自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

phoebebbc 發表於 19-2-28 09:46
你講得啱,佢可能真係唔想我失望,喊左,好掛住阿女,好想佢快d放學同佢“say sorry”
...
你個乖女黎呢,佢返黎比個big hug佢,同佢講對唔住,慢慢教。媽媽加油,我知佢一定唔會嬲你。

琥珀宮

馬爾太 發表於 19-2-28 08:56
完全唔明,點解默書要溫咗先默,唔係默咗先溫?你估咁細個會預先知自己唔識咩字?

連溫默書嘅方法都錯,你 ...

呢個都係一個好方法
不過最重要都係孩子有壓力係因為想符合父母嘅期望,如果父母可因應子女嘅能力而調教適合嘅要求,咁就會更好

子爵府

呢段片幾好,個教授解釋點解唔好"作弊"。試下比佢睇。

https://m.youtube.com/watch?v=jCZsK5ZrwrQ&feature=player_embedded

大宅

做父母要學識三個字 - ‘又如何’
成績升升跌跌又如何?
升咗會點?跌咗又點?
其實得定失對父母嘅感覺會大過小朋友。
前面係點、將來係點你同我知唔知?
讀唔讀得成書,將來殊途同歸大家都面對生老病死,都一樣為生活營營役役,又何必現時將大家關係好似拉橡筋拉到咁緊?
我成日覺得令小朋友keep住對學習嘅興趣或求知慾重要過分數好多,心態及態度重要過其他。
今日嘅果,會唔會係我哋昨日種嘅因呢?致使少朋友會作出貓呢個舉動?
係唔係應該教佢面對失敗、挫折然後點樣企返起身先比較重要呢?
教育無絕對嘅啱定錯,有人谷得起,有人要鼓勵,係視乎每個小朋友嘅唔同質素而定。

公爵府

回覆 phoebebbc 的帖子

我諗妳都係一時之氣至打咗佢一巴;小三仲細,試吓同佢安排時間表讀書溫習,畢生受用。

珍珠宮

phoebebbc 發表於 19-2-28 07:15
由細到大,阿女比同齡嘅小朋友都懂事同算乖,由1年班到依家3年班,每年都攞到“操行獎”,每次家長日,老師 ...

就咁睇都覺得好大壓力,心情好重。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

phoebebbc 發表於 19-2-28 09:31
我當時都係咁同佢講,要做就精d,唔好俾我拆穿,但點解你知係唔啱嘅嘢,都要做呢?尋晚係 ...

咁講係錯晒!即係教佢出貓無錯, 係唔夠高招先比人知道!
放下自在

男爵府

choc_choc 發表於 19-2-28 09:10
算啦,唔打都打咗,真係好內疚就同佢講句 sorry。我家姐細個都係恃住自己聰明,又懶又曳,亞媽打得最多係佢 ...

咁個衰女包真係好錫我嫁,平時出街,見到我要拎重野,佢會即刻過黎幫我,唉!又令我好掛住佢,又喊

男爵府

wantaima 發表於 19-2-28 09:20
好明白你心情,打在兒身痛在母心
過左一晚泠靜過後同佢道歉&+說教一下。
我小朋友初小時我都試 ...

佢平時都好錫我,見到我拎重野會主動幫我,有野食就問我食唔食

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我個仔二年級已經咁做, 同佢用格仔簿溫默, 將自己唔識寫既字一早數定格仔將唔識寫既字寫定落去, 見佢遮遮掩掩咁就知有估怪啦, 同樣是羨慕弟妹幼稚園成日有得玩, 自己要溫書咁慘, 我只提醒佢, 哩d日子你細個已經玩左, 佢地大個一樣要溫書, 唔好咁傻

大宅

乜你細個無試過出貓????? 一次都冇???
無試過偷睇同學???

侯爵府

回覆樓主:

我兩個,小學開始一直都係我教,温書,考試,但我由佢地出世到咁大,未打過佢地,唔係我好脾氣,係要識行開,我教到自己喊都試過,但真係興果下,要記得離開現場,去個廁所,入房冷靜,唔好繼續死典,一典就會爆,一爆就出手。。。

唔好打任何人面,特別係子女,打斷所有父母子女情緣。。佢只會同你更疏離,更無緣份。。

男爵府

樓主停停停!!
唔好再FOCUS「自己」有幾難過喇
你而家要用阿女既角度, 阿女既立場去處理件事呀
你既感受擺次要
佢既感受先係最重要

無啦啦俾阿媽打左一巴
無啦啦阿媽又同自己講對唔住
無啦啦阿媽又話慢慢黎啦

不如花多D時間諗下,阿女而家咩心情, 聽到你既說話會點諗先...

珍珠宮

phoebebbc 發表於 19-2-28 09:52
係啊!果刻係諗“細時偷針,大時偷金”,點解咁小事都要咁做,但睇完好多post,提醒左我,阿女可能都唔想 ...

冇人教先會咁,有人教,知錯就唔會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我細個都係同你囡囡一樣,心底裡覺得無人關心所以無原動力去讀書,最後留個班,留班之後有少少驚又考到全班16,不過個個小朋友唔一樣所以無一種特別方法,要多關心多溝通!

子爵府

mandy952 發表於 19-2-28 10:00
呢個都係一個好方法
不過最重要都係孩子有壓力係因為想符合父母嘅期望,如果父母可因應子女嘅能力而調教適 ...

我個方法係完全冇壓力嘅方法。因為預咗錯到9彩。我當年同兩個女溫默書都係咁。我話唔識就打X,唔好夾硬諗。默完一次知自己唔識咩字先再溫,就好快攪掂。

珍珠宮

phoebebbc 發表於 19-2-28 10:08
佢平時都好錫我,見到我拎重野會主動幫我,有野食就問我食唔食

關係好什麼問題都可以解決
可以互相體量:媽媽體量仔女付出努力但收穫未如預期;仔女體量媽媽緊張小朋友學習及做人態度而作出責罰。
仔女係自己的,緊張先會說教&責罰。所以我係認同有輕微體罰的,當然不是小事也打閙,要比小朋友了解錯到一個情度(即是低缐)就會被罰。慢慢小朋友自己會調整。
最重要係溝通,有足夠溝通&互相了解就唔會破壞感情。
大家一齊加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

phoebebbc 發表於 19-2-28 10:04
咁個衰女包真係好錫我嫁,平時出街,見到我要拎重野,佢會即刻過黎幫我,唉!又令我好掛住佢,又喊 ...

好鬼似我細個,係乖但唔讀書

大宅

oiyau2005 發表於 19-2-28 09:36

溫書啫唔使呀,最少話下先,講都唔講一嚟就一巴,我係你 ...

仲要平時咁乖都打,其實好少事,我自己細個都成日出貓

首頁
45678...9

尾頁

跳至