自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

其實我見D狗,不論大小,好多都唔係咁鐘意小朋友,又或者大人係細細粒都會俾狗仔蝦,我同個女都係貓痴,但我真係由細教佢唔好摸貓狗,因為始終唔係主人,未必鐘意人地摸,同埋小朋友有時唔識會亂摸,又或者從後摸,貓狗唔知就會以為你襲擊佢

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

祝福女女早日康復

欣賞你們是明白事理嘅父母,沒有要狗狗賠命

記得要戒口,毒 和 發 的食物唔好食,戒豉油,準備去疤的 Vit E 油(買口服的膠囊),剪開搽裏面的油,盡快開始搽,可以有效減退疤痕

又或疤痕膏

大宅

2018復活節勳章

pokipoki 發表於 19-7-7 23:20
我都怕發炎,係咪要保持傷口乾爽?

一定要啦,之後結蕉又會痕,忍唔住R又驚佢發炎...如果真係驚洗傷口會處理得唔好,日日去搵姑娘洗傷口啦。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你真係一位心地好又明白事理的媽媽
祝囡囡早日康復

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

樓主好好人 如果香港多d你呢種人就好了 祝女女早日康復

大宅

好媽媽勳章

pokipoki 發表於 19-7-8 00:39
醫生同姑娘話既然我地唔報警,叫我地同主人聯絡,叫佢留意呢7日隻狗有無其他問題,甚至有病痛,死亡之類, ...

希望你女快D好番。

我女都好鍾意動物、特別貓狗。佢係街見到都想摸下。我經常提佢,你唔熟識人地D貓狗,要小心,因為貓狗也不熟識你。

水晶宮

回覆樓主:

我諗你要介周圍摸貓貓狗狗癮

公爵府

pokipoki 發表於 19-7-7 22:39
都怪自己大意,見鋪頭隻狗初初對阿女無惡意就比佢地玩 ,點知突然發惡咬住阿女唔放。我扯開阿女,當時只係 ...

你真係要確保隻狗打齊針先好呀,佢冇打就你女要打呀,冇得婦人之仁呀,萬一瘋狗症病發咗係冇藥醫架,死路一條架。

子爵府

pokipoki 發表於 19-7-7 22:39
都怪自己大意,見鋪頭隻狗初初對阿女無惡意就比佢地玩 ,點知突然發惡咬住阿女唔放。我扯開阿女,當時只係 ...

早日康復

男爵府

回覆樓主:

你係一個好有愛心ge媽媽

祝福你女女快快好番

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

又咬手,又咬背脊你都唔知? 你果陣去左邊? 你個女冇喊咩?

伯爵府

開心吸收勳章

selinako^^ 發表於 19-7-8 07:58
又咬手,又咬背脊你都唔知? 你果陣去左邊? 你個女冇喊咩?

如果你有睇返我之前回覆,就會知點解我事後至知佢背脊都有

伯爵府

開心吸收勳章

20020116 發表於 19-7-8 07:38
你真係要確保隻狗打齊針先好呀,佢冇打就你女要打呀,冇得婦人之仁呀,萬一瘋狗症病發咗係冇藥醫架,死路 ...

主人sent左隻狗針卡紀錄比我,佢係今年2月打左針,我今日會再揾朋友幫手睇睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pokipoki 發表於 19-7-8 08:02
如果你有睇返我之前回覆,就會知點解我事後至知佢背脊都有

唔好意思,我淨係見你話:狗主做緊野,狗主忽略左

我小朋友同鋪頭d 貓狗玩,我真係好似保鏢咁望到實一實,動物玩到興起就會失控,我知你好心痛
但唔明點解你睇唔到隻狗抓你個女背脊,只係見佢咬你個女隻手

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

柴犬係種情緒唔太穩定既狗, 見平時放狗, 十隻柴犬有七隻個主人都示意唔好埋去同佢隻狗玩

香港幾十年嚟冇瘋狗症, 所以呢方面唔使太担心, 好好照顧女女傷口, 祝早日康復

伯爵府

開心吸收勳章

selinako^^ 發表於 19-7-8 08:12
唔好意思,我淨係見你話:狗主做緊野,狗主忽略左

我小朋友同鋪頭d 貓狗玩,我真係好似保鏢咁望到實一實 ...

我聽到阿女大喊時,隻狗係咬住佢,當刻我係佢正面,第一時間係彎身扯返我個女去我度。而且太混亂,我係幾乎同隻狗同一水平視線,所以你係睇唔到佢咬我個女邊度

伯爵府

開心吸收勳章

toffeechoco 發表於 19-7-8 08:23
柴犬係種情緒唔太穩定既狗, 見平時放狗, 十隻柴犬有七隻個主人都示意唔好埋去同佢隻狗玩

香港幾十 ...

無耐之前我地都有同其他柴犬玩,而且主人仲話佢隻狗好鍾意小朋友,我個女同佢玩到攬頭攬頸,搞到我地都輕率左,不過經過今次之後,我女都知道一定要問左主人同主人在場至可以摸

別墅

回覆樓主:

明白事理的一家,最難得係爸爸及狗主都冇及發難。祝早日康復!唔好太自責,始終係意外。

伯爵府

開心吸收勳章

monmonmarichi 發表於 19-7-8 08:38
明白事理的一家,最難得係爸爸及狗主都冇及發難。祝早日康復!唔好太自責,始終係意外。
...

其實主人最初都係無出返鋪,不過我見間鋪係忙,佢留意唔到都唔奇,同埋我c6返轉頭搵返佢,見佢都好合作俾聯絡電話等等,所以就更加唔打算追究

男爵府

回覆樓主:

早日康復

首頁
45678...9

尾頁

跳至