自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

jesswu 發表於 19-4-16 13:22
所以我冇比意見,所謂一家唔知一家事……
我衹係本能抆開個細路……

都岩,不過手打我唔會理,如果拎武器就一定拎開個小朋友

水晶宮

回覆樓主:

有d細路係好惡教,人地亞媽激到出手。唔知前因後果,我唔敢批評人地。但無論點,係外人面前打,或者兜巴星小朋友,就真係唔係幾好。

打得幾多年?過幾年唔還手,都識報警

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

幾時打到大

大宅

回覆樓主:

合格都要兜巴聲, 你做得啱, 希望哩個小朋友長得大

珍珠宮

jesswu 發表於 19-4-15 20:55
朋友阿仔考得60幾分(小二),睇住佢兜巴星個仔
當時我本能反應抆開個小朋友(驚佢再揼)
比佢鬧我:你 ...

個小朋友好可憐

侯爵府

回覆樓主:

打邊度我都唔接受,朋友一樣會出聲話,我唔捨得打子女,佢地令我勞氣,我都係自己收埋一二邊喊。。頭一兩次仲會同個老公講,但發現多餘。。自己喊完再重新上路。但絕對唔可以因學業打子女。。。老公亦都唔可以。。

只要捱過左一年,兩年,三年,子女係會俾你知道,佢知你既苦心,付出。。唔好講人地勞氣你唔知,有幾多個子女係天生又叻又乖?個個都係父母嘔幾擔血教出黎。。咁點解人地可以做到忍耐,你唔得?

做人最重要既野,就係學習,唔識學到識,唔識控制脾氣,去學,唔識教,去學,打就成材,痴線先會咁諗。。。

男爵府

回覆樓主:

教到60分宜家合格重想點,重要打個仔一巴,我仔英文默書0分,咁我係咪要殺左佢,唉!

洋房

hfl2000 發表於 19-4-15 21:17
我接受唔倒兜巴星,星大力咗/歪咗攪到失聰/弱聽咁就一世...喺外人面前都咁樣星法,喺屋企咪仲更加 ...

原全同意,打有好多方法,唔一定係兜巴星亦無須要當街就打。係樓主朋友控制情緒有問題

我讚成樓主拉開個小朋友。要打都番屋企先啦

別墅

如果我個仔有60幾分,我已滿足,我如果打哭個仔,我時後會內疚的.

已刪除用户

伯爵府

要出聲,有人係面前都打,返到屋企仲得了

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

出左手將來想修補就好困難, 孩子會成世都記得。
你講得啱,分數本身有咩意義。
問你朋友當初又考幾多分, 考低分都冇乜大不了 ,考得高分現在又如何
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

回覆樓主:

兜巴星好傷自尊心,如果我見到都可能會叫個朋友冷靜d。60幾分都叫合格啦,我個女宜家小一,英文100分,中文得5分 ,我都笑笑口叫佢下次中文要加油,有進步就有treat, 佢得到treat既機會絕對係百分百

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

小二考得60幾分已經要兜巴星,我仔今年小五,今次測驗數得60幾分,咁係咪要用藤條打!成績已經係個結果,不如想想是不是自己教佢出了問題吧!小朋友都唔想攞低分,小二剛開始要自己睇問題(小一可能老師讀卷),可能未適應個考試模式。

瑪瑙宮

咁你要勸人不分妻

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

不評論因為唔勤力而攞呢個分數

但如果努力過都係咁,咁都冇法㗎,佢點解唔打自己冇將個仔生得聰明啲

有頭髮邊個想做 “邋呢”

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

tkop 發表於 19-4-16 18:24

咁你要勸人不分妻

你問我忍唔忍到,係嗰刻一定唔開心,但我唔會咁激,最多都係話幾句。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

KK20010609 發表於 19-4-16 11:27
一家唔知一家事,最好行開,個細路以後以為永遠有人保護著,唔比心機記,到時反而害了細路
...

吓... 你會否有d本末倒置呢?喺你面前兜巴星喎... 抆住佢/推開佢呢d真係有危機意識既人所擁有既身體本能反應來,就正如你見到有低頭族過馬路佢無留意有車駛埋來,你都會即時抆住佢啦,咁係咪又要話:最好行開,由得佢俾車撞、唔好俾佢以為永遠有人保護佢,唔比心機記住過馬頭要小心呀?
兜巴星除咗傷自尊、最重要係有機會造成聽力永久性傷害既(加上小朋友唔識表達既話、仲會因此延醫、錯過黃金治療時間),真係唔應該輕視所帶來既嚴重性。

別墅

我小學時有個同學阿媽仲離譜,放學時阿媽問個女默書幾分,個女答99分,然後阿媽就一巴星埋去,好多人都睇到,阿媽話佢要求每次都是一百分。

珍珠宮

lobbmamee 發表於 19-4-16 18:53
我小學時有個同學阿媽仲離譜,放學時阿媽問個女默書幾分,個女答99分,然後阿媽就一巴星埋去,好多人都睇 ...
你係咪我小學同學黎嫁?我媽都係咁對我嫁,除左要100分,更要求考到第一名

首頁

尾頁

跳至