自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

終於開到啦 發表於 18-11-1 23:39
我最後真係靜靜雞搬走左,不過佢周圍搵人問我去左邊。。。。係要死纒住我同我一家
佢話佢人生咁辛苦,我有 ...

我每次見到阿媽來電 都會不安
仲會燥底 吾敢接 當日情緒會被完全影響
琴日佢打黎我逼於無耐聽
佢話要見我 好話好忙 吾得閒
我話生bb前都吾好再打比我

我媽之前仲話洗吾洗幫我湊bb.我話吾洗
我係吾會比佢湊自己小朋友。因為吾想小朋友變成甘既性格

珍珠宮

畀面勳章

SweetPanda 發表於 18-11-2 03:45
原來唔係只有我阿媽先係咁 ...
我阿媽又係勁負面情緒,好似好多人欠佢咁. 佢會自己放大晒D事離諗, 永遠都 ...

細個只有鬧我 佢會覺得全世界都危害佢,將事件放大。地球為佢一個而轉,下下同我講錢。未到月尾出糧 電話就到 遲左一日吾記得比錢 又會收到電話。我細個無去過旅行
讀書時 放學回家 屋企無人 婆婆打比我 話你媽去左旅行 櫃通有$500蚊 你自己攪掂。
下星期返
細個讀書 要還錢比正苦 見到息貴 同阿媽講幫我比傾左好耐 佢肯幫 我照還息比佢 有日佢跳線 要我連本帶利比返佢 馬上還 日日打黎催 結果我去銀行借錢 還比佢

我媽其實好有錢 我宜家好少見到佢 好怕見到佢 我只會定時定候比錢佢

佢吾知我住邊 我怕佢黎捕我

已刪除用户

珍珠宮

您們媽媽幾歲,可能更年期,情绪不隱。可以看醫生。

珍珠宮

Fanny媽媽 發表於 18-11-1 11:18
我有一個好易唔高興既阿媽, 好少事佢都可以話我嬲我, 例如佢請塊餅我食, 咁我只係講句話咁我攞番去先食, 根 ...

儘量不要给她凑女,對個女會好大影響。你個女之後的情緖您會更難處理。

阿媽的情绪應該是長期積累,對丈夫不满,對夫家不滿,可能仔女青春期又好激。佢一是看心理醫生,一是您有親友幫您告訴您媽佢的過份。或者寫信告知您內心世界。

佢可能長期没有人讚過她的付出,所以要數身邊人的错,更年期的情绪或者湊小朋友是好困身又好難湊,有些人是好怕煩,小朋友的哭聲都會激怒她,如果佢本身情绪已差。

其實不要太親近,减少見面次數。

珍珠宮

natachiu 發表於 18-11-2 05:46
細個只有鬧我 佢會覺得全世界都危害佢,將事件放大。地球為佢一個而轉,下下同我講錢。未到月尾出糧 電話 ...

咦你係咪我家姐

珍珠宮

Fanny媽媽 發表於 18-11-1 11:36
回覆 SUKI20062014 的帖子

我已經極度忍耐, 但真係躺着也中槍, 我先覺得難過, 又成日冇啦啦話我反骨, 但我 ...

有求於人要忍, 如果無求於佢要發圍, 西太后係嬌出來的

我有古怪舊同學, 又係like cut 線黑面
我地知佢屋企對佢好差, 以為為此佢孤pig 古怪, 後黎先知特登想擺款扮代表

unfriend 左之後, 先友善返, 巳經返唔到當初lu

男爵府

Fanny媽媽 發表於 18-11-1 11:40
回覆 stkyo 的帖子

因為我媽在家工作所以佢會睇住我囡, 但工人都一齊的, 所以日日放工都會見, 我媽離左婚 ...

加油(emoji)(emoji)媽媽呢個年紀 可能同後生時會唔同 佢自己都唔想 但情緒唔係道理可以控制到 你望下啲回覆有幾多個係堅持對父母孝順

水晶宮

終於開到啦 發表於 18-11-1 23:39
我最後真係靜靜雞搬走左,不過佢周圍搵人問我去左邊。。。。係要死纒住我同我一家
佢話佢人生咁辛苦,我有 ...

