自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

子爵府

回覆樓主:

如果步署生兩個,咁第一個,私校唔大問題,待第一個考到好政府或資助小學先,咁细無需讀私幼,可跟入讀小學。 否則以現況較困難生兩位入私校。

翡翠宮

牛年勳章

Happybabyhbb 發表於 19-2-19 23:19
既然咁叻,叩ls?考到讀ls,考唔到就讀神校。一年一次旅行囉,唔好3次啦!父母將來會升職加薪㗎嘛,捱一、 ...

不過我就覺得LS同神校,始終有距離 不過佢應該會照試下叩先,叩到再諗。

朋友係擔心入直資私校好多野要學(all round嘛),又多一萬幾千走唔甩

別墅

Monstereasy 發表於 19-2-19 22:44

到上幼稚園,奶粉尿片playgroup唔洗, 衫平有平買,呢舊 ...

係wor, 真係好充實

我老公都好外向型,行山、游水、打波咩都0岩,到時放假同BB玩呢d唔使額外開支

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

1998Ruby1998 發表於 19-2-19 19:53
得 1 萬閒錢...兩個小朋友,私校最平都要 4000(4000 好多係單性別學校),直資 average 都要 2000,未計校 ...

建議:幼稚園讀私,然後考私小只為搏抽獎,目標叩/插名津,一次過搞掂。

唔好意思,請教讀私幼搏抽獎?
入到私幼同非私幼,點決擇?感激

別墅

crystal媽咪 發表於 19-2-19 22:34
以前朋友個女三歲,k1有上門英文、 普通話、日文補習老師
...

我聽社工講,話佢聽過幼稚園最多上16個興趣班,無言⋯⋯

只可以話我唔係呢個style

wcpcelia    發表於 19-2-20 11:34

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我反而諗緊長老支出果度,你地出身但層樓仲供緊...咁佢地係咪無錢退休?如果有急病,要用錢睇醫生你們點算?靠政府?

伯爵府

唔可以2個讀私幼,你應該有好多錢你未計,如書簿雜費,校服,茶點,學校旅行。而且學費年年加,同埋又會去學下phonics/畫畫/樂器之類,一個小朋友都要$10000起碼。

別墅

小艾美 發表於 19-2-19 22:03
樓主我同你d收入同使費好似。
不過我有兩個小孩子,細個位未上興趣班,大個個k2,剛剛計過一個月9000元興趣 ...

請問 $9000興趣班是2位小朋友?

侯爵府

grapechan 發表於 19-2-19 23:34
請問 $9000興趣班是2位小朋友?

一個。

別墅

jacobkit 發表於 19-2-19 23:32
我反而諗緊長老支出果度,你地出身但層樓仲供緊...咁佢地係咪無錢退休?如果有急病,要用錢睇醫生你們點算 ...

長老睇醫生,去旅行所有開支我們全包的,我有自己儲錢比錢長老作額外開支

老公的長老只比家用,不用額外開支

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

你要預埋生第二個可能要請兩個工人,又或者未必咁容易生第2個又要花點醫療費。

其實你們人工可以應付私幼,但兩個小朋友最好隔遠少少,同時兩個私幼會有點吃力。

你們要減車費及個人雜費。

我同你差唔多,我都應付到,我非常同意樓上有人講,生兩個比讀私幼重要。

wcpcelia    發表於 19-2-20 11:34

男爵府

C.Humphrey 發表於 19-2-19 22:52
簡而清,我地都係咁答佢

ㄧ定去馬

別墅

小艾美 發表於 19-2-19 23:35
一個。

請問$9000興趣班是學什麼?如果興趣班要呢個開支,可能我真係計少左呢一樣

侯爵府

grapechan 發表於 19-2-19 23:38
請問$9000興趣班是學什麼?如果興趣班要呢個開支,可能我真係計少左呢一樣
...

英文班,畫畫,跳舞,話劇,溜冰,同面試班,其實其他個d都係一千到千二一個月,係英文班最貴4000元,因為我女幼稚園英文好淺。
如果要去考私小,冇可能不外補。

我見有同學仔會補埋普通話。

別墅

cloudwingwing 發表於 19-2-19 23:37
你要預埋生第二個可能要請兩個工人,又或者未必咁容易生第2個又要花點醫療費。

其實你們人工可以應付私幼 ...

我除了工人有家人支援,所以應該唔使請兩個工人

其實我同老公傾過,情願生兩個比一個重點培育好,我都係思考緊所以上來問下大家意見,謝謝大家回應

生第一個是荊棘滿途,計劃第二個是抱著有便有的心態,試過便不後悔

子爵府

Sorry我覺得長老支出個度太大負擔又要幫供樓又要包旅行感覺養起長老但犧牲左小朋友教育唯有取捨...

別墅

小艾美 發表於 19-2-19 23:41
英文班,畫畫,跳舞,話劇,溜冰,同面試班,其實其他個d都係一千到千二一個月,係英文班最貴4000元,因為 ...

明白了
外補英文正常呀,我朋友話私幼學校如果教得好,有時慳到外補的錢仲抵 我target間私幼是英普的

子爵府

親子王國15週年勳章

laalaap 發表於 19-2-19 23:27
建議:幼稚園讀私,然後考私小只為搏抽獎,目標叩/插名津,一次過搞掂。

唔好意思,請教讀私幼搏抽獎?

私幼好多係學術行先,但當然亦有非私幼係好好。但有名小 offer,你眼見嘅都係讀 St Cat, LH, KV 等,亦證明呢類學校考到學校嘅機會率亦高啲。好多人係讀呢啲,考到 SFA, APS 等學術為主,呢啲學校俾你手執 offer 去抽獎。而私幼通常學術根底好,好多一線學校叩門都會考學術。唔好睇小叩門學術,知有學校係有考乘數表同分數,亦有學校係筆試考埋重組句子,閱讀理解。

亦有私幼係龍校又俾自行/抽獎,例如聖心幼基本上一定有聖私 offer,可以俾你安心等抽獎 (大前提你有女),培道幼亦係基本上直升培道小,同樣俾搏抽獎。坑真、民生俾自行,但唔俾抽獎。所以都要睇學校。

男爵府

回覆樓主:

幼稚園都OK,小學唔夠。讀得私好多家庭都會投放資源落細路到(一定要洗$)。未必係因為細路跟唔到學校野先去補,好多都想更上一層。

別墅

milkteabb 發表於 19-2-19 23:42
Sorry我覺得長老支出個度太大負擔又要幫供樓又要包旅行感覺養起長老但犧牲左小朋友教育:quie ...

唔使sorry, 我同事都係咁講

但我會慳自己也盡力回敬父母,當然都能力範圍之內啦,叫我買house比佢住我都比唔起,但樹欲靜而風不息

就算因爲供養父母而減少小朋友興趣班開支/讀唔到私校我相信我BB見到我們考順父母對佢是有好的正面影響

lojo11    發表於 19-2-21 08:17
crubie    發表於 19-2-20 12:37
wcpcelia    發表於 19-2-20 11:35
avang    發表於 19-2-20 10:13
165488    發表於 19-2-20 01:45

首頁
45678...16

尾頁

跳至