自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女1歲大開始到依家已經半年每星期一堂一個鐘,屋企路程10分鐘內近近地,當俾阿女練下專注力識下唔同topic (顏色,形狀,動物), 間唔中做小勞作,都幾好。

當然平時都會去公園或其他地方接觸一下唔同既野。自己覺得經濟許可,離屋企唔遠既一星期一堂都好ok呀,我每星期六同阿女講訓醒晏覺去上堂搵老師佢都好開心

侯爵府

太細我覺得上黎都冇用,到2歲先上分離班會好d,我就揀非牟利機構嘅playgroup上,因為果d係註冊社工上嘅,小朋友有咩問題,佢地會話你知同話俾你知點可以解決,訓練下小朋友規舉,預備佢返幼稚園
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

sukicloud 發表於 19-5-11 11:26
我都唱反調,我覺得有用,我大仔歲半時語言不足,我係屋企同佢勁講也作用不大,但返左分離後無論言語、自理 ...

請問邊間?我小朋友又係歲半語言發展遲緩,我教到好灰心

大宅

我囡22個月上到25個月就冇再上,1黎嗰陣我已經有左8個月,日日帶佢撘車9點返到去好辛苦。2黎個衰囡又唔肯行,成日要抱,推車又唔方便。其實我至在佢返去同小朋友學下相處同守規矩,我覺得係聽話左既,同埋都見佢好開心

侯爵府

lovececing 發表於 19-5-12 08:09
太細我覺得上黎都冇用,到2歲先上分離班會好d,我就揀非牟利機構嘅playgroup上,因為果d係註冊社工上嘅,小 ...

我睇中幾十蚊一堂果d...
又平又近屋企!

水晶宮

回覆樓主:

點解咁多人話去公園仲好。。。
去playgroup 同去公園係做/學緊兩樣嘢,而且冇衝突,去完playgroup 都可以去公園㗎。。。

伯爵府

-Athena- 發表於 19-5-6 23:59
講緊係6m-24m 呢d...

依家playgroup 開到周圍都有,價錢由幾十蚊至最貴7百幾蚊一堂都有!究竟值唔值?

媽媽一齊上,其實係媽媽學點同小朋友玩,一歳以上,毎星期一至兩堂就夠

大宅

回覆樓主:

上playgroup 都有好處 如果自問唔識點同細路打發時間 咪一齊上堂學下老師d技巧 點樣安排做手工 唱遊呀咁
如果媽咪本身都好有諗頭 咁咪唔駛點上
有d媽咪係要出去學完見小朋友識至有安全感,當你唔係 你可以屋企教 其實咪一樣
我仔18個月到22個月有比佢上英文playgroup, 但搵左net返屋企教後覺得一星期又playgroup又net重覆左就cut pg

子爵府

大女有上playgroup ,細女冇上,分別唔大

別墅

回覆樓主:

如果入讀間幼稚園有開辦play group課程,都值得讀,但唔使太早,半年至幾個月前就夠,可以預早熟習下老師及環境。
如果自己有耐性同小朋友係屋企玩上堂遊戲,其實唔去上都ok

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

唔洗上,留返d彈藥等小朋友大少少先學嘢啦,功效大好多㗎

男爵府

Playground 師資

侯爵府

Max20080525 發表於 19-5-12 12:50
上playgroup 都有好處 如果自問唔識點同細路打發時間 咪一齊上堂學下老師d技巧 點樣安排做手工 唱遊呀咁
如 ...

搵返屋企教?佢地有教材?

男爵府

過來人話你知一歲先好上

大宅

-Athena- 發表於 19-5-6 23:59
講緊係6m-24m 呢d...

依家playgroup 開到周圍都有,價錢由幾十蚊至最貴7百幾蚊一堂都有!究竟值唔值?

以前早生未有太多錢,所以小朋友都無上playgroup。但自己會教,同帶佢地去出面玩,接觸唔同的事物。兩個小朋友都係上幼兒園,然後考到坊間覺得好好的幼稚園。

但老實講如果而家生,環境好左,又見到朋友個個都會報playgroup,我諗我都可能會報。

大宅

Nbs 發表於 19-5-12 09:53
點解咁多人話去公園仲好。。。
去playgroup 同去公園係做/學緊兩樣嘢,而且冇衝突,去完playgroup 都可以去 ...

我都覺得係

男爵府

Ember 發表於 19-5-12 08:27
請問邊間?我小朋友又係歲半語言發展遲緩,我教到好灰心

我係Kowloon bay德褔大廈那邊,可能我仔比較喜歡同齡人,佢而家返n也是喜歡同同齡人玩!

我之前也擔心,不過幸好到兩歲開始爆字,兩歲半開始句子,如果係男仔真的比較遲(根據我個人主觀觀察)

大宅

sukicloud 發表於 19-5-13 11:05
我係Kowloon bay德褔大廈那邊,可能我仔比較喜歡同齡人,佢而家返n也是喜歡同同齡人玩!

我之前也擔心, ...

係女不過男仔頭,都好主動同人玩,但就行動派,唔講野,19個月都講唔到10個字
原本我都唔太緊張,因為識好多小朋友都係2歲就肯講多啲,點知呢排睇k1面試,發現佢係細b,面試時都係剛2歲,開始驚附近幼稚園唔收佢

男爵府

Ember 發表於 19-5-13 15:09
係女不過男仔頭,都好主動同人玩,但就行動派,唔講野,19個月都講唔到10個字
原本我都唔太緊張 ...

如果男仔頭可以試下分離班,如果覺得不好不上也ok

不過也不用太緊張,距離面試起碼幾個月時間,小朋友每個月可以很大轉變呢

首頁

尾頁

跳至