自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

大宅

莎拉公主 發表於 18-9-28 10:28
其實佢可能只係喺兩邊讀過書 就話自己住過好多年 。我都識好多人喺嗰邊 讀完書然後就喺香港係咁講我喺外國 ...

講真呀,講生活質素,我覺得如果係middle class以下的,移民可能真係好過香港,但如果係middle class,香港提供到既生活質素會好過歐美國家。

雖然係外國普羅大眾都可以便D買到高質素既用品,但係香港middle class的會願意比貴D買好野,而好野既種類我覺得香港既選擇係比外國更多,因為我地咩國家既貨都會入口。而且因爲香港既地理位置加入口規管,基本上係比外國多好多新鮮產品既選擇。

而最可以影響生活質素既係有工人同人工比較便,所以就算外國空氣好唔使做facial, 但係做facial按摩等嗰種享受係香港就唔咁貴都可以有。但外國既middle class因爲外國人工貴,好多野都要就住or自己搞掂。

當然真正有錢嗰班就邊度都好啦!

珍珠宮

王國教室勳章

ChloePP 發表於 18-9-28 14:32
其實好討厭有D香港人對鬼佬特別好,好多鬼佬都好cheap,以為自己高人一等,成日complain香港乜香港物,咁 ...

係啊,我以前返工見得多,做乜要怕佢地吖!
我試過公司攪event ,有街客,有個白人男人5x歲,超級無禮貌蝦個2x歲同事,個同事唔識回應佢,有同事低聲下氣同佢道歉,個白人就乘機發難拎著數
我同佢講,今日個event 係咁,無佢要求佢要我地俾嘅嘢就係無,佢話投訴,其實唔知投訴乜?
個event 係做fund raising ....佢就當自己shopping 王帝,個個係捐錢咋,得佢貪多份禮物仲要拎著數

最攪笑有同事話唔好得罪d鬼 我話都要講道理,無理由佢惡就俾佢拎,咁對其他人都唔公平

大宅

Mm233 發表於 18-9-28 14:58
一定係 overall 都係華人更cheap

吓。。你係咩人?何以見得華人更cheap?!講真我唔覺得外國人更cheap,只係外國都好多cheap人,亦唔鍾意嗰D人要黎香港賺錢又要嫌3嫌4。

男爵府

回覆 Ashleycorina 的帖子

你好幸福,我老公係度住左十幾年,—D中文都唔識,我呢十幾年日日好似做導遊,成日要解繹做translate,D人成日問我點解唔教,唉!咁都要佢有心學先得架,宜家個仔又係咁,佢已經picked up 英文係母語,中文咁難佢點會學!有D人提議我同佢講中文,我話我有啊,但佢十問九唔認,最後都係講番英文佢先應我

男爵府

ChloePP 發表於 18-9-28 14:59
講真呀,講生活質素,我覺得如果係middle class以下的,移民可能真係好過香港,但如果係middle class,香 ...
Middle class以下相信唔係靠relatives関係應該係移民唔到,尤其英美澳加呢D地方,如果只focus吃喝玩樂,香港地方細夠集中確係好方便,但生活質數,環境同教育我就覺得外國好好多,至於shopping方面,有錢的話住邊度相信都會買到心頭好。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

移左民有達十五年以上那班前居港市民當然唔知近十幾年香港發生咩事才口响响
話我地現居港民不心足等等

當你親眼親耳聽到中國新移民(原本自己在大陸家鄉有田有樓)
仍來港取福利(已公屋上樓、攞綜緩等)
還要教埋鄉里在港如何取福利

難為月入2-3萬那班市民
又要交税又享用唔到任何福利
你就明白為何咁多港人會唔鍾意這班人

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

王國教室勳章

bettylovingbb 發表於 18-9-28 15:09
回覆 Ashleycorina 的帖子

你好幸福,我老公係度住左十幾年,—D中文都唔識,我呢十幾年日日好似做導遊, ...

