自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

侯爵府

我唔會坐關愛坐周身唔自在

大宅

回覆樓主:

我大住個肚都要我讓座俾佢所謂長者

伯爵府

而家好多老人唔知搞咩老馮甘

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我帶住小朋友我會坐嫁
我小朋友都係5歲

見無人需要咪坐囉,我小朋友都有買飛
見有人需要坐都會叫小朋友起身,讓坐

係果兩個老野侍老賣老姐
係人做得咁衰,禮貌聲講句都無
當讓俾D癱手癱腳既死廢柴囉~

珍珠宮

sweetcandychan 發表於 19-6-29 21:08

我都讚成取消關愛座,讓唔讓座同設立關愛座跟本冇關 ...

其實我大肚時無咩人會讓座,即使第二日要生。所以可以係好多人ge地鐵上,有個空ge關愛座,內心真係勁感激附近ge人無坐,等有需要人有位坐下。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

當年小朋友又係五歲幾,見地鐵車廂有兩個空位(普通座位),小朋友坐、我企。有個五十歲(目測)粗魯呀叔走過來爭位坐,小朋友起身喊,話叔叔鬧佢「豆丁學咩人坐!」
原來佢鬧走小朋友呼喚個(目測)六十幾歲「師傅」一齊坐!
做咩佢自己唔讓座俾(不知出家或裝修)師傅?!
小朋友喊住敍述,我問清楚時已差不多落車,唯有落車時大聲少少講「叔叔蝦小朋友唔啱!」就算,無謂爭執啦

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

aimenchan 發表於 19-6-29 19:44
回覆 echoo 的帖子

我自己一定唔會坐,我覺得小朋友都可以坐關愛坐,唔需要專登唔坐。當然見有需要既老人 ...

我贊成你嘅睇法。根本關愛座原意就系希望系近落車嘅位置讓俾有需要嘅幾種乘客。並非話非果幾類人就唔坐得,5、6歲小朋友都會攰,亦有俾錢點解佢哋就唔使坐?見到有需要人仕讓座就得。當然,如果讓座風氣好嘅就唔使關愛座啦。

子爵府

aimenchan 發表於 19-6-29 18:13
今日拖住5歲半小朋友搭地鐵,佢坐左落關愛座,同時有兩個自稱老人家既阿太,但望落似50幾,一個坐到關愛座 ...

同佢講,小姐,你點睇都似得18、22,點解要讓比你坐?

LeBlue    發表於 19-6-30 10:31

子爵府

少朋友可能坐關愛座呀
大家都係合資格,就自然先到先得啦
最怕人持老賣老

子爵府

回覆 cccpo 的帖子

X2

男爵府

老馮真心乞人憎,但我會教小朋友讓老人家,個幾個站,算啦。

伯爵府

小朋友點解唔坐得?可能出左街成日已經好攰。不過香港地對小朋友好harsh, 一陣又話瞓覺叫人返屋企瞓,攰就唔好出街。
咁掉返轉頭,退哂休無嘢做嘅老人家點解對腳企唔得耐就老鳳要人讓坐?

利申:讓坐,亦有同小朋友解釋關愛座點解,有教佢讓坐。只係睇唔過眼d 所謂老人家持老賣老,同總有班歧視細路嘅人

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

cathy-tse 發表於 19-6-29 18:50
5-6歲俾機會佢學識禮讓囉

不過如果得五六歲的話泰國就會好多乘客讓座

呢個真!上次去泰國,我囡六歳,撘BTS時,啲泰國人見到會起身比我囡坐,令我印象好深!

男爵府

Msolivialeung 發表於 19-6-29 18:51
真係唔知醜架呢啲啊嬏!
關愛座好應該除消囉!

老實講我是一位長者,由於短途車程,有二次我在巴士上沒坐下,關爱座上的另一位中老年女士對我說,坐啦,呢D位是畀我地坐㗎,我坐落后對她們解釋,唔一定嫁,指住四幅圖解釋她們聽,她們都話,哦!原來咁嫁。所以,我覺得未必個個長者都知此座的用意,希望家中的年輕人可解釋給他們知,以免引起更多的誤會。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

批鬥座加埋班老馮"老人家"

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

styh 發表於 19-6-30 04:07
老實講我是一位長者,由於短途車程,有二次我在巴士上沒坐下,關爱座上的另一位中老年女士對我說,坐啦, ...

佢就係叫我睇o個4幅圖,話我唔係抱住小朋友,唔應該坐,我望住d圖諗左一陣,我話小朋友都坐得架喎,其實我覺得d圖應該加埋幼童落去。

你令我諗起之前搭巴士,好多人,有位接近長者既阿太剛找到空位坐低左,佢見我小朋友企響佢側邊想讓座比佢,我話唔駛啦…我地好快落車,佢仲問我邊個站落,佢落車時,車都未停定急急起身,叫我小朋友坐,好好人,其實都有好既明白事理長者,不過唔多。

子爵府

讚成取消關愛座, 因引來太多爭拗。 另外要由公民教育入手, 假設同時有老人, 小孩, 身體殘障人士坐車, 邊個要坐? 我想就是其他人要讓坐的時候。 大家都要付出多些愛心及要有同理心

男爵府

VickiC 發表於 19-6-29 18:47
可以坐呀
我冇話唔可以坐
但係座位有限

咁咪先到先得囉,咁個老人家為乜要嘈人呢

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

讓座理念唔係用單打人同郁手迫人讓個位出來...

樓主, 你無問題, 小朋友係可以坐關愛座, 唔駛理呢D人, 下次再發生, 由佢地唱歌, 望佢地都費事, 單打已係挑釁, 郁手就更加唔得, 我都會彈爆佢地

首頁
45678...13

尾頁

跳至