好恐怖
不過我知有人係當仔女係輔屬品、即係你唔可以生活得好過佢、你有好野一定要俾佢先、那怕佢糟蹋同好有都係咁

水晶宮

SUKI20062014 發表於 18-11-1 11:23
父母自己無得選擇.適當改變一下自己心態.
孝字包括需要忍耐.你試下調整心情,調整高度.你會覺得其實阿媽也好 ...

我阿媽都好易唔高興、一唔高興就黑面黑好耐要人氹、以前我起就戰戰兢兢咁過、而家同自己講、唔好咁敏感、佢有情緒我都有情緒、最重要真係唔好俾孫佢湊、我坐月第一日就喊到死唔係99係因為佢亂講野

男爵府

回覆 luckybaby2011 的帖子

我媽對我囡又好好個喎, 只係我囡一百厭, 咁我媽就會燥底打來比我狂罵咁, ..比我99湊又唔得, 99都唔係好, 又係麻麻煩煩個D…..有時O係街見到D仔囡同自己阿媽好friend,我真係好羨慕

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Fanny媽媽 發表於 18-11-2 09:55

我媽對我囡又好好個喎, 只係我囡一百厭, 咁我媽就會燥底打來比我狂罵咁, ..比 ...

知你開POST 係想呻下,所以道理唔再講,不過提一提你小心老人家情緒,我記得有一個老人家帶咗個孫去租賓館一齊自殺,可以既正面去處理媽媽既情緒,因為佢有好多時同你個女獨處。

希望你唔好介意,我真心希望你一家安好。

已刪除用户

大宅

natachiu 發表於 18-11-2 05:46
細個只有鬧我 佢會覺得全世界都危害佢,將事件放大。地球為佢一個而轉,下下同我講錢。未到月尾出糧 電話 ...

500蚊算好啦,我高中嗰陣,我老母夠膽扔抵一百蚊去左玩成個禮拜,話屋企大把罐頭,餓我唔死

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 Fanny媽媽 的帖子

樓主,

綜合你所講, 我發現你媽媽有情緒病, 一直被佢的負面情緒困擾, 所以好多事情都看不順眼.

可能你媽咪有抑鬱症者鬱燥症.

可以的話帶你媽咪見精神科醫生又或者心理輔導吧.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

水晶宮

Fanny媽媽 發表於 18-11-2 09:55

我媽對我囡又好好個喎, 只係我囡一百厭, 咁我媽就會燥底打來比我狂罵咁, ..比 ...

唔係唔錫、係錫既方法唔啱、情緒影響、愛又點、發洩一定係身邊果個受

珍珠宮

畀面勳章

終於開到啦 發表於 18-11-2 10:05
500蚊算好啦,我高中嗰陣,我老母夠膽扔抵一百蚊去左玩成個禮拜,話屋企大把罐頭,餓我唔死

:ange ...

個問題吾係錢既問題
係佢出門 大家同住 當面講啦 仲細咩 都吾尊重。

同埋人地話佢有情緒病 被害x想症 叫佢睇醫生 佢就會話 你地宜家當我吾正常?要睇你地自己睇 吾正常係我地。愈黎愈顛!
當年我同前夫鬧交,返娘家 佢竟然趕我走話我阻住佢私人空間。叫我自己出去租屋住!

男爵府

Fanny媽媽 發表於 18-11-1 11:18
我有一個好易唔高興既阿媽, 好少事佢都可以話我嬲我, 例如佢請塊餅我食, 咁我只係講句話咁我攞番去先食, 根 ...

無解,只能當自己前世欠落嘅~自己可能睇開d

珍珠宮

畀面勳章

nsychristy 發表於 18-11-2 08:26
咦你係咪我家姐

妹妹你宜家過得好嘛

我避走我阿媽 佢吾再知我住邊
但知我邊到做野 有時企起公司門口等我 叫我出黎
每次我都會係手袋拎定幾千蚊比佢 叫佢買野食 佢之後就會走。。。

珍珠宮

畀面勳章

叮妹 發表於 18-11-2 10:03
我從無羨慕人有好呀媽,我衹會做好呀媽角式,因以前受過太多苦,想呀女開心安穩成長
...

我都係甘話 我會做一個好媽媽

首頁
45678...10

尾頁

跳至