自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

wingchan1124 發表於 18-9-5 19:32
大人擔遮,我都唔見得會就人

講得啱,我都俾大人把遮整唔少

大宅

回覆樓主:

大人擔遮咪又係唔理人,有啲已經擔住把遮,仲行有蓋地方,咪又係整到避雨嘅人濕哂。。。仲未計大日頭遮太陽嗰啲,同埋生得矮嗰啲。。。要怪嘅,就怪香港多人,去到邊都係人,先會引起咁多爭執。

子爵府

Carsonbb0800 發表於 18-9-6 15:06
大人唔教咪令到個細路黑人憎囉,好簡單

其實教都需要時間,一個過程黎,咁係咪一日未教識就唔好出街先?

其實可以同小朋友或大人講聲小心啲,提點下好小事。

男爵府

Carsonbb0800 發表於 18-9-6 15:42
我覺得唔知點解而家多咗啲大人,好似好憎小朋友,小朋友做任何野都係錯,都會令佢好火
如果我見到小朋友整到人我會道歉,但有時人多車多就未必睇到,咁小朋友得果幾歳有時整到人真係會唔知,但絶對唔會係有心,我自己出街都成日俾D細路撞到,可能我自己係媽媽,我明白小朋友係會咁,我通常只會笑下叫小朋友小心D就算,完全唔會嬲,因為我地成年人有時唔小心都會撞到人啦!

大宅

hnh_mami 發表於 18-9-5 21:32
我自己一湊二,點樣一把遮遮晒3個人,就算遮到3人行都會被人認為阻住晒

我相信小朋友唔係故意整到人,只 ...

非常同意,前面仲要咩住個細,唔係下下可以抱住個大嘅行

翡翠宮

hwy616 發表於 18-9-5 22:01
而家連細路仔擔遮都唔得🙄,咁幾多歲先可以擔遮呀?🤔

要寫紙申請,得佢批准

翡翠宮

hnh_mami 發表於 18-9-6 17:10
其實教都需要時間,一個過程黎,咁係咪一日未教識就唔好出街先?

其實可以同小朋友或大人講聲小心啲,提點 ...

唔係囉!!

依架係要一教就做到架喇!!

做唔到一定係父母的問題喇!!

p.s.曲線

大宅

Jumboli 發表於 18-9-5 20:27
唔擔遮,咁著雨褸?

著雨褸上落車好麻煩架。細路唔擔遮、唔著雨褸,大人遮又唔夠大,重可以點?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

bettylovingbb 發表於 18-9-6 17:17
如果我見到小朋友整到人我會道歉,但有時人多車多就未必睇到,咁小朋友得果幾歳有時整到人真係會唔知,但絶 ...

大宅

Carsonbb0800 發表於 18-9-6 15:05
你覺得商場可以跑架?公眾地方又應該騷擾到人架?
細個呀媽都有教,學校都有教...真係一代不如一代
同某d ...

我估呢本書應該不是幼稚園書吧!其實兩三歲小朋友你估話就即刻聽,叫收聲就收聲,叫停就停,嗰啲叫植物人或者機械人。小朋友跑跑跳跳好正常!唔太過份撞到人,有咩咁大件事呢!做人憎呢樣憎嗰様,係你自己唔開心。

男爵府

BABA124 發表於 18-9-6 18:13
我估呢本書應該不是幼稚園書吧!其實兩三歲小朋友你估話就即刻聽,叫收聲就收聲,叫停就停,嗰啲叫植物人 ...

我有講過呢本書係幼稚園書?你睇清楚你覆我咩先啦!邊度講緊2-3歲小朋友?5、6、7....歲都係小朋友黎架!係咪又唔識聽呀?

“香港人壓力真大,小朋友唔可以公園玩scooter,滑梯唔可以掉(emoji)行,商場唔可以跑,公眾地方不可喧嘩,落雨不可拎傘,香港從來不適合小朋友屋住。香港人生活緊張,真係包容性好低”

男爵府

BABA124 發表於 18-9-6 03:15
香港人壓力真大,小朋友唔可以公園玩scooter,滑梯唔可以掉(emoji)行,商場唔可以跑,公眾地方不可喧嘩,落 ...

