自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

BABA124 發表於 18-9-17 21:09
佢好清楚邊段未得㗎喎!已經2⃣️4⃣️小時搶修,係政府未有公共交通配套不停工,香港人極理性!
...

香港人係極理性,仲絕對唔好sit底㖭,平時不停爭取自由,依家政府想維持番尊貴市民所爭取的自由,但因為啲人自己唔想用自己假,就突然變得好聽政府話!平時8號10號要落街食m記茶記去超市唱k睇戲咁happy就得,到自己唔想返工就話危險要停工,人地冒住風球返工就唔危險,不知幾理性!
我5點幾出門口港鐵自己話已經可以提供有限度服務,又話政府未有公共交通配套唔停工,咁都有得賴

禁止訪問

複式洋房

414928 發表於 18-9-17 20:25
因為嘈的人目標唔係返工,係想放假呀!想政府出聲多日假,咁大個人想放假就打比老闆囉,做咩要政府出聲?要有 ...

說出重點來

男爵府

雞蛋公主59 發表於 18-9-17 21:13
因為政府有港鐵股份,而政府根本唔想大家停工(林鄭早一晚已經呼籲僱主包容,佢亦清楚當時交通情況),所 ...

好彩你都打番句係你推論,無實質證據
所以無人鬧就鬧政府

子爵府

其實有咩好鬧呀!天災之後大家應該團結起來...., 不過有時一人出少句聲已經當幫忙

公爵府

2024年龍年勳章

zayma 發表於 18-9-17 21:10
今日重災區係新界,如果港鐵直接認東鐵線根本未ready,啲新界住既人咪可以大條道理同老細講返唔到囉,不是 ...

如果係咁我認同你最衰就係地鐵,如果佢都話全部缐都有問題,咁全香港就會停工一日,唔會攪到今日咁既地步

男爵府

2018復活節勳章

zayma 發表於 18-9-17 21:15
無錯

各位今日要返工的JM都辛苦了,今次的天災令我們多了很多思考的空間。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

zayma 發表於 18-9-17 21:13
但我今朝5點幾返工佢已經話可以提供有限度服務,但原來佢所謂既有限度服務係未知第一班可以幾時有,當時成 ...

因為仲有的士,有人亦會揸車,咁呢d人返到,係咪個個老闆都會體諒唔坐的士,唔叫家人車埋佢嘅員工?
今次非常時期,界線點切都會有異議,但眼見係因為落波要返工,港鐵已盡全力了

男爵府

Ahlite 發表於 18-9-17 21:13
今早我都5:30起身睇個MTR app, 綠灯後click 入去都有顯示大埔墟至上水未通翻。佢有講九龍塘有E9 巴士去上 ...

無錯,佢只係話大埔墟至上水未ok,但去沙田同九龍塘的都原來係未知幾時先有第一班,但我出呢個po唔係真正想鬧港鐵,只係覺得呢個風咁嚴重,根本無人想,點解咁多人識體諒巴士同港鐵,就唔識體諒政府?

子爵府

edutm 發表於 18-9-17 20:31
努力維持服務就比人鬧, 停哂d巴士係車場既九巴就無人鬧。
出唔到九龍o者, 短線安排接駁來回社區都得掛。
...

短線?你今日有無睇晒九龍新界道路情況呀?如果你睇晒,你一定唔會講得出呢個原因。好多地方連平時5-10分鐘接駁車的路程都被樹封路/ 巴士站被樹埋了⋯ 埋唔到站仲想點?

水晶宮

edutm 發表於 18-9-17 20:24
我最奇怪無人鬧九巴!

公爵府

港鐵已盡力搶修,九巴亦都係迫不得已先全面暫停

珍珠宮

zayma 發表於 18-9-17 20:11
好奇怪,平時港鐵停一個鐘都俾人鬧到痴肺,點解今日啲人淨係鬧政府唔鬧港鐵?
其實,今日塞得最勁既係港鐵 ...

我認為安全第一,大家都冇錯。。。非常時期,大家互相體諒遷就,平心靜氣。

男爵府

dnangel25 發表於 18-9-17 21:18
話事那個連無廁紙也要搭$30的士買不吃人間煙火 而且今次災禍真系超越之前10號風
低估道路災情所以d人咪抦 ...

你覺得佢一個真係話到事?

大宅

zayma 發表於 18-9-17 21:21
香港人係極理性,仲絕對唔好sit底㖭,平時不停爭取自由,依家政府想維持番尊貴市民所爭取的自由,但因為啲 ...

其實你睇清楚人地咩有限度未?有限度係有部份站行到,佢講咗東鐵邊個站未得㗎!查清楚先去嘛!今次停工唔係因為危險,而係太多路段末修好,幾多人塞幾個鐘,返工又阻住人清理!其實前線清潔維修已經好辛苦,閙港鐵做咩? 你要咁睇人都冇辦法,某程度係self reflection.

男爵府

MM2H 發表於 18-9-17 21:21
吓,夾硬?
已冇巴士,而九巴要靠其他部門先處理至可以回復行駛,冇辦法
港鐵係做到亦不停搶修,亦已係尋 ...

新界東居民咪大條道理直接同老細講無交通工具返唔到囉,仲好啦!

男爵府

Holidaykiki 發表於 18-9-17 21:24
其實有咩好鬧呀!天災之後大家應該團結起來...., 不過有時一人出少句聲已經當幫忙
...

其實我呢個po唔係真心想鬧港鐵,我就係覺得應該要團結,好唔明點解啲人要喪鬧政府?

男爵府

MM2H 發表於 18-9-17 21:26
因為仲有的士,有人亦會揸車,咁呢d人返到,係咪個個老闆都會體諒唔坐的士,唔叫家人車埋佢嘅員工?
今次 ...

咁係個老細有問題,唔關政府事吧

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

zayma 發表於 18-9-17 20:11
好奇怪,平時港鐵停一個鐘都俾人鬧到痴肺,點解今日啲人淨係鬧政府唔鬧港鐵?
其實,今日塞得最勁既係港鐵 ...

點解要鬧?

大宅

Janicefin 發表於 18-9-17 20:16
我都覺得奇,點解唔鬧港鐵接駁巴士唔夠,搞到大排長龍。反而鬧政府唔放假。 ...

山竹未殺到之前,網上可以見到香港有部份人,希望下列情況發生 :

1. 香港死人蹋樓 -- 佢地就可以鬧政府無能.
2. 世界上最長嘅港珠澳大橋不敵香港最大颱風 -- 佢地就可以嘲笑中國基建大白象.
3. 大陸核能電廠被山竹摧毀,輻射四散 -- 咁佢地又多個藉口反中.
4. 山竹轉弱/吹唔正 -- 佢地就可以嘲笑香港政府小題大造, 嚇親街坊.

依家乜都冇,正想潛水,見有市民受交通之苦,咪唯有賴政府唔放假囉 !

需知,香港唔係獨栽社會,點可以話長官意志話點就點 ? 有好多市民係日薪,你話要佢休息佢都未必肯.冇錯係有好多人返唔到工,但相信有更多人返到工( 如西鐵沿線). 香港嘅核心價值優點係高度民主嘅 24 小時運作嘅金融大都會,返唔返工應由老細與員工協商,唔係由政府插手 (乜又唔話政府獨裁嗱 ?)

有人話,澳門放假得點解香港唔得 ?

我夠問,澳門 23條立法得點解香港唔得 ?

首頁
45678...12

尾頁

跳至