自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

littlemelody 發表於 19-4-10 23:23
咁佢係咪大把女送上門?

咁又唔知喎。

複式洋房

回覆樓主:

做24小時,唔放假,相等於打2份普通工,咁人工有2份工咁高又唔出奇

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

小可愛11 發表於 19-4-10 22:58
疊唔疊米就唔知,不過我只知佢住嘅屋好正兼且比幾萬蚊佢亞媽做家用。
佢間唔時都話要出 trip.
...

大宅

mekoyo 發表於 19-4-10 18:31
咁好彩,真幸福丫,即係結左婚脫離左呢行?

識佢個陣已經唔係big4做 無脫離行業 但離開左big4都舒服好多

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 15:18
已考牌,senior仲有一級至到manager
主要想有冇同路人睇下你地老公出差多嗎?通常去幾耐 ?

叫佢跳出去都大把工揀。senior應該做得3,4年?

禁止訪問

男爵府

maomaofafa 發表於 19-4-10 18:39
考慮下遲咗你份工陪佢出差, 話想貼身照顧佢
我有個日本朋友都係咁, 佢老公去邊佢就去邊
不過佢不是你老公嗰 ...

這個應該唔work, 如果senior grade 出job 帶老婆,肯定給人Xyz 到暈!

利申: 兩公婆都是Big 4 出身,我生完細仔就做FTM, 留番老公在繼續挨!
:-D :-D :-D :-D

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

maomaofafa 發表於 19-4-10 18:39
考慮下遲咗你份工陪佢出差, 話想貼身照顧佢
我有個日本朋友都係咁, 佢老公去邊佢就去邊
不過佢不是你老公嗰 ...

下,好燶喎!所有同事做到死死下(你去做乜:?)

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 22:17
我都明,你係big 4做緊定以前係?
我老公黎緊做隻IPO ,又要去出差。。。
...

做得IPO, 即使唔駛出差,都有機會做到返唔到屋企訓。

做得audit, 壓力大,功時長。有返工,無收工。 佢地出job 通常幾條友屈係間細細board room, 好彩個客揸匙個位肯比佢做夜D都仲好D. 遇著班七點落閘放狗嘅,真係meet 唔到deadline.

老細落到黎交唔到,當住個客面前剷到佢地樹菜都落

得閒無野做,就煲多d湯水佢飲。個人獨立D, 唔好要佢咁忙仲要擔心你。大家都會開心易過D
違規簽名-超版代刪

大宅

littlemelody 發表於 19-4-10 22:47
你會晤會出返來做?

梗係唔做啦,做左咁多年咩都厭啦,留返俾啲後生既挨

大宅

唔該你唔好跟你老公去出差 auditor 出差帶老婆女朋友簡直是阻手阻腳 你老公senior grade 一定俾manager 鬧到飛起

我喺big 4 十年 最辛苦就係senior 嗰幾年 尤其你老公由local firm 轉肯定要適應再辛苦啲 捱過後升M可以出commercial 不過而家其實唔係咁易

你埋怨老公更會覺得你唔體諒

我哋出差真係做嘢㗎 我有聽過有男同事去搵消䭤但其實係人嘅問題 反而其他行業出差仲有空閒做呢啲衰嘢

伯爵府

回覆樓主:

如果我男朋友或老公係做big4, 我真係會跟埋佢入去做,要佢搭路入佢條team 我有朋友真係咁,一齊同team, .雖然都未必咁岩做同一隻job, 至少識得佢身邊既同事

樓主不如考慮下你老公做緊既公司,有無其他職位請人,入到去做咪至少佢係香港返工,你都可以一齊返工

我估big4其他職位要求都高,與其你成日諗埋d無謂野,不如去進修下,第日老公捱出成績,要自立門戶你都幫到下手

大宅

我同c6以前都做 big4, 樓主你好似唔了解c6工作,其實上到 manager 唔使出差成個月,係香港都係好多野做,peak 都係做到11,12點,manager 仲有面對 partner 既壓力。
你唔改變自己諗法你同c6都會好辛苦,你要獨立d,為左佢前途,千期唔好辭職跟佢去出trip

珊瑚宮

mekoyo 發表於 19-4-8 17:58
有冇JM老公係big 4做auditor 審計?
老公多出差嗎?去幾耐通常?
有冇同路人JM傾訴下(emoji),因為主要係婚 ...

有咩好傾訴, 工作咋, 又唔係去混

大宅

502 發表於 19-4-10 23:48
這個應該唔work, 如果senior grade 出job 帶老婆,肯定給人Xyz 到暈!

利申: 兩公婆都是Big 4 出身,我 ...

其實Big 4 出trip 和 OT 是家常便飯。以前做 Big 4 (20年前),好多時上大陸1個月,重要勁OT, 但和同事一齊柴娃娃,工作都好開心。結婚後做過幾間MNC, 有男同事要星期一至五station 廣州廠,同事有家室有小孩,都station了5-6年先返香港工作。

由local firm 跳去Big Four, 是很好的機會,叫老公加油,支持鼓勵他。

伯爵府

回覆樓主:

查實隔住個mon,都感受到樓主既憂怨情緒,樓主既老公對住你都辛苦,不如你去做gym, 做下yoga 上下跳舞堂,做運動身體好d.血氣都行得好d, 情緒好又放鬆,有助受孕。

男爵府

我老公以前份工都成日出差,一去就2、3個月返大陸,果時新婚我都好難受,唯有間中星期五放工上去搵佢過吓週末,反正機票又平班次又多

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-8 17:58
有冇JM老公係big 4做auditor 審計?
老公多出差嗎?去幾耐通常?
有冇同路人JM傾訴下(emoji),因為主要係婚 ...

忍下,攞左經驗,做返出面公司會計主管就唔使出差

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 17:59
有返,不過我係好準時放工果種office 工,所以老公一去左大陸出差幾星期,我就變相會一個人在家同返娘家食 ...

太依賴了,太依賴嘅女人唔吸引,你應該多約朋友,發展自己興趣。就咁聽落,感覺樓主係負能量派。。。

男爵府

回覆樓主:

JM 你慢慢就習慣架啦… 我老公都一星期至少一晚開夜唔返黎訓 一個月又一兩次返大陸過夜 最初我都唔慣自己一個訓 之後就習慣啦…唯有自己多搵朋友興趣 等個人獨立啲
加油

首頁

尾頁

跳至