同感,有感而發!
係外國住過幾年,初去時同個兩歲幾的侄出街,trouble two小朋友幾皮媽媽們應該知,同佢搭車同身郁,係都要拎住把傘整到人,我用香港人思維認為不可干擾到人,於是不斷stop佢,沒收把傘,不斷道歉,最後出絕招電子奶嘴。
結果坐我們對面婆婆睇唔過眼,話我唔啱,小孩頑皮係正常,坐係到唔郁,咩都聽哂你話係唔正常架。
係香港我個仔由坐BB車到兩歲幾走來走去已經受盡白眼,聽過無數嘖嘖聲。我明白香港環境情況,人多地方會盡量控制,道歉,但如果人少地方我盡量比佢自由發揮!
坦白說創意,勇於表達等是由大環境培養,不是上幾堂stem及參加幾場歌劇就可以,不要怪香港人保守,無新意,是大環境問題。

子爵府

香港人壓力真大,小朋友唔可以公園玩scooter,滑梯唔可以掉(emoji)行,商場唔可以跑,公眾地方不可喧嘩,落 ...

我覺得 香港人而家對小朋友 嘅包容性係極度低, 用成年人嘅標準同能力去看待一個小朋友, 就係佢哋口中嘅公平, 小朋友有幾高呀, 唔覺意篤到, 就嬲到咁, 小朋友能力 唔似得我哋大人咁, 咁係咪代表佢哋乜都唔應該做, 唔應該落雨 擔遮, 唔應該行樓梯行得慢, 你唔畀佢試,佢永遠唔會有第一次機會。
我相信喺度留言嘅都唔係外星人, 一出世都係bb仔, 一路一路成長到而家成為可以批判其他人嘅成年人, 有邊個可以100%肯定自己 細路仔嘅時候冇阻住過人哋,冇唔小心整到人呀!
我自己出街見到有細路仔/小學生落雨擔遮, 我都會行過少少, 避開下, 呢樣嘢好小事啫!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

其實政府根本唔應該叫人生小朋友,因為小朋友做乜都係罪,d小朋友應該全部唔好出街

子爵府

李豆豆 發表於 18-9-6 18:42
其實政府根本唔應該叫人生小朋友,因為小朋友做乜都係罪,d小朋友應該全部唔好出街
...

生小朋友已經係罪人!小朋友都係罪人!
難怪香港岀生率低!

男爵府

回覆樓主:

我有俾小朋友擔遮,因為擔遮點樣唔整到人係要學,但就真係要睇實小朋友同唔好行係D 簷篷下,整到人整到自己都唔好,教小朋友固然係好,但同時都要教識小朋友有公德

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

iamthequeen 發表於 18-9-5 22:47
仲有按pw入屋苑,有好多父母會叫剛剛學緊1 to 10年紀嘅小朋友按「數字」,好似好得意咁大佬呀! ...

即刻嘟八達通開門,仲等?!我入門口佢仍可繼續撳!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

條路夠闊就冇乜問題既,但人多車多路又窄就不太好了

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

話又分兩頭!
滑板車.... 如果個公園好多人,好多小朋友跑來跑去衝來衝去,喺入面玩板車,又真係較危險!
滑梯.... 喺下面行上去,都係人唔人多嘅問題,BK 好多 jm 都表示過,唔多人嘅情況下,小朋友喺滑度行上去係無問題!
商場跑、公眾地方喧嘩.... 人地點教佢果個,我唔理!我教我女一定唔得!
商場人多又會有人推車仔送貨,跑?!
公眾地方點會俾小朋友喧嘩呢,好影響人!
唔係生活緊唔緊張,唔係包唔包容,係咩環境咩場合做D乜嘢!
我曾經喺商場話過某D媽媽,佢地俾小朋友喺商場玩捉迷藏、平衡車、單車、板車... ,佢地仲駁我,出面太曬太熱,唔喺度玩去邊度玩?

男爵府

MC媽 發表於 18-9-6 18:35
我覺得 香港人而家對小朋友 嘅包容性係極度低, 用成年人嘅標準同能力去看待一個小朋友, 就係佢哋口中嘅公 ...

講得好!

首頁
45678...9

尾頁

跳至