自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

caryfox 發表於 18-7-12 14:41
說話有幾奇怪?
知有個case好想生,做左幾次人工都唔得,早幾年突然「發現」自己有左,醫生話唔係,佢唔信,再睇另一個,前前後後睇左十幾個婦產科,答案仍然係冇,但佢仍然搵好多理由黎支持自己睇法,有個醫生transfer佢去精神科,精神科醫生話佢有妄想症。佢唔理,今時今日仍然堅持自己懷孕中。家人朋友不斷勸佢,解釋,安慰,但佢唔聽,同人嗌大交,話人地唔明白佢個case,醫學有盲點,只有佢知道自己身體變化...
日日是好日

男爵府

回覆樓主

除非人地開聲話妒忌,否則覺得人地妒忌,呢樣嘢本身已經是感覺,好難理性討論。

大宅

OKC 發表於 18-7-12 07:15
身邊有小朋友嘅女性(如朋友,同事,親戚特別係妯娌)?

我試過一個好朋友(當時單身)係我陀bb時已對我好冷淡,到生左都係咁。 反而另一個朋友超鐘意我小朋友,成日話想約出來見我同bb, 但佢就唔出聲。 到今年佢生左bb, 就出現番。。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主

妒忌係本性一定有啦。

設身處地諗一下,如果有人唔識得乜嘢叫崩口人忌崩口碗,唔識避忌,只顧住自我抒發果種幸福嘅感想。咁身歷其境嘅想要又冇嘅女性,會唔止妒忌添啦

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大白兔糖 發表於 18-7-12 09:20
回覆 Fishqqma 的帖子

或者咁睇, 有D有小朋友嘅媽媽會唔覺意hurt到一D想生而又生唔到嘅人, 如問人哋做咩唔 ...

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

有朋友一直好想有都無,佢明言聽到人哋有佢會好失望個心好唔舒服,所以我哋自動唔會提任何關係生b嘅嘢

珍珠宮

2018復活節勳章

sfll 發表於 18-7-12 18:35
妒忌係本性一定有啦。

設身處地諗一下,如果有人唔識得乜嘢叫崩口人忌崩口碗,唔識避忌,只顧住自我抒發果 ...

認同,有啲人唔係好識逆地而處。

我哋朋友間食飯,有個剛剛無咗小朋友,但就有個朋友不停講佢個小朋友啲嘢 大家都唔搭咀啦,佢都唔醒水仲可以繼續講佢隻豬仔點點點真係好得意呀咁 無言,叫人哋情何以堪

公爵府

回覆樓主

未必係妒忌,但有不是味兒的感覺好正常。
我試過三次小產,中間亦等咗唔少時間。由想生到生,足足過咗八年。最初仲ok,但後期真係聽到親朋戚友有咗嘅第一刻真係笑唔出。當然,成年人會控制情緒,唔會顯露出來。但我唔敢擔保自己最後都係無嘅時候,會否有控制不到的情緒。

別墅

回覆樓主:

如果係身體/經濟原因唔生
我諗佢地見到人地家庭幸福唔多唔少都會羨慕
但妒忌到窒人果d 應該係太鑽牛角尖 走火入魔

公爵府

sfll 發表於 18-7-12 18:35
妒忌係本性一定有啦。

設身處地諗一下,如果有人唔識得乜嘢叫崩口人忌崩口碗,唔識避忌,只顧住自我抒發果 ...

明白!我自己講嘢會就住人感受;崩口人忌崩口碗呢句話好啱。

好耐之前我還未有小朋友,一個從來講嘢唔理人感受ex-friend, 佢有小朋友,每一次見到我都問我生仔,一講就半個小時,初初以為佢關心我,久而久之發覺佢其實唔係關心我,又笑我唔好比其他朋友(剛結婚)快過我生仔,講到眉飛色舞,加埋其他嘢我就知道佢唔係當我朋友。

到我生仔,我無點同朋友親戚講,只是靜待BB出世,但期間被一個女親友(佢想生)講埋好negative 嘅嘢;之後又在職場遇到類似情形,所以有感而發出post.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mother904 發表於 18-7-12 17:15
知有個case好想生,做左幾次人工都唔得,早幾年突然「發現」自己有左,醫生話唔係,佢唔信,再睇另一個,前 ...

咁似n年前,劏人肚果個女人

男爵府

回覆樓主:

結婚3年仲未生,我真係未ready做媽媽,試都未試過唔安全.可能生左唔同諗法,但未生既我,諗起真心幾怕幾驚.所以完全無妒忌,每個人條路都唔同.

子爵府

總有人會, 總有人唔會, 多餘的問題, 即係甘比咁有錢, 唔見得人人想做甘比

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

一定會啦,我大肚果時都俾個無仔生既女人話我,話個天點解俾我有而唔俾佢有,仲話我大肚攪到佢好唔開心

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 OKC 的帖子

樓主,我都試過咁呀,D人真係做到出面話個天唔公平

公爵府

回覆樓主:

no,有咩好妒忌

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

mother904 發表於 18-7-12 17:15
知有個case好想生,做左幾次人工都唔得,早幾年突然「發現」自己有左,醫生話唔係,佢唔信,再睇另一個,前 ...
這好似傳說的⋯⋯假懷孕。

大宅

回覆樓主:

如果本身唔鍾意小朋友,根本唔會妒忌

珍珠宮

OKC 發表於 18-7-12 07:15
身邊有小朋友嘅女性(如朋友,同事,親戚特別係妯娌)?

呢個世界每個人都有可能會妒忌人,只要同人比較就會,你講既例子,就算有小朋友既可能都會妒忌無小朋友既擁有的自由

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

nainaitze 發表於 18-7-12 19:19

認同,有啲人唔係好識逆地而處。

快樂可以分享,但也要揀對時間 。

這樣才避免挑起他人妒忌之心,自己會感到愉快一點,雙贏局面啊。
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

首頁

尾頁

跳至