自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Cb1206 發表於 19-4-30 22:33
佢搵到個家長出來俾埋賠償佢
學校保險又賠償
甘佢就順返條氣

其實如果人哋家長肯賠,你仲收保險賠償,應該係觸犯法例的!

大宅

maomaofafa 發表於 19-4-30 22:17
同個小朋友計較就唔會, 但如果對方父母不斷射波我就會同佢計.

根本概念就錯,父母不在場有咩責任呢?你話小朋友故意都可以話佢養不教父之過,唔小心大家都唔想,冇責任又點可以叫射波,呢件事即使有責任都只可能係學校,有冇大人睇住?有冇疏忽照顧兒童?如果學校已做足,只係意外,有咩辦法呢?佢可以claim 學校保險,真係搵個罩笠住佢咩,玩呀出街呀就有機會有意外,小朋友已經道歉了,仲想點?我一定唔會走去搵人家長,只會叫自己仔女小心啲。更不會因為一百幾千上綱上線⋯⋯

侯爵府

chillimom 發表於 19-4-30 20:18
學晒大陸咁乜都話要賠償

唔知要賠乜鬼

佢係腫得誇張既,但如果唔係有心整既好心就由佢啦。
我仔撞到起樓試過,扯到仆親爛校褲又試過⋯我從來都未試過問學校或者問同學家長,除非係專登啦。

禁止訪問

大宅

BABA124 發表於 19-4-30 22:40
根本概念就錯,父母不在場有咩責任呢?你話小朋友故意都可以話佢養不教父之過,唔小心大家都唔想,冇責任 ...

一開始就狂鬧人哋家長唔道歉,今日人哋道咗歉,佢就狂鬧人哋唔賠錢

大宅

ilikethis2005 發表於 19-4-30 22:40
佢係腫得誇張既,但如果唔係有心整既好心就由佢啦。
我仔撞到起樓試過,扯到仆親爛校褲又試過⋯我從來都未 ...

兩天後已經消腫,仲有少許紅

男爵府

九暈畏 發表於 19-4-30 22:30
點解一張相左眼腫,一相係右眼腫既

我都見到,奇怪

男爵府

BABA124 發表於 19-4-30 22:12
其實小朋友玩受傷一定有,緊急可以睇政府,私家願意俾就不會介意嗰幾千蚊,我唔會同個非故意小朋友斤斤計 ...

非常同意

男爵府

正常發現呢啲情況都會通知兩邊家長,唔會浄系校方出面,就算系想事情低調處理都唔應該系甘,如果再歪小小真系會整到眼球

男爵府

1000001 發表於 19-4-30 21:39
嘩!你相張直情傷到眼珠。
點解小朋友係學校好似毫無保障甘既!
你想有咩保障呀?
佢自己行行下都會仆親咖喎,點保証唔受傷呢?
所有同學禁止接觸?保持3呎距離?
一係咁,學校咁冇保障,你自行幫佢戴頭盔返學啦。

男爵府

回覆樓主:

其實我覺得妹妹傷得幾嚴重,明白果位媽媽心痛,相信只係為啖氣。

好多人話呢位媽媽小提大做,但有時針唔拮到肉唔知痛。講多件事,有時有d傷以為小事可能好長手尾,我老公幼稚園時曾俾人位隔離位同學用筆盒大力拍左個鼻一下,之後流鼻血,止左以為無事。但結果係佢之後到小學六年級每晚瞓覺都會流鼻血,要坐響度瞓,結果做左2次手術先無再咁流。

男爵府

BABA124 發表於 19-4-30 22:12
其實小朋友玩受傷一定有,緊急可以睇政府,私家願意俾就不會介意嗰幾千蚊,我唔會同個非故意小朋友斤斤計 ...

土生土長香港人的習慣應該是投訴

男爵府

根本概念就錯,父母不在場有咩責任呢?你話小朋友故意都可以話佢養不教父之過,唔小心大家都唔想,冇責任 ...

道歉大曬?

男爵府

maomaofafa 發表於 19-4-30 22:11
為自己小朋友有幾種方法. 你可以想像如果你對一個態度差嘅人都寬容處理, 佢就會更加縱容自己小朋友去周圍 ...

第一,我唔覺得對方家長有咩態度差。
第二,當事人家長搵學校要學校供出對方家長contact 已經有問題!點可以容許咁樣私了?
第三,係意外,小朋友向小朋友道咗歉,我睇唔到點解家長要再道歉。係意外又唔係故意,更不是欺凌或家教問題。
第四,當事人家長來勢洶洶,我係對方家長都唔會道歉,點知你會攞住我依句說話再做乜嘢?你話我態度唔好我夠可以話你居心叵測。
第五,你作為家長示範嘅就係小家小氣斤斤計較。虛偽地搬一大條道理出嚟其實只係掩飾自己條氣唔順。

侯爵府

有邊間學校會話小朋友故意?幼稚園都有欺凌啦. 我朋友小學生小朋友被人打爆鼻骨, 學校話小朋友玩下姐. 被推落樓梯, 話小朋友自己不小心跌倒. 有邊間會話小朋友故意欺凌?不論知何, 真心道歉應該主動賠償, 人地不要一回事, 我自己小朋友如整親人一定會賠比人兼關心問候. 文中對方家長絲毫不覺有多誠懇, 只會射波. 你不計較是你大方, 但說别人是錯我就不認同, 每個人接受點也不一樣. 每個人也要為自己/小朋友的行為負上責任, 故意也好意外也罷, 傷了人就該負責任, 才是教小朋友正確之道! 否則下次再發生, 又係一句, 「意外黎啫!」

珍珠宮

女皇駕到 發表於 19-4-30 22:50
其實我覺得妹妹傷得幾嚴重,明白果位媽媽心痛,相信只係為啖氣。

好多人話呢位媽媽小提大做,但有時針唔拮 ...

你呢個case似係特登
同學頑劣恰你老公
但樓主分享果個係無心之失
唔係同學仔手多去搞人喎

老實講,我真係唔明白要一個什麼交代
意外的事情真係無人想

伯爵府

回覆 Christopheryan 的帖子

學校無權做中間人要求對方家長賠償, 甚至叫家長道歉。學校亦唔可以為左賠償安排家長見面....
事件係兩個家庭嘅事...已經唔係兩個學生嘅事,
所以受害人要追究的話只能夠從小額錢債去處理。

男爵府

父母不在場就冇責任?我就唔認同喇。咁唔小心整爛同學眼鏡,父母唔在場又冇責任就唔使賠咩?唔小心整爛就唔使賠?一句只係意外就唔使賠?串返人帶眼鏡就唔好出街唔好返學或者用個罩罩住佢? 未成年子女做錯事父母係唔係在場都有責任,問題係其他人應唔應該再三追究啫。覺得呢個case係無理追究都唔係講到父母不在場就咩責任都冇麻?

侯爵府

chillimom 發表於 19-4-30 22:55
第一,我唔覺得對方家長有咩態度差。
第二,當事人家長搵學校要學校供出對方家長contact 已經有問題!點可 ...

我一早表明如我小朋友被傷, 對方不誠懇道歉一定心有不甘, 何來虛偽? 而且不甘絕對人之常情. 整到隻眼腫曬說不介意才是虛偽吧?

如你所說自己小朋友傷了人, 家長也不需道歉? 在我看來這概念才是極有問題. 不過大家看法不同, 無需互相針對.

首頁
45678...11

尾頁

跳至