明,能力很高,英文數學都很好,在英國地位很高的,我女在國 ...

係呀, 英國嘅印度家庭好多都讀到當地名㗎!! Eton Harrow 真係唔少

公爵府

canies 發表於 18-3-14 07:55
印度婚禮是否真係全部由女家一力承擔?或真係要比禮金男家?咁如果窮嘅係咪好難嫁得出?
...

各處鄉村各處例, 唔一定。有啲係冇禮金, 但宴會費男女家share, 有啲男家包宴會, 女方只出男方介指, 有啲係女家送架電單車, 男家出宴會費

公爵府

占妹 發表於 18-3-14 08:23
同我地相反?

39樓有條片, 好搞鬼但係真實嘅

公爵府

Reema 發表於 18-3-14 08:25
個d Henna 其實係當地女仔既扮靚時用架。
結婚之前既一晚,個個女仔都會劃到手腳靚一靚…加好多多。。。 ...

一齊解答十萬個為什麼

公爵府

oi_oi 發表於 18-3-14 08:26
睇完對印度人另眼相看,一直覺得印度男人好差,先入為主吧
想了解多d佢地既生活文化,分享多d丫:waha ...

耳聽三分假, 眼看未為真 接觸過先睇到另一面㗎

男爵府

回覆樓主:

愚問:
印度係未好分階級制度?
窮人就永世窮?
唔可以知識改變命運?
個姓係未分窮人/富人?
就算窮人讀書叻,係未唔可以做高層工作?只可以做低下工?

好多問題,唔該!

公爵府

Angel_Rose 發表於 18-3-14 08:33
想問樓主,印度男性點先會世頭?

而女性嘅印度衫,係咪全部都係半截長裙(定褲),上衣好似貝兒條裙上身咀,不過 ...

包頭嘅係錫克教教徒, 其他教嘅男人唔包頭。

衫有好多好多類, Saree係好傳統㗎, 一定露腰, 所以腰對印度人嚟講唔係特別, 同露手露腳差唔多 仲有啲係長嘅衫加褲, 衫側面開义, 褲可以係闊褲或legging或長裙。

離婚率唔高㗎, 因為除咗有法律效力嘅結婚證書, 仲有個宗教婚禮, 有廟發出嘅結婚證書, 呢個儀式係請神做見證, 向火神發誓, 做好多承諾㗎, 所以情非得以先會離婚。

印度"基本"人人有書讀, 但更多好窮嘅人寧願啲細路出去做嘢賺錢, 因為書同校服都要錢。佢哋有全日有半日, 都有各式校服, 有校車/媬姆車㗎, 補習風氣同香港一樣咁堅!!!!

伯爵府

回覆樓主

好鐘意呢個話題

對印度好有興趣,FB都有個台灣女仔嫁印度男,應該係比較有錢果個階級的。

請問印度米係唔係分好多種,我上次在墨爾本食過一碗印度飯,係超好吃,粒粒分明。食咖哩,我一向用薄餅沾汁食,冇飯癮,但果碗飯真係一試難忘

樓主,請繼續寫

公爵府

2024勳章

molasses 發表於 18-3-14 11:52
各處鄉村各處例, 唔一定。有啲係冇禮金, 但宴會費男女家share, 有啲男家包宴會, 女方只出男方介指, 有啲係 ...

印度女性地位係唔係真係好低?
而家印度普遍係唔係男多過女好多?(聽聞女仔會係 bb 時整死佢)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主

樓主呢個鋪好正,好有興趣了解多d佢地嘅文化,生活習慣。多謝樓主

首頁
45678...94

尾頁

跳至