在職全職

跳至

首頁
45678...31

尾頁

複式洋房

有呀 !! 我以前系TST印度行做都有呢條怪例. 但這公司好興同員工攪當月生日之星, 公司出蛋糕, 同事出錢買禮物. 所以常常都有CUT CAKE活動. 實際同事不喜歡這活動, 有些在生日當天自動消失(=請假). HE HE.

現在系九龍灣公司人員很少, 所以沒有什麼怪例. 很多時都是自己1個人吃飯, 所以我會帶飯盒. 而且老闆好好人, 只要做好手上工作便OK. 而且可以準時收工回家陪小朋友.

原帖由 yylrso 於 09-5-12 11:14 發表
尋日阿頂話上大陸就鬼死咁開心, 點知返到嚟又見到佢話聽日先上. 攪到我帶左飯返嚟又唔食得要等聽日.
因為佢唔鍾意我地帶飯返公司食 唯有再雪多日啦.

唔知你地公司有無呢d怪規條呢?
除左呢樣, 我地唔可以 ...

男爵府

慘啦........

昨晚放工. 叫我入房傾
老闆嬒ut 清楚, 貨倉.
而 a/c 仲可能只捱到暑假.
要我轉 part-time.

之前有一份是寶隆返 5 日,
我無去 2nd in .
浪費左個 chance. 返返黎 kowloon bay.

搵唔到 $$ 比仔女入大學用呀
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

呢到冇得做咪搵過第二度囉
舊既唔去,新既唔黎
話唔定你去到第二到搵得仲好,福利仲好呢

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-13 09:42 發表
慘啦........

昨晚放工. 叫我入房傾

搵唔到 $$ 比仔女入大 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-13 09:42 發表
慘啦........

昨晚放工. 叫我入房傾

搵唔到 $$ 比仔女入大 ...

Don't worry ! 明天會更好.
您可以陪仔女放Summer Holiday味既好.

人不犯我, 我不犯人.

大宅

乜咁衰架...唔俾人帶飯...
呢頭食野又貴

仲唔俾人響手提
真係心理變態~

原帖由 yylrso 於 09-5-12 11:14 發表
尋日阿頂話上大陸就鬼死咁開心, 點知返到嚟又見到佢話聽日先上. 攪到我帶左飯返嚟又唔食得要等聽日.
因為佢唔鍾意我地帶飯返公司食 唯有再雪多日啦.

唔知你地公司有無呢d怪規條呢?
除左呢樣, 我地唔可以 ...

大宅

呢幾日返工好辛苦, 成日作嘔作悶, 個頭又痛
都唔知係咪天口熱, 定係有左咁,

而家係公司不停咁含住陳皮先好d...
今晚都係睇下醫生先~

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

如果真係有左,咁你咪可以三年抱兩??

原帖由 ~小彤~ 於 09-5-13 12:10 發表

今晚都係睇下醫生先~

男爵府

好媽媽勳章

各位媽咪,

有無人試過在福康大廈那間配過眼鏡呀?

樓上鋪信得過嗎?
人不犯我, 我不犯人.

男爵府

原帖由 Ekko 於 09-5-13 10:33 發表
呢到冇得做咪搵過第二度囉
舊既唔去,新既唔黎
話唔定你去到第二到搵得仲好,福利仲好呢

我諗緊做 part-time , 做埋 8 月間公司玩完既話最好. 9 月真係唔搵工啦 . 做全職媽媽.

男爵府

原帖由 ~小彤~ 於 09-5-13 12:10 發表

今晚都係睇下醫生先~

see doctor 好的.
而家的老闆好無人情味 .
早的上報穗陣的.

大宅

唉...尋日都係睇唔切醫生...今日放工先去睇~
如果真係有左....我唔想要啊...各位媽咪..點算啊~

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-13 14:04 發表

see doctor 好的.
而家的老闆好無人情味 .
早的上報穗陣的.

男爵府

原帖由 ~小彤~ 於 09-5-14 09:19 發表
唉...尋日都係睇唔切醫生...今日放工先去睇~
如果真係有左....我唔想要啊...各位媽咪..點算啊~

我有 3 個 .

我都唔知點比意見 ..............

