自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

JD930 發表於 18-5-10 11:43
原本以為明咗,但宜家見到4/5又唔明

即係有薪病假不是full pay係出五分之四呀

大宅

princesscupcake 發表於 18-5-10 11:51
咁無前途嘅工,邊個會做!?

所以我返咗幾日,已經諗住走

大宅

SandyM0060 發表於 18-5-9 22:12
1年得7日AL,過年時自動扣左起碼3日,無得拎advance,請假要no pay。廁紙每人1個月得1卷配給。做做下連文具都 ...

我曾經做過一間都跟你差不多,請一日AL ,例如有外地親戚在港補擺酒嫁女,扣AL 要一個月前通知,如嗰一個月裡面當中夾有農曆年假咁計,就要預夠近40日前通知) 咁我問上司我都控制唔到對方幾時郵寄喜帖通知我去飲宴架嘛?!!!!我拎埋張有邊一日郵寄chop 的喜帖俾上司都唔批,所以只可到時取no pay leave.

公司裡面冇廁所,廁所在同層外面共用嗰d,如果嫌共用廁紙唔衛生就自備啦!

見工時話每季都有花紅派,停咗冇派都冇出通告通知各位員工!

老闆自己連老婆,外父外母,仔女,工人,做Faical減肥 ,旅行,book 酒店的單嗰d每月支出就拎晒回公司claim 數(每次起碼一定過50萬)

做員工就乜鬼都扣錢。。。。。呻完

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

coeeyin 發表於 18-5-10 11:59
即係有薪病假不是full pay係出五分之四呀

原來咁樣㗎

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主

我做過工作都最低限度有水供應,無醫療無病假,大假跟勞工條例

別墅

睇完依個post 即刻覺得自己原來唔係最cheap, 真係一山還有一山cheap 呀!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

JD930 發表於 18-5-10 10:18

我公司呢樣又ok,好多人遲啲返或早啲走去睇醫生,唔扣AL/ SL/ ...

我呢d small potato 唔敢咁做

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

lemon@2010 發表於 18-5-10 09:23
計到咁盡……

公司都唔提供紙巾,需要放枱啲紙巾要自備⋯⋯⋯⋯

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

pomanlife 發表於 18-5-10 12:42
我呢d small potato 唔敢咁做

陰公

大宅

回覆樓主:

舊公司 病左請假要扣個日人工仲要我出示病假紙 絕嗎

侯爵府

newcomer550 發表於 18-5-10 09:11
試用期內沒有醫療係正常,但唔係保險公司standard/default terms,如果公司肯俾錢,可以第一天就有醫療保障 ...

是保險公司standard terms, 但如果公司提出,可以因應公司要求改。

伯爵府

回覆樓主

真係有咁cheap的公司
我要好好珍惜現有的一切

禁止訪問

回覆樓主

大宅

pomanlife 發表於 18-5-10 12:44

我前公司都係啦,食完盒飯想抹咀都要自己響手袋到拿!

禁止訪問

大宅

pomanlife 發表於 18-5-10 12:44

無言

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 18-5-9 21:33
我果間 100 人左右 , 遲到要扣錢 , 年假 12 日 , 仲一年裡面一定要放一次連續 7 日大假 , 試用期內冇醫療 / ...

7日al仲要焗新年放先最老土,不過好在我未遇過

大宅

回覆樓主

我間公司同事OT遲咗放工,OT半個鐘以上先可以補返鐘,不過補鐘係俾你食lunch食耐啲,並唔係下次俾你早走

翡翠宮

Zoto 發表於 18-5-9 21:46
公司唔會加人工

巳好傷

男爵府

回覆樓主

勞工假、無病假就足夠慘

首頁

尾頁

跳至