自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 18-6-18 16:48
我buy,我囡成個U四年間去得勁多trip,我好羨慕佢!

佢今年畢業,六月頭已出發,join 3 group fd去玩,第 ...

後生有得去緊係去放眼看世界。細個家貧,阿媽又唔俾我做part time。無去grad trip(背包歐遊都好丫)成為我遺憾

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

YongXin 發表於 18-6-18 17:36
睇定啲

我今朝在震源北大阪梅田酒店24樓

其實,正常香港人都係缺乏地震知識
唔係串,試過人在台北地震,真係要用「on居居」形容自己
D人個個打電話做咩?我邊度可以睇到最新資料?無火車(我在淡水)咁點算
第一次體會到咩叫天災。當地人仲識搵巴士搭,我地唔會上到車(全部滿晒),捷運停晒,on居居只識問站長。好彩台灣人都好有禮貌好helpful,無人發爛炸打尖果d,到黃昏有車大家都好有秩序
返到台北市,驚架!在街上驚俾野責親,在酒店驚唔識逃生。原來自己係咩都唔識

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 17:50
其實,正常香港人都係缺乏地震知識
唔係串,試過人在台北地震,真係要用「on居居」形容自己
D人個個打電話 ...

台灣還好講國語

日本真係雞同鴨講

好彩我佬識日文

佢撥住把扇(24樓搬行李落來熱到佢跳舞)響酒店門口維持等的士秩序

日本傳媒有叫日本人幫不懂日語的遊客

子爵府

good_pig 發表於 18-6-18 14:21
又唔係自己儲錢去

點解唔可以係儲錢去??

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

coeyapple 發表於 18-6-18 18:07
下點解唔可以係儲錢去??

我re緊,苦了父母果d

王國長老

good_pig 發表於 18-6-18 18:10
我re緊,苦了父母果d

有種苦,叫「人地覺得你苦」

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 18:12
有種苦,叫「人地覺得你苦」

如果父母覺得苦應該就苦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

哎呀!原來我個妹21號飛大阪喎!我依家都叫佢唔好去,等佢check左旅遊保有冇得取消行程,我再同大家匯報。

子爵府

木土土 發表於 18-6-18 16:20
Grad trip 呢d memory,將來子女佢地自己搵到錢,都買唔到。就算家長出晒旅費,當送給子女畢業禮物,只要 ...

我都係咁話!回憶係有錢都買唔到

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

姪女今年DSE完左,已去左日本旅行一星期,佢其他同學仲去兩星期,仲話再去台灣一星期

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 17:43
後生有得去緊係去放眼看世界。細個家貧,阿媽又唔俾我做part time。無去grad trip(背包歐遊都好丫)成為 ...

大宅

木土土 發表於 18-6-18 16:20
Grad trip 呢d memory,將來子女佢地自己搵到錢,都買唔到。就算家長出晒旅費,當送給子女畢業禮物,只要 ...

我老公嘅做法係,如果阿囡想買luxurious 嘅嘢,會sponsor一半,另一半要阿囡自己儲錢

不過阿囡而家先得歲半(emoji)

琥珀宮

good_pig 發表於 18-6-18 18:16
如果父母覺得苦應該就苦

我呢代,未聽過有朋友作為父母,對子女去grad trip一事覺得苦。

你識好多自己覺得苦既父母?

象牙宮

YongXin 發表於 18-6-18 18:02
台灣還好講國語

日本真係雞同鴨講

有機位未?

公爵府

miffyumiffy 發表於 18-6-18 17:33
依家

日大阪發生6.1級地震 至少3死240傷 未來一周或發生同規模地震

我講既係去大學畢業後去旅行先返工,唔係話而家大阪

公爵府

chichiwing 發表於 18-6-18 17:34

我係回緊木土土的post我應該寫清楚d

當然我都覺得而家唔應該去大阪住。過一排再講。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 16:03
點解咁多人一聽grad trip就跳制。小朋友旅行夠唔必須啦,咪又家家戶戶family trip!同家人去就應份,同朋 ...

同啲人話有啲僱主好唔比最低工資,俾多少少工人姐姐嗰啲話做壞規矩一樣

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我會勸人,不過當然佢聽唔聽又另一件事。

香港人無呢啲危機意識,亦唔係太多人知道遇到呢啲情況應該如何處理如何自保,所以擔心係好正常,而且亦唔需要喺呢啲時候再去增加人哋國家嘅壓力,不過fb見好多人都話市面一切正常叫人唔使擔心照出發。

水晶宮

YongXin 發表於 18-6-18 17:36
睇定啲

我今朝在震源北大阪梅田酒店24樓

咁你提早回港?

寶石宮

木土土 發表於 18-6-18 18:34
我呢代,未聽過有朋友作為父母,對子女去grad trip一事覺得苦。

你識好多自己覺得苦既父母?

我都係 re 上面果位jm 者

首頁
45678...11

尾頁

跳至