自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

issactmaria 發表於 19-5-1 18:37
我就係覺得對逝世者不敬,要留念都有生前嘅照片!

超同意

咁做我覺得好唔尊重往生者

伯爵府

lingw. 發表於 19-5-1 19:35
我有個同事爸爸過左身要請一天假,佢影低左佢爸爸訓在病床上的大頭相whatsapp比我 (唔知張相是 ...

唔好話呢啲,我發覺依家多咗人將親人朋友插晒喉嘅相放上FB,話要集氣、代禱,乜乜物物。我係當事人如果我醒得番見到,我一定反面囉!邊有人想自己咁嘅樣俾晒全世界睇?有圖有真相真係咁重要?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

點會

男爵府

我e媽走左,佢泰國嘅襯家,都有喺靈堂影相,亦有同大頭相合照,話喺記念嘅一種方式。

珍珠宮

回覆 issactmaria 的帖子

唔會咁做. 逝者生前無相咩? 影乜鬼.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

唔會啦!電話未有相機功能前,你會用相機去影低親人離世照片嗎?

要留念都係活在世上既相片啦!

影影影乜都影,連尊重二字都忘掉了!

男爵府

唔會
要留念應該生前影,唔係死後先嚟影

真係影左都唔好放上網
唔係人人想睇

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我姑奶有影低佢阿爸係醫院死左個樣,仲有拜山時墓碑個張相都影

公爵府

issactmaria 發表於 19-5-1 18:28
之前奶奶在家離世,有晚輩拍下了她剛離世的照片,說作為留念!有親人覺得不敬,又有親人覺得無問題!
而我 ...

職業病?
佢係唔係做記者

(正常好小人咁做,如果真係要留為紀念,不如問家屬攞一張生活照,至少都見到對眼珠或較為精神/笑容。)
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Ashleycorina 發表於 19-5-1 21:28
成日話自己同人唔同,例如人地話小朋友唔應該飲茶食辣椒飲酒佢就偏要咁train 佢個仔,有人comment 話唔好 ...

你同佢講第時佢死你都會影低放上fb 留念.

複式洋房

issactmaria 發表於 19-5-1 18:37
我就係覺得對逝世者不敬,要留念都有生前嘅照片!

同意

珍珠宮

王國教室勳章

kit2004 發表於 19-5-1 22:42
你同佢講第時佢死你都會影低放上fb 留念.

佢一定會覺得好同好型

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

elainelph 發表於 19-5-1 18:45
令我諗起外國有單新聞,該媽媽拍下剛出世已離世的嬰兒作為留念,我又覺得無問題。
...

剛出世又唔同

侯爵府

hui_bb 發表於 19-5-1 19:31
姑奶在奶奶去世時在醫院直播, 由留離到死亡, 仲要直播佢點樣在床前呼天搶地既戲份! ...

facebook直播?好多人睇

水晶宮

我自己一定唔會!嗰一刻已經好傷痛,仲影低佢,咪每次睇到都等於將傷痛一路延續

侯爵府

lingw. 發表於 19-5-1 19:35
我有個同事爸爸過左身要請一天假,佢影低左佢爸爸訓在病床上的大頭相whatsapp比我 (唔知張相是 ...

好不安,比我一定腦海記好耐,
你同事好後生?正常不會

水晶宮

Ashleycorina 發表於 19-5-1 21:21
我識得個auntie,去完佢個中 式funeral ,當晚佢個仔(都3x歲)就將破地獄條video 同funeral live (有佢媽媽 ...

男爵府

好奇怪的想法,這樣不太好過吧

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

以前外國中世紀,流行遺體照,影到逝者好似瞓著一樣,甚至在生者會同逝者一齊影全家福。當時攝影設備唔發達,為逝者影相,可能係逝者唯一留傳於世的影像。

現今,攝影甘流行,用手機都可以影,在生點都會有相。所以,實在諗唔到咩原因,要影人遺容。

己所不欲 勿施於人。

伯爵府

asa2012 發表於 19-5-1 19:39
我認保守,接受不了的

首頁
45678...10

尾頁

跳至