自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小木偶媽咪 發表於 18-11-28 13:37
大家會送咩?

睇佢有咩需要(車/樓除外)

珍珠宮

bbc2018 發表於 18-11-29 08:03
當年只有兩間大學的年代,我自己同C6都是考入其中一間,不過雙方父母都沒有送禮,因為一向讀書好或差,父 ...

JM 講得好好, 一份禮物係一個紀念品, 唔一定要名貴

水晶宮

tell-me-y 發表於 18-11-28 15:41
下? 需要咁嗎?好物質下啵。。。

咁小朋友小學/中學考試成績好都會送野以示鼓勵啦,我覺得入到大學送野都不為過

珍珠宮

畀面勳章

小木偶媽咪 發表於 18-11-29 10:49
明白你所說的,謝謝分享!
但我沒想得咁複雜,只是想送份禮物比孩子,大家開心下,送禮俾人望到別人拆禮物 ...

小木偶媽咪,我明白妹

我会送手錶作紀念

印象中我囡同你囡同年,希望大家也心想事成

珍珠宮

畀面勳章

SandyWu 發表於 18-11-29 11:07
小木偶媽咪,我明白妹

更正,我明白妳

子爵府

小木偶媽咪 發表於 18-11-29 10:49
明白你所說的,謝謝分享!
但我沒想得咁複雜,只是想送份禮物比孩子,大家開心下,送禮俾人望到別人拆禮物 ...

珍珠宮

小木偶媽咪 發表於 18-11-29 10:42
唉⋯其實只係想送份禮物比仔女,咁都要比你話,仲要潤我係「十分孝順仔女」,請問你是否從來無收過 ...

你唔好理佢啦, 問心我都好孝順父母, 亦都好孝順仔女, 佢地有咩要求都會盡能力完成, 係基於我對佢地既愛, 對住自己骨肉我可以好大方

多謝樓主你出post, 過2年我女都考DSE, 唔知佢入唔入到大學, 你呢個post 令我諗下/ 預備2年後送甚麼升讀大學禮物比個女 (希望佢考到, 我有機會可以送比佢)

水晶宮

其實都係一個藉口開心吓啫

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

chillimom 發表於 18-11-29 07:44
其實只是一個gesture, D人拉到去物質⋯⋯以此邏輯,乜都唔好慶祝,乜都唔好送。所有節日取消佢。
...

同意啊
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

2018復活節勳章

小木偶媽咪 發表於 18-11-28 13:37
大家會送咩?

入大學我地冇特別送禮物,其實入大學都要買好多嘢,加上仔女也是去美國讀大學,一家出門已洗唔少。
入大學在我家冇乜甚麼,一家族大學生,一向冇人會送禮物。
反而中學畢業有送禮物,兩兄妹都係筆一支,純粹是紀念一下一個里程。

我仔下年大學畢業,會有禮物,我老公會在他收藏的手錶,選一隻不太貴,可以日常戴的比阿仔。
其實他已經話會繼續讀 master phd 咁上,我地會在佢每完成一個階段,先特別送禮物。
這是我和老公兩邊家庭的做法。

珍珠宮

畀面勳章

yiu_mimi 發表於 18-11-29 11:14
你唔好理佢啦, 問心我都好孝順父母, 亦都好孝順仔女, 佢地有咩要求都會盡能力完成, 係基於我對佢地既愛, ...

我囡也是後年考

希望大家既囡囡成功入U

水晶宮

Joant 發表於 18-11-29 08:09
明明樓主主動想送
又有人話點解入大學要問人拎禮物

講得好

珍珠宮

SandyWu 發表於 18-11-29 11:18
我囡也是後年考

希望大家既囡囡成功入U

多謝你呀

努力加油, 祝成功

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

辛苦讀書多年,入到心水學科,送份禮物紀念同祝福無可厚非,$1.3同hand made都好有心思。甘多人話物質唔送,甘生日禮物同聖誕禮物咪更無謂?

侯爵府

2018復活節勳章

小木偶媽咪 發表於 18-11-29 10:42
唉⋯其實只係想送份禮物比仔女,咁都要比你話,仲要潤我係「十分孝順仔女」,請問你是否從來無收過 ...

我明白你。
我冇送,因為其實中學畢業已送了。
其實送禮物,想送就送。
你可以當買新電腦係一份禮。
想買可保存的,手錶,筆,甚至買個籃球或一部單車,叫佢保持運動也可以。
有些人,自己唔送,冇送,就話人,幾多餘。

水晶宮

樓主,我女今年yr 1
我同c6冇特別話係「禮物」或「紀念品」,但就比咗兩個grad trip 使費,一部MacBook ,唔知算唔算禮物
另外,學費我哋交,每月基本零用照比(佢可以唔返part time都ok夠),可以盡情享受U life

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

SandyWu 發表於 18-11-29 11:07
小木偶媽咪,我明白妹

Hi Sandy謝謝你啊!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yiu_mimi 發表於 18-11-29 11:14
你唔好理佢啦, 問心我都好孝順父母, 亦都好孝順仔女, 佢地有咩要求都會盡能力完成, 係基於我對佢地既愛, ...

開心真係好簡單,你囡囡都加油呀!到時等你分享

yiu_mimi    發表於 18-11-29 12:23

男爵府

我當年都冇收,我父母仲要供我讀書㗎喎

珍珠宮

章太郎 發表於 18-11-29 11:09
我覺得要送就要有紀念價值,食咗都唔記得唔好。我又覺得而家唔興筆同錶。佢會讀幾多年?譬如四年,可能諗 ...

分幾年送然後可砌埋成一個完整的東西,嘩!這個有意思,好好啊!謝謝提醒

首頁

尾頁

跳至