自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

angel.W 發表於 18-11-5 19:12
就係念在所謂「親情」兩個字,結果得到咩野

我唔會再踏出多一步,顧下自己好過

我同我家姐感情一向唔親密,我對佢係避之則吉,有時候難免碰面,會盡量忍讓,但唔會主動親密

大宅

susumi123 發表於 18-11-5 19:10
好明顯佢想霸咗間屋,間屋成千尺,第時買出去都可以賺番筆,所以你家姐趕晒你阿哥同你走。
兄弟姊妹一講到 ...

公爵府

1000 尺點間五間房? 咁間法每間都細得好緊要。屋企人之間,post 晒對話fb 截圖,仲要重要資料無完全塗晒。齋呢幾個point,都知唔易相處。唔知點解家姐婚後仍同住,但搬走嘅騰返間房出嚟好正常。似乎是父親已提過,但你無搞。

大宅

heilok 發表於 18-11-5 19:23
1000 尺點間五間房? 咁間法每間都細得好緊要。屋企人之間,post 晒對話fb 截圖,仲要重要資料無完全塗晒。 ...

我抱歉我大意塗漏咗。

至於拆房,唔係我無做,我爸幾時話拆真係唔記得,
因為呀爸同另一個女士同埋個女未有確實日期時間落嚟香港,
係我白痴,一心以為佢地有確實日子落嚟香港
要讓返間房時就會通知一聲,我叫我老公同我去搬,
冇諗過一句都冇,
就比人趁機執走哂啲野。
係我期望過大。

男爵府

angel.W 發表於 18-11-5 18:33
我啲朋友就話佢妒忌我阿爸錫我,因為我就算跟咗我阿媽,我阿媽都對我唔好,成日都要問我攞錢,講緊嘅係我 ...

其實我唔夠得你爸錫你。係錫你家姐一拆房就通知你or阻止佢啦。我反而覺得佢錫家姐

子爵府

其實親情呢d 又唔洗太刻意囉。
合則來不合則去.

其實辛苦係您自己。

大宅

fukuoka_saga 發表於 18-11-5 19:30
其實我唔夠得你爸錫你。係錫你家姐一拆房就通知你or阻止佢啦。我反而覺得佢錫家姐
...

我諗,我嫁咗出去了,家用又無家姐咁多。
都係錢的問題卦,
加上,佢果位在大陸的女士同埋佢個女將來都要落嚟香港(未知幾時落嚟), 所以我家姐要拆我間房佢都無反對。

大宅

tommyxsarah 發表於 18-11-5 19:31
其實親情呢d 又唔洗太刻意囉。
合則來不合則去.

好辛苦呀,今次件事,
又拆又封鎖,我已經當無咗屋企人

伯爵府

angel.W 發表於 18-11-5 19:34
好辛苦呀,今次件事,

以後無咩事就少見算啦,你仲有老公同bb,姊妹情夾唔黎都無辦法,盡左力就算

伯爵府

回覆樓主

一睇就覺得你家姐係自私。結咗婚都唔搬出去痴屋企,兩個人但家用又唔係俾得多,仲想霸埋你哋啲房,唯佢獨尊咁款。執人嘢又通知都無句,根本無尊重過樓主,佢角度都唔係要得到你同意,因為佢一心諗住咁做,但一句通知都無真係好過份。

樓主你都唔好諗太多,當佢無到就得,可能過得更開心,既然佢都咁無情。

大宅

你家姐謀住間屋,只等你爸死。
你爸以為折房有機會是留俾大陸位女士的女兒,所以唔通知你。

幾兄弟姐妹,大左因財失義,其他原因只是面個浸,間屋才是主因呀傻女。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

親情依樣野係需要時間堆出黎

如果大家相處得少 咁只係名義上有關係
其實都係外人一個

子爵府

angel.W 發表於 18-11-5 19:34
好辛苦呀,今次件事,

我唔會當無屋企人,佢地有需要我都會幫。
只不過唔會太過執著,誰對誰錯。

生完BB ,掛住湊BB 都唔理得甘多。

公爵府

angel.W 發表於 18-11-5 19:22
對不起,我都知咩叫家醜不出外傳,
我都用好多方法拆掂,
可惜過咗幾個月,佢唔領情仲做埋好多野,

咁你post 出黎都解決唔到㗎? 想大家一齊鬧你家姐? 越係件事上糾纏,越影響自己。
你父母分開,各有各跟父或母住。你既然本身唔係同爸爸住,佔用一間房係會令本身同住嘅唔高興。唔諗邊個俾幾多家用,本身唔同住,仲要傑咗婚有家庭,當時你爸爸話佢令一個女要落嚟想你空返間房其實係好聽d 嘅原因。你一直無郁,其他人自然誤會你想霸住間房。

大宅

SullytheMonster 發表於 18-11-5 19:44
一睇就覺得你家姐係自私。結咗婚都唔搬出去痴屋企,兩個人但家用又唔係俾得多,仲想霸埋你哋啲房,唯佢獨尊 ...

每一天都努力叫自己放下,原來都幾難,要點時間。
要我讓返房出嚟我一定會自動清場,唔會死霸。
係我大想頭,以為自己家人會尊重自己。
原來屋同錢唔會影響到幾十年親情。
早點認清都好事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

細時一家人,大時兩房人

佢作為女人,要老公返返黎娘家住都夠醜啦,仲要同親戚曬命話奶奶好幫佢湊仔,點知最後全家屈返黎娘家,人地親戚問你,你答唔知!親戚已經覺得佢同佢老公好唔掂!(1,前言不對後語;2z cheap過呀妹咁多)心理再幻想俾親戚背後笑既情景,自然想趕走你呢個得閒返娘家渡假既妹

可能你post上黎都係想你家姐睇到,然後借我地把口數你家姐點cheap姐~~

你如願以償了

子爵府

fukuoka_saga 發表於 18-11-5 19:30
...

呢個我都覺得係, 但係樓主阿爸錫曬家姐都係正常嘅, 家姐跟住阿爸大㗎嘛! 可能家姐一直都同阿爸同住兼養家, 阿家姐覺得自己而家結咗婚都同老豆住, 即係負責養阿爸啦!間屋自自然然梗係佢有份, 奇就奇在阿哥點解唔出聲。

男爵府

回覆樓主:

比小啲錢阿爸,無謂益人

大宅

littleyen 發表於 18-11-5 19:47
你家姐謀住間屋,只等你爸死。
你爸以為折房有機會是留俾大陸位女士的女兒,所以唔通知你。

我爸同我講過,「第時呀XX(佢同個女人個女)落到嚟香港你幫下手睇住下佢,佢仲細。」

我覺得我爸咁講都想我保留房在家,冇諗過趕盡殺絕 卦....

我都唔清楚想點。
唔緊要啦,而家我果邊屋企咩都冇,
我唔洗幫手睇佢個女,
唔知我爸叫家姐幫手睇下佢個女
我家姐會唔會理佢。
我覺得佢理自己仔都唔會理呀爸個女。

佢地的事已與我無關

男爵府

angel.W 發表於 18-11-5 18:20
我家姐有啲事為咗自己冇嘢做唔出,
話要有衣帽間就可以整一間衣帽間,晾衫房,BB房
比自己, 我阿爸有時都 ...

你問左兩次 無人答你 咁我答下啦 我個人覺得個少少錢留返比自己同BB啦 而且講明原因係因為娘家拆房無通知 所以全數/部份扣除 對住呢啲人 過得幸福先係重點 睇黎你家姐唔止霸房 佢目的係全間屋 九龍區5房單位

首頁
45678...14

尾頁

跳至