我而家係好辛苦.
有昤想去玩, 無錢 , 無時間, 無閑情.
只係想有多的錢留比的 3 個仔女
搵工搵左昶3 個月, 滿以為民份工可以做到 5, 6 年啦.
又或是亞女(老三)到中學啦.
點知合又要轉 part-time .
甚至可能都無得做.

有時真係唔合為乜而生 3 個咁多
仔女大左, 好少會陪身邊.
而家老三得 8 歲, 己經時時話唔去呢到, 唔去果到咁.

或者隨遇而安 , 既來得安之的心態........

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-14 09:50 發表
我有 3 個 .
我而家係好辛苦.
搵工搵左昶3 個月, 滿以為民份工可以做到 5, 6 年啦.
又或是亞女(老三)到中 ...

您能有3 個仔女, 証明您是位偉大的母親.
人不犯我, 我不犯人.

大宅

我都覺得力不從心, 養一個都已經好吃力, 好辛苦.

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-14 09:50 發表

我有 3 個 .

我而家係好辛苦.
又或是亞女(老三)到中 ...

男爵府

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-13 14:02 發表

我諗緊做 part-time , 做埋 8 月間公司玩完既話最好. 9 月真係唔搵工啦 . 做全職媽媽.

如果可以既話,我想做全職媽媽架....不過經濟上真係唔許可...

但係有左既話唔要好似唔係幾好咁...雖然會比較吃力....

男爵府

原帖由 ~小彤~ 於 09-5-14 10:11 發表
我都覺得力不從心, 養一個都已經好吃力, 好辛苦.

HW1115
我不是甚麼偉大 .
布昤好想比更好的東西給仔.
但真係跟小彤咁講 ...~~ 力不從心 !!

小彤
如真是有左 , 2 公婆一條心,
向小朋友的將來出發
努力搵

其實有無買驟孕測試呢 . 唔好心掛掛 .

大宅

EKKO,

Sorry,搞錯左.

我預定係月底25號放假, 工作係5月份都比晒同事跟,
現在返工只係上下網等生囉.
阿b好似隨時會出來咁,今日我仲想早一個星期放假,因為尋晚訓唔著,今朝好累,不過既然公司都可以比我咁樣等放假,我當然要頂到生先放了.

前天去產檢,姑娘叫我吃多d野,因為我成個月都無重過.
因為我剛搬完屋又剛請左工人,多野煩,胃口唔大.
妳預產係6月頭定尾?邊間醫院生呀?

原帖由 Ekko 於 09-5-12 17:14 發表
rr925

你回覆果到都冇打野既???
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

大宅

HPCHINGCHINGMA,
我好佩服你有勇氣可以生三個, 真係好大負担~

其實想買支架, 但諗住個胃唔舒服, 睇醫生攞止嘔藥順便驗埋, 費事又哂錢買一支啦~
今晚會準時收工去睇左先

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-14 10:49 發表

HW1115
我不是甚麼偉大 .
布昤好想比更好的東西給仔.
但真係跟小彤咁講 ...~~ 力不從心 !!

小彤
如真是有左 , 2 公婆一條心,
向小朋友的將來出發
努力搵

其實有無買驟孕測試呢 . 唔好心掛掛 . ...

男爵府

咁番黎都係上下網姐,咪等多一個星期囉
我預產係6月18日,不過我睇左另一個醫生,預產期係6月25日,所以我放產假就由6月11日開始。希望到時比我放兩三日就生啦,咁我後面就多D時間對住BB喇
我都覺得佢好似成日都就黎出世咁,真係驚會早左呀...
不過我番工都係上網...KAKAKA 原來我地真係好似好似好似啵~

原帖由 rr925 於 09-5-14 11:13 發表
EKKO,

Sorry,搞錯左.

我預定係月底25號放假, 工作係5月份都比晒同事跟,
現在返工只係上下網等生囉.
阿b好似隨時會出來咁,今日我仲想早一個星期放假,因為尋晚訓唔著,今朝好累,不過既然公司都可以比我咁樣等放假,我 ...

別墅

原帖由 hw1115 於 09-5-12 16:25 發表

You mean 不可帶飯返嚟吃 ?
Why ?

係呀, 因為阿頂唔鍾意我地有自家飯食. 而且佢又怕我地唔陪佢食.
chingma

首頁
45678...31

尾頁

跳至