自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

allin 發表於 19-5-7 15:36
睇佢用蛋黃乾炒到出油,好大煙,好麻煩,請問市面有冇得買現成?

Yuyyyyyyyyyy

子爵府

育兒性格勳章

ka媽 發表於 19-5-8 19:11
我今日剛整,未知可以放幾耐,
我估放玻璃樽可能好過放膠樽的。

我早2日見有個中醫回應,蛋黃油係有效嘅,但新鮮油只可以放2-3日,可趁蛋黃油微溫時,以一份蛋黃油加入一份凡士林,待其放涼後形成膏狀,即可以存放半年之久。

https://www.shemom.com/hot-topics/2019/05/%E5%8A%89%E5%B0%8F%E6%85%A7%E7%94%A8%E8%9B%8B%E9%BB%83%E6%B2%B9%E9%86%AB%E6%BF%95%E7%96%B9-%E4%B8%AD%E9%86%AB%E6%95%99%E8%B7%AF%E8%A3%BD%E6%88%90%E8%86%8F%E7%8B%80%E5%8F%AF%E6%94%BE/?utm_source=she.com-member&utm_medium=email&utm_campaign=she-member-newsletter&utm_term=featuring&utm_content=issue3-201905

男爵府

唉瘋 發表於 19-5-8 13:45
濕疹有無效就唔知,我囡唇炎就搽蛋黃油好番。

請問是否同劉小慧介紹一樣做法?揸左幾耐好返?
我仔又係有唇炎,睇左好多醫生都未好,求分享,謝謝!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今晚東張講蛋黃油!!!!

子爵府

現在東張西望會講蛋黃油,大家快啲睇吓啦

男爵府

rose-mag 發表於 19-5-17 22:25
果個中醫教嘅兩個方法,網上有人實驗跟個,焗冇咩油出,而且180度200度焗咪一樣高温,d油都係深啡色,用酒 ...
係,其實佢兩個方法都一樣高溫,又冇講金黃色嘅藥用級邊度有

男爵府

mielmiel 發表於 19-5-20 19:18
我早2日見有個中醫回應,蛋黃油係有效嘅,但新鮮油只可以放2-3日,可趁蛋黃油微溫時,以一份蛋黃油加入一 ...

文章仲話有炒完火毒:

古人製作蛋黃油方法十分講究,炒雞子黃的器具會使用銅製的鑊,並會以慢火炒至焦黃,用長時間慢慢炒,避免炒得太黑太焦,不然會過份燥熱。炒好的「雞子黃油」會放進缸瓦瓷器內,封好後置於泥土中吸收地氣減低燥熱,放涼後靜待數小時,才會從泥土中取出瓷器,再打開「雞子黃油」使用。上述步驟的目的是「去火毒」,防止塗用後皮膚過份燥熱出長出粒粒。

伯爵府

LOVEJELLY 發表於 19-5-20 19:22
請問是否同劉小慧介紹一樣做法?揸左幾耐好返?
我仔又係有唇炎,睇左好多醫生都未好,求分享,謝謝!
...

係呀,YouTube好早已經有教點整,搽一兩次已經有明顯改善。

大宅

回覆樓主:

有冇用家可以講講是否真係有效呀?我都想整俾我仔試,但又擔心陣味唔散俾屋企人阻止我炒,諗緊有乜地方可以自制,所以想問問成效有幾大先

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我買現成試下先,咁炒沙分分鐘鑊都冇埋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

^曾小姐^ 發表於 19-5-20 21:03
我買現成試下先,咁炒沙分分鐘鑊都冇埋

生鐵鑊炒係完全冇事,隻鑊易洗到你唔信。炒完用廚紙抹走d蛋渣,再用熱水洗,洗完抹乾,完全同平時一樣,係陣味兩日喺廚房唔散。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆 9girls 的帖子

可以去烧烤炉炒吗

goldpiglet    發表於 19-5-20 23:05

珊瑚宮

happymother88 發表於 19-5-7 19:46
想試

https://www.facebook.com/1684335991849107/posts/2388295638119802?s=724512671&sfns=mo

男爵府

回覆樓主:

百子櫃有現成,不是黑黑的油

珍珠宮

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 19-5-20 21:24
生鐵鑊炒係完全冇事,隻鑊易洗到你唔信。炒完用廚紙抹走d蛋渣,再用熱水洗,洗完抹乾,完全同平時一樣,係 ...

易潔鑊得唔得?

男爵府

想試
系旋轉見到有人賣自家製想試
吾知系米work

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

panda361 發表於 19-5-20 23:43
易潔鑊得唔得?

易潔鑊唔得,燶晒個鑊會報銷,同埋易潔鑊塗層受損就會釋出毒素。生鐵就最合適,話不鏽鋼都可以,但我冇用不鏽鋼煲/鑊試整,最最最要考慮係油煙真係好勁,抽氣扇加開大隻窗都唔掂。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

水晶宮

kc_01k 發表於 19-5-20 19:13
見你地咁講,堅想帶個gas爐去戶外BBQ, 兼炒埋蛋黃油,等我計劃吓先。 講堅
...

BBQ時炒埋都好喎,唔洗搞到屋企咁大煙 可能你下次BBQ時會見到好多人係度炒蛋黃

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

emilylam 發表於 19-5-21 00:16
BBQ時炒埋都好喎,唔洗搞到屋企咁大煙 可能你下次BBQ時會見到好多人係度炒蛋黃 ...

堅架,又唔洗成屋味

首頁

尾頁

跳至