自由講場

跳至

首頁
45678...29

尾頁

子爵府

回覆樓主

FTM 在乎睇下仲有無backup 拉(例如:工人姐姐,4大)
FTM 在backup 一d 都唔辛苦喎。

不過我自問無做FTM 本事全日湊小朋友,我無呢個耐性。反而我中意返工喎,放工咪全程投入湊小朋友囉

每個人喜愛既生活都唔同,同c6 拆掂咪得囉。無需要批論人做FTM 或WM 喎

男爵府

Monkeylily 發表於 18-7-17 14:06
如果好多野做老公可以分擔少少其實大家都開心,早點攪掂可以一家人早點訓或傾下計都好。

但我識一個ftm有 ...

我識個仲誇,一個小朋友有工人,工人放假要食外賣,小朋友學校d野都要老公做
又有媽媽小朋友1-6係長老度,星期日訓醒中午去湊,晚上返去食飯就放低走人,長假大假兩公婆周圍飛,個長老呻到樹葉落,最近仲要陀多個,長老面都青曬話唔湊。
又有媽自己湊返學,99湊放學,放工去買餸煮飯教功課冲涼傾計講故事。
咩父母都有,邊有得比

翡翠宮

回覆樓主:

從來吾覺得 ftm wm ftd wd 偉大
只係盡自己責任守崗位
有乜咁偉大要日吹夜吹

係bk見到歌頌ftm 既帖厭到一個點

大宅

lingfu 發表於 18-7-17 14:13
上一句同我諗既一樣
所以我都冇講教仔女功課係C9責任
共同責任來

咁果日心情應該唔係好靚,或者e媽到

lingfu    發表於 18-7-17 14:31

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lingfu 發表於 18-7-17 11:55
平時買餸,煮飯,洗晾衫,拖地,教功課等等
係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

你好有勇氣出呢個post

lingfu    發表於 18-7-17 14:36

水晶宮

係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

你知唔知喺屋企都可以好多濕星野做,將屋企打理得井井有條,老公放工返到至企就有飯食,日日有乾凈衫着,都係老婆嘅功勞,到有咗小朋友,忙完屋企野,亦有一大堆小朋友野忙

以前我有返工,又未有小朋友,老公會分工合作做家務,依家我要湊兩個小朋友又冇返工,盡量都唔想老公辛苦,屋企野乜都自己做晒,最多老公放假佢主動幫手湊吓對仔女,因為仔女大家都有份,亦要比老公同仔女親子吓,等佢地唔好成日凈係識痴住阿媽

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

emimi 發表於 18-7-17 14:06

我冇將盡責嘅ftm同唔盡責嘅wm比較,只想講世上嘅人何止千百種 ...
其實我一直都冇表示過搵錢大哂
我都唔知點樣解釋俾你聽家庭崗位既概念
所以..如有得罪真係唔好意思

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

barbielun 發表於 18-7-17 14:16
樓主,我作為女人,都buy你呢番話。

其實說穿了,只係大家喺自己嘅工作崗位努力,有乜偉大唔偉大?好似另 ...

同意。揀做全職媽媽,打理屋企井井有條持家有道,就是最基本的要求。同返工要準時一樣,所以我都唔覺得有乜嘢偉大犧牲。況且做全職媽媽是個人的意願。

如果老公老婆都係出去做嘢,老婆要求老公放工之後幫手,我都仲覺得有理由。但如果係全職媽媽,既然你已經選擇左男主外女主內,理論上真係要自己搞掂。男人一個養一頭家,又何嘗唔辛苦。你問我,我覺得重大壓力囉。係多男人為養家日日俾人小到唔敢轉工。我覺得養家嗰個仲慘過全職媽媽

大宅

回覆樓主

做左frm差吾多一年,我有初生同三歲小朋友,體力勞動上我覺得冇返工甘辛苦。但心理上好辛苦,因為冇收工時間,冇獨處時間,老公零幫手,例如2個小朋友一齊喊,老公都訓緊覺或講電話,變左自己會好抑壓,冇地方呻..

