自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

a!b@c# 發表於 18-3-19 18:40
近年在香港確是多左老人家重女輕男
可能係而家香港讀到書升大學的又是女生佔多數,女仔叻左,揾錢能力大左
...

講來講去,家長都是見錢開眼。邊個比錢佢,比享受佢,邊個好。

男爵府

InkCartridge 發表於 18-3-20 07:48
娶個外國人,女家俾晒。

少數啫……吾通所有港女嫁晒佬外咩

男爵府

lovelybaby2015 發表於 18-3-19 18:03
利申,有一仔一女

睇左幾個鋪,講來講去主旨只有一個:就是生女好

講得好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)絕對認同!

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

其實男女都好,
但 bk 一講喜歡仔就比人鬧,
但喜歡女就個個比 like

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bluetulip 發表於 18-3-20 07:26
好記得有一個留言,個媽媽話一路都只係鍾意女,淨係想要女,唔鍾意仔。到有左都話如果係仔唔知點算好,後來 ...

我信邪,見好多例子,想生仔偏生女,恨女生極都係仔,我以前有個老闆,佢同太太都恨女,生完兩個仔,第三胎諗住係仔就追第四個,結果第三胎係孖仔

另一個相反,還要生個仔繼後香燈,生咗三個女,佢話死都要搏多個,最後又係女。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我一個仔一個女,個個都話完滿,其實冇咩完唔完滿,唔係仔就係女,冇第三樣架喎,生性就得,呢個世界話唔埋,不孝不仁不義冇分性別。

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 18-3-19 18:03
利申,有一仔一女

Support

侯爵府

回覆樓主:

人一定有偏好,如果生仔可以揀性別或者隨機,相信99% 會揀,恨仔恨女無問題,不過唔好詆毀另一性別。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

rose-mag 發表於 18-3-20 08:13
我一個仔一個女,個個都話完滿,其實冇咩完唔完滿,唔係仔就係女,冇第三樣架喎,生性就得,呢個世界話唔埋 ...

咁講,女性天性較顧家,當然唔係絕對的。我99的父母有3仔3女,過身前,都係做女的幫手做日常護理,做仔的就冇。

btw, 我嗰個係仔。同埋我係鐘意生仔多d,覺得好玩d。再生一個都想要仔。當然,女我都會好錫。

子爵府

回覆樓主

話生女好生仔唔好嗰啲,真心想講,你老公都係男人黎,無男人又點生得出個女呀?

唔鐘意仔,就應該連老公、老豆都唔鐘意,又何解要結婚?

王國長老

sunnymama2 發表於 18-3-20 08:52

咁講,女性天性較顧家,當然唔係絕對的。我99的父母有3 ...

女衰起上嚟都係一樣,仔亦一樣有好,有時都要睇埋父母,有d父母係唔值得仔女對佢地好。

伯爵府

如果仔女都無所謂. 唔需要咁強調 "生女好" "我鐘意女多D".......

大宅

每個人都有自己偏好,有D人將自己個觀點強加於人,只要有自己分析,唔使理人地點諗點講。留返D思想空間感恩有兒有女仲好啦

子爵府

利申,有一仔一女

揍完考完幼稚園小學就明,而家入band1中學七成女仔,大學女多男少。

珍珠宮

回覆樓主

我覺得d人網上講吓啫,得女咪話女好。現實都係恨仔,有仔既都係錫仔多d⋯⋯

男爵府

biancaho7 發表於 18-3-19 21:21

唔知點解生仔生女
ftm, wm

原因只得一個
個個覺得自己行果一套最好
自信心爆棚不特止
踩低人哋個套

人奶係萬能 vs 奶粉大隻d
Ftm無得休息 vs wm打兩份工

總之係自己角度講嘢就無敵嘅

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

利申,有一仔一女

每個人都有自己的睇法,只可尊重。自己覺得唔好的思想,就引而為介,但卻不可強迫對方認同自己,或跟自己的做法。

不過我認同你的,愛子女,教育他們成為有用的人,是父母的基本責任。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我兩個都係仔。只係當初陀第2個想係女,有仔想有女好正常。但上天比兩個仔我都好開心。果陣最開心係我大仔 . 之後就從沒諗過生女好。自己生既無論仔定女都係甘愛錫架啦!就算佢地激到我飛起都冇甘諗過。

大宅

支持生女

男爵府

回覆樓主:

算吧啦,把口響人地度,你生仔咪話女好,生女又話仔好。。。沒完沒了,我剩係知全部都係我生,叫得我一聲媽,就有責任養育佢地,照顧佢地,愛錫佢地,冇分大小,冇分男女。

首頁

尾頁

跳至