自由講場

跳至

首頁
45678...46

尾頁

珍珠宮

全力支持,好過係香港日日叫苦放負

大宅

首先要有人係當地接濟,無人無物都無話無可能,兩小口還可以,但有小朋友就困難好多。
表妺個案同150好唔同,表妺用當地福利只係小朋友教育,150係R到盡而且理直氣壯話唔夠用,我想加拿大政府唔會似香港政府咁無能。

0712-1703    發表於 19-4-14 10:36

珊瑚宮

transformers 發表於 19-4-14 03:00
呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友 ...

感謝你的分享

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

wantaima 發表於 19-4-14 09:32
呢個post
真係好醜陋

其實我表妹完全無攞咩福利,佢只係一個國際生,
俾緊幾十萬學費(本地人讀同一樣野只係俾3,2千)
加拿大係一個好歡迎新移民,甚至可以話係極需要新移民既國家,佢真係開宗明義有法例,國際學生,工簽技工,甚至係住家保母,正正經經黎貢獻加拿大又好,黎學習又好,打工搵外幣又好,總之你有家庭既,佢鼓勵你唔好分開,帶埋黎一齊貢獻,有子女既,唔好骨肉分離,黎我地免費俾你讀書!
咁當然,時效係同你本身簽證長度一樣啦,唔係保到18歲既,同埋旅遊人士係唔得架。

我可能太耐無打中文字,同埋有d興奮過頭,表達得唔係咁清楚,令人誤會左同香港輸入150人差唔多,錯誤方向喇

伯爵府

回覆樓主:

唔係公民點解子女可入公立學校?

珍珠宮

transformers 發表於 19-4-14 10:26
其實我表妹完全無攞咩福利,佢只係一個國際生,
俾緊幾十萬學費(本地人讀同一樣野只係俾3,2千)
加拿大係 ...

唔關表達事,你個貼正正教緊其他人移民加國做緊香港人最討請內地人既行為!

伯爵府

transformers 發表於 19-4-14 10:13
負二x度。
基本上都係四圍暖氣,除非去玩雪啦!
呢邊冬季我著衫係少過香港冬天

凍到唔想出街!成個冬天就係屋企藕

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

IamDirector 發表於 19-4-14 09:52
請問小朋友考完DSE(18歲前)去讀大學容易入嗎?學費貴唔貴?

唔好意思,因為我係A-level年代既人,dse係咪等同以前既預科?
入大學睇分數啦,神科,普通soso科要求唔同,
名牌大學,社區大學,睇下你aim咩野囉!
國際生讀4年就肯定過百萬hkd
美加名校應該係睇Sat成績?

侯爵府

難相處 發表於

其實隨行子女免費入學係法例,唔稱得上係福利,
政府原意係想你班人比心機貢獻加拿大(俾巨額學費,打工俾稅購物,食飯租樓推動下經濟呀!),你地d仔女讀書就由我地黎照顧啦!
呢邊買卷廁紙都要俾稅,俾人免費讀書都唔過份呀
黎唔黎佢都係少人少班教學,唔同某d存心攞綜援搶公屋既可以相比既。

侯爵府

transformers 發表於 19-4-14 03:00
呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友 ...

請問係移民加拿大邊一個省?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

wantaima 發表於 19-4-14 10:29
唔關表達事,你個貼正正教緊其他人移民加國做緊香港人最討請內地人既行為!
...

內地人黎香港白食白住,攞公屋攞綜援仲要投訴冇得遊學,冇錢買電腦配眼鏡。。

樓主個post邊忽教佢表妹咁做?

kimmama    發表於 19-4-15 23:45

琥珀宮

回覆樓主:

勁呀

侯爵府

wantaima 發表於 19-4-14 10:29
...

加拿大係一個移民組成既國家,連難民都搶住包機接番黎既程度,
我個人覺得,一個省政府提出一個法案,叫你地黎讀書,黎打工,黎做d開始息微,或者勞動力高既工作,可以同果150團聚唔去大灣區團既新港人相比。

黎貢獻呢個省,因為本地人新一代高知識分子全部向上流,個個都大學生,潮流又興電腦工程金融,咁邊個去修車整機械去工廠畫圖?
我唔係教人黎白食白住申請難民,只係出國留學增值自己,學習本地語言,畢業可以成為永久居民既一種方法者。
唔通一定要去外國讀博士然後移民先叫清高咩
國家好大,唔同階層都需要人材既,唔好咁敏感啦。

珍珠宮

taiming 發表於 19-4-14 10:41

內地人黎香港白食白住,攞公屋攞綜援仲要投訴冇得遊學,冇 ...

你要偏激話全部白食白住我阻你唔到.有眼睇香港大部分籃領都係内地人做緊.而且同樓主所講無分別,一個做野(全家拎福利)有分別嗎?
我只想講,己所不欲勿施於人。
最討謂D人50步笑百步

禁止訪問

大宅

transformers 發表於 19-4-14 05:42
老實講,我表妹條件真係好一般,係香港得個做字,最後得到d咩? 公屋又超左資格,私樓又買唔起,2公婆搵埋 ...

侯爵府

ecila123 發表於 19-4-14 09:52
請問係咪讀某啲類型嘅科目先會容易啲批?讀完之後好大機會搵到工?

佢開設果d都係本地人無乜人願意做既課程,讀2年,批唔批真係唔知喇都係律師攪,讀到學期尾學校有同機構合作提供實習,應該都大機會搵到工既。搵唔到最差咪去做侍應,再唔係番香港都係十幾個鐘機,有心既人基本上去到邊都無乜問題既。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

多謝分享,有點心思思,不過要行出第一步好難。

首頁
45678...46

尾頁

跳至