自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

ngokwan 發表於 18-11-7 12:02
如果如果。。。

如果個犯拿小刀斬死途人,大家會覺得怎樣?

警員在犯人傷/殺途人,不能制止倒,係警方辦事不力。
警員直接開槍射殺倒途人,在警方立場,緊係大鑊啲啦!
警員警告後,佢唔係先用有警棍,而唔係先用槍吧!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

RelaxHippo 發表於 18-11-7 11:01

十幾年前就係有警員被界刀割頸,腦部缺氧,從此唔郁得。 ...

D人口行行有幾難啫, 又唔係喺現場又唔係佢地有危險, 就算拎老牛佢地都會話警察應該空手入白刃o架啦

大界刀呀, 唔使劈幾多下, 喺頸度一界可以係咁先

珍珠宮

olkan 發表於 18-11-7 12:15
警員直接開槍射殺倒途人,在警方立場,緊係大鑊啲啦 ...

不准警察開槍,又要制止犯人,又只可以用警棍,警察是超人?為什麼要佩槍?

珍珠宮

ngokwan 發表於 18-11-7 12:19
不准警察開槍,又要制止犯人,又只可以用警棍,警察是超人?為什麼要佩槍?
...

唔係話唔用得警槍。你估公眾話嘜就嘜咩!警方自己都有程序,警察就算做得好/做得啱,但唔依佢哋嘅守則辦事,就會係上司話。要寫報告落file。

男爵府

把(emoji)刀咁大把
如果個男人拎左去地鐵車廂
一(emoji)人頸就即死

子爵府

cattz288 發表於 18-11-7 10:20
果然傻人周圍都有

呢個人不嬲都仇警㗎啦! 你睇下平時喺bk仇警班人,有幾多立即衝出嚟質疑警察做法?

子爵府

呢樣嘢唔使大家替女警擔心啦! 係唔係辦事不力, 人哋會調查啦! 我淨係覺得女警救咗 一車客,有jm話齋, 如果佢行入車廂逐個界, 就非常大鑊。

公爵府

正路

子爵府

你覺得,警棍一定可以制服到用刀嘅人?

如果我俾你用警棍扑一下,你俾我用刀一下,你覺得邊個傷啲?

男爵府

傻豬仔 發表於 18-11-7 10:36
係,十幾年前有個軍裝比痴線佬界頸,因此變左植物人,而家做警察真係唔易,開鎗又死,唔開鎗又死 :igiveup ...

朱振國
佢好慘

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

女警當機立斷 , 槍法又準 , 返而男警會多顧忌 , 理應嘉許

子爵府

olkan 發表於 18-11-7 11:57
因為警方有守則,地鐵站咁多人,再開槍係好危險嫁,如果唔係射中個犯,射倒途人,真係死人/重傷就慘了。可 ...

如果如果...咁事實上佢有冇射中途人呀?「如果」即係「假設」,假設即係幻想, 如果要用一個「假設」就己證明呀madam做得唔啱或者有罪, 咁呢個社會都幾大鑊。

質疑madam做法嘅人不如又調返轉嚟睇嗰個「如果」:
「如果madam當時冇開槍( 因為人多),個犯喺激動之下挾持人質又或者走甩咗,逃咗入車廂入面,跟住開始喺車廂進行屠殺,然後咁啱,你有相識嘅朋友、親人和仔女喺該車箱入面受左傷or死亡,你會唔會質疑警察點解一開始唔開槍?」

不過,我明白假設呢個「如果」真係發生, 仇警嘅人仍然會覺得係警察唔啱,警方辦事不力,而個犯唔需要負任何責任,又係警察先要負最大責任,係咪?

珍珠宮

mowaiyan11 發表於 18-11-7 12:44
你覺得,警棍一定可以制服到用刀嘅人?

如果我俾你用警棍扑一下,你俾我用刀一下,你覺得邊個傷啲 ...

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

Jane1983 發表於 18-11-7 10:11
係,有部份人仇警到唔正常地步

我唔係現場,但個賊拎住把界刀(emoji),係米除左開槍無第二個方法去處理?真係唔識。好彩師姐眼界好。。
Nice to meet you!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

MC媽 發表於 18-11-7 12:50
如果如果... 咁事實上佢有冇射中途人呀? 「如果」即係「假設」, 假設即係幻想, 如果要用一個「假設」就 ...
講得好
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

女 vs 男
警棍 vs 大界刀
槍 vs 大界刀

單睇新聞,女警已經警告咗個男人,佢仲要衝過去喎,自衛係本能反應。如果女警冇開槍,避開咗今次攻擊,個男人選擇逃走, 拎住界刀亂fing,唔知會傷到幾多途人。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

一定嚇死!

首頁
45678...12

尾頁

跳至