自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

辛苦了
試下唔好諗人地點點點
你咁用心,其實佢每日都有進步!
明白真係唔容易,如果奶奶巿係唔體諒,唯有見少啲,或者叫老公自己帶個仔番去食餐飯算,你就當有一晚半晚自己free time唞下氣

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

完全明白你,我仔細仔又係自閉,排到S前,協康社交訓練,言語治療,家長講座,真係疲於奔命,6歲前係黃金時間,要咬緊時機,多帶小朋友去公園同小朋友玩,在家都要做訓練 我仔而家中三啦~雖然社交唔好,但總算出返正常學校,加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有唔開心就上來呻

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

睇咗都覺得好心痛,幫唔到你咩,唯有同你講句 媽媽加油吖

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

加油

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

媽媽,你要堅強

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實,每個家庭有幾多個小朋友可以係天資特強,自小自己搞掂,不用父母操心丫?好多望落正常,一樣有自己問題。

千其唔好拎自己小朋友同人比!

你老公辛苦,你當然都辛苦,兩個壓力一定不少! 循著方向,降低要求,見他的小進步,也即是有進步,是值得開心的。繼續加油!

男爵府

瞓得好勳章

樓主,我反而覺得你係自己俾壓力自己,做咩要下下揾人同自己個仔比較,無意思的,只會越唸越鑽牛角尖,逼死自己。

我有3個小朋友,大仔評左讀寫障礙,二仔評左發展遲緩。
知道二仔發展遲緩之後,我不停怪自已點解唔多d陪佢,k1返保良局的,到升k2暑假時,收到通知有兼收學校有位,即轉校,k2呢一年幸好老師好好,教識佢好多事物,初初佢形狀同顏色都未識。
舊年我係一間報左個個別堂,佢進步左好多。
但呢一年,我自己都改變左,我開頭真係好唸唔開,又好怪自己,老公又唔多理我地幾仔乸,我幾乎隔幾日就喊一次,但慢慢見到佢轉左校之後,成個人好開朗

男爵府

BK Milk勳章

大小世界 發表於 18-10-10 18:37
多謝你,我今晚安頓佢小朋友之後再睇

加油, 我兩個兒子都係自閉兒, 很累, 很難教, 但已經冇得後悔,所以唯有一齊加油.

我盡量在家做佢地唔能夠忍受嘅嘢,去刺激佢地,再從中教佢地控制.

you are not alone, so 齊齊頂硬上. 祝福你.

又放假!!!

男爵府

祝福樓主及所有的媽媽

子爵府

回覆樓主:

我3個仔女都遲講野,上言語治療幫佢地,一步行一步,都冇計。

珍珠宮

睇完後,感受到你既無奈失望

但吾好放棄

加油呀

子爵府

回覆樓主:

希望資料幫到你
https://www.lifekids.hk/speechtherapy

http://www2.heephong.org/webprod/cht/whatsnews/detail/20360

伯爵府

媽媽你要加油
我有個讀寫障礙既小朋友,同佢做功課温書已經好嘔血,唯有放開d啦,你已經好叻喇!唔好想太多!

男爵府

人比人比死人,點解要比較呢?明知自己小朋友有d發展問題,仲攞佢嚟同正常,甚至係叻嘅小朋友來比較,係咪自己攞苦嚟辛呢?每個人都係一個個體,每個人嘅發展速度都唔同,比較黎有咩意思啫!
如果你阿媽攞你同徐子淇比較,話大家都係女人,點解人哋個女嫁到個富豪,咁你會點呀?

公爵府

SEN 多如恒河沙啦, 唯有自己睇開D, 我現在只想買多兩層樓, 等佢將來衰極都有個地方住唔洗訓街
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

樓主,你有沒有想過去做2,3個小時工?因為你出去工作時反而可以放鬆一下,不必迫死自己

首頁

尾頁

跳至