珍珠宮

回覆樓主:

各盡其職,理論上,做好自己部分就會run得好好。要男人出外工作要做得安心無牽掛,都要FTM願意做好家庭份內事。要FTM要做得好,都要個男人做好自己份工之外,都要懂管理好老婆情緒。

大宅

係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

我同意你架,所以我唔敢做住,因為咁仲可以叫下個c6幫手,大家都有返工,咁先公平。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

ricky0223 發表於 18-7-17 14:11
點為之偉大?仔女自己生,老公自己揀,呻下都唔得?反而聽最多係全職媽好得閒負責食玩訓
無論咩媽, ...
我有盡力對佢好架
但個人安全感低
佢係打份風流工既
我只需要佢有份收入
假如我有日俾人炒
都不至於手停口停而已
使積蓄過活既生活令人好不安
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

用戶要求終止服務

72leelily 發表於 18-7-17 13:31
話24無休忙到甩輪是心虚
怕受批評
成日見班師奶

仲有批早餐團媽媽

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

逃避受氣?!FTM 受咗氣可以於何處發洩?1日24小時,小朋友對住媽咪最多,自然最扭媽咪,小朋友發脾氣媽咪受晒,無仇報架!體諒老公工作辛苦唔同佢呻...... 所有有嘢自己受番!
大家互諒下嘛!咩都計住晒做咩呢?!

侯爵府

回覆樓主

平時買餸,煮飯,洗晾衫,拖地;如果冇小朋友其實都幾輕鬆

但當有小朋友就另一個景象

你要拖住佢/佢哋去買,容易?你試下,特別夏天

你要洗菜、煮飯時,佢/佢哋不停叫你、問你、又話邊個打邊個,但你根本唔知邊個講真、然後有個發脾氣拖你出廳坐;唔好同我講打!打多幾次會自己玩。

湊小朋友唔係only體力,係EQ,IQ都要齊備;係FTM一日「腦部」嘅辛勞。返工有放工,有幾多個FTM有放過假?

用戶要求終止服務

CHOWCHOWWW 發表於 18-7-17 14:30
我同意你架,所以我唔敢做住,因為咁仲可以叫下個c6幫手,大家都有返工,咁先公平。
但事實有工人/99/婆婆 ...

我係有99幫手湊一陣,係佢自己要咩都要管咩都幫,但次次一見都聽佢廢up、無中生有、單單打打、仲有要啲小朋友跟佢啲古老思想,小朋友向我呻我又唔出得聲,果啲都係好大唧心理壓力,我少少錯包括我寫錯字讀錯英文畀錯資料都唔得。又不能自己作主,又要在老公面前保持心境平和

水晶宮

係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

我FTM加工人,老公溫錢比我駛,買樓買車位比我收租,我好多謝我老公,其實我自己覺得自己好「廢」、但奇怪係我老公又由衷感激我對屋企付出,所以2公婆互相相愛20年冇變過,可能就係呢D互相感激,屋企先和諧

侯爵府

CHOWCHOWWW 發表於 18-7-17 14:30
但事實有工人/99/婆婆 ...

我有工人,但有三個小孩,你覺得我嘆唔嘆

珍珠宮

回覆樓主

樓主好有勇氣
敢出呢種帖
睇留言又會見到有ftm入來九唔搭八
讚自己有老公照顧
完全唔明乜叫家庭崗位

男爵府

開心吸收勳章

mini1204 發表於 18-7-17 14:18
從來吾覺得 ftm wm ftd wd 偉大
只係盡自己責任守崗位
有乜咁偉大要日吹夜吹

講得好啱!
照顧子女,為家庭付出,係每個父母夫婦嘅責任,大家各自都應該盡力維繋一個家。

首頁
45678...29

尾頁

跳至