自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

水晶宮

pumpumpurin 發表於 19-1-3 23:47
唔怪得而家啲大學咁頭痕,大學生都要帶埋家長番學。好聽啲叫家人support, 難聽咪就係直升機父母。
十八歲 ...

係, 我其實好 surprised 呢度d 人個個都答要請假陪仔女 考 DSE. 咁大個人, 考試温書要阿媽陪?! 當年中五會考、中七高考, 冇人陪是否就可有藉口考得差??

琥珀宮

野原美冴 發表於 19-1-3 23:04
自從佢升高中開始,我已經完全放手,呢三年都係佢自己顧自己功課測驗考試。
仲有個零月考DSE, 阿女叫我放一 ...

佢想有人陪佢,又唔使攞一個月,半個月
佢應該好緊張同不安

男爵府

自從佢升高中開始,我已經完全放手,呢三年都係佢自己顧自己功課測驗考試。
如果我有咁多大假而阿囡叫到,
我一定拎假陪佢。
哩段時間其實佢根本唔係要妳同佢溫書,
只係想有人精神上支持佢,
等佢自己溫到攰,
有人可以嗲下,挨下,
同埋我相信佢開到聲,
亦反映左其實佢好緊張好大壓力,
家人永遠都係最強後盾

珍珠宮

Fion_Chan 發表於 19-1-4 02:36
其實我都覺得仔女有咁要求,非常不尋常。如果我仔有咁要求,對我來講真係有極高難度,我份工一定唔可以咁 ...

「正常智商成年人唔會 google map 、巴士app都唔識用、的士唔識搭卦」

小心小心

公爵府

畀面勳章

會。阿女開到聲,精神上支持都好緊要,溫得辛苦,又可以陪佢食lunch/tea, 抖下氣

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔怪得而家啲大學咁頭痕,大學生都要帶埋家長番學。好聽啲叫家人support, 難聽咪就係直升機父母。
十八歲 ...

同意

水晶宮

dior0214 發表於 19-1-4 01:00
咁你又唔需要咁講嘅, 只係大家嘅理念同原則唔同, 我 個仔 都未夠兩歲, 所以 我都未知如果 呢件事將來發 ...

不要誤會,冇打算攻擊支持放假同反對放假jm嘅決定,只係想知吓啫
事實上,一個月假唔係咁易攞,好多時想攞公司都安排唔到
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會,咁大個都自己讀架囉

水晶宮

FortuneFountain 發表於 19-1-4 01:00
我有仔 不過得2歲 但係想當年我考CE嘅時候 (仲細過而家考DSE嘅同學仔一年)搵試場溫書都係自己搞掂 我身 ...

大學真係有家長日㗎,寄信嚟邀請出席,我冇去咋
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

十八歲 ...

以前hkcee又請一個月,hkal又請一個月,咪好唔得閒

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

FortuneFountain 發表於 19-1-4 01:04
睇完頭兩版留言 我仲以為自己係異類 乜而家考公開試興家長車出車入仲要陪讀 以為我out
...

依家啲人係咁,覺得滿足晒子女要求就係好媽媽。如果考個試都話大壓力要阿媽陪,我睇唔到佢地將來條路點行落去。

好多男人返工夠大壓力啦,呢度有幾多女人個溫柔體貼時時陪伴煲湯揼骨呀,鬧少兩句都執到啦

琥珀宮

Fion_Chan 發表於 19-1-4 02:47
我把這post 給我仔睇(佢啱啱溫完書,先會得閒理我、同我講嘢),我仔話「痴線,梗唔會啦」……。感恩。
...

你個仔好正常

水晶宮

Fion_Chan 發表於 19-1-4 02:36
其實我都覺得仔女有咁要求,非常不尋常。如果我仔有咁要求,對我來講真係有極高難度,我份工一定唔可以咁 ...

仔女有要求,可能情緒上有困擾

寶石宮

Catabella 發表於 19-1-3 23:59
呢個月返半日可以嗎?

我同事係咁、小朋友考測果兩星期就返半日。

如果我同事有咁大個女,又要咁樣持續請半個月,我估我會反眼

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

會,她要求會做,就是好好照顧她身體已經功德無量

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-1-4 07:58

仲可能有兩丶三個,不能厚此薄彼

琥珀宮

good_pig 發表於 19-1-4 07:58

陣間返工壓力大又要阿媽請假,拍拖同條仔鬧交壓力大又要請假,結婚壓力大又要阿媽請假,生仔壓力大又要阿媽請假

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-4 07:19
我個女都無咁要求,事實上佢大部分時間都唔喺屋企,自己去左圖書館
但我知佢有壓力
如果佢不尋常到出聲叫 ...

我得出結論其實都差唔多,但做法唔同。
如果佢不尋常到出聲叫我陪,我都覺得「相當有嫌疑」,會謹慎處理。而唔係只係諗「陪,梗係陪啦」。呢個要求係「反常」,仔女可能病了,要積極考慮尋求專業協助。

琥珀宮

靚靚C9 發表於 19-1-4 08:04
仲可能有兩丶三個,不能厚此薄彼

不如直接做FTM,做一世,咁就萬無一失

寶石宮

aliensss2008 發表於 19-1-4 01:27
一直唔敢回直至見到你呢個回覆
可能我未做人阿媽
個女考試要阿媽請一個月假支持服待佢

我又諗起ftm果個溫暖湯水mode...

我想知入完u嘅jm, 當年有幾多溫暖湯水先升到上去..

考個試者,古時考科舉咩

首頁
45678...25

尾頁

跳至