多謝你
其實我老公肯學因爲佢工作要接觸好多人,佢自己覺得唔識中文好麻煩,成日要人translate ,佢就的起心肝學,又可以睇下其他人講乜(係八呢!)
可能你老公生活方式真
係唔識中文無乜影響所以佢覺得無乜需要

我老公好衰,小朋友好細個時英文好明顯好過中文,我一直講中文,但都試過唔應我我用英文就應
後來我weekend 安排佢地同香港人玩多,老公見兩個小朋友肯講中文之後,佢就轉返講廣東話啦,我話點解你唔同佢地講英文啊?佢哋有時好亂,我老公話自己要好好practise 中文,我一定要不停講㗎,停就唔得㗎啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

stkyo 發表於 18-9-28 09:01
呢D POST唔係移左民既人開

呢度有好多膠人開POST引你D人鬧交,樓主丟底個topic走左去

呢d 舖比月經黎得更頻密. 難得仲有咁多jm 用千字文去回覆.

子爵府

莎拉公主 發表於 18-9-28 10:28
其實佢可能只係喺兩邊讀過書 就話自己住過好多年 。我都識好多人喺嗰邊 讀完書然後就喺香港係咁講我喺外國 ...
D 偽abc LKF都見唔少。
讀左兩年就當正自己外國出生土生土長,自覺高人一等,俾佢同胞踢爆真係得啖笑。

禁止訪問

翡翠宮

洋洋 發表於 18-9-28 17:13
未必,我仔獨自在英國讀書,算專業,而家響醫院工作。雖然返嚟搵錢會多過響英國,佢都唔鍾意返嚟,鍾意平 ...

其實係人人追求既野不一樣啦
有人見子女開心快活成長,自己辛苦D都唔緊要
有人物質主義的,唔使多講啦
大家都見到有起碼一個,不斷話Hk 買到咩咩咩,有幾好,又咩咩咩。
各人有不同立場,但唔好覺得自己岩晒,放到自己太大

禁止訪問

翡翠宮

洋洋 發表於 18-9-28 17:56
啱!各有所好。
正如我可以响uk生活,我老公話極悶,我地明白大家睇法,唔會強迫互相認同,更加唔會用錢衡 ...

比較欣賞D能屈能伸既人,決定了就去做,不要回望,努力向前。

不斷只懂放大自己所擁有的,踐踏別人的,好差

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Smallraindrop 發表於 18-9-28 18:09
比較欣賞D能屈能伸既人,決定了就去做,不要回望,努力向前。

不斷只懂放大自己所擁有的,踐踏別人的,好 ...

睇左好幾日移民鋪都唔願覆,冇理性討論只係各執己見,你講中晒……能屈能伸,向前看
同揀學校湊小朋友一樣,各家各法,亦冇可能有個平衡時空身處兩地去比較。分享不同睇法感受,有疑問可以直接講,唔係吓吓去批判別人對與錯,因為自己點點點

寶石宮

2023年兔年勳章

Ashleycorina 發表於 18-9-28 15:36
多謝你
其實我老公肯學因爲佢工作要接觸好多人,佢自己覺得唔識中文好麻煩,成日要人translate ...

好學不倦

子爵府

Heisenberg 發表於 18-9-28 11:39
其實喜歡呢個地方,都會批評呢個地方,你見子女有問題或你有懷疑,難道你唔出聲? 出聲你就是不愛他們了嗎? 不滿他們表現就要丟佢哋走離開佢哋? --> JM, I agree with you 100%, especially this!

Display Picture from Rita et Machin

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

bybewong 發表於 18-9-29 00:14
長命都未必好,有d老人家住老人院被用洗衣粉沖涼,好慘。

長命、冇病冇痛、行得走得、食得瞓得、去到廁所、有屋企人錫、壽終正寢兼臨走前有義工助唸(如果信佛)嘅老人家最好!

禁止訪問

首頁
45678...14

尾頁

跳至