時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

exocy 發表於 19-7-12 04:03
其實有幾多人了解過智能燈柱,唔只係CCTV 咁簡單

我行得正,企得正,怕咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MsBusy 發表於 19-7-11 11:27
對良好市民係好事,對口罩黨,壞人,犯人係壞事

x 2

賊佬,醉駕.....知道自已容易犯法這一類人,一定大力反對~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sandylaw 發表於 19-7-11 23:36
美國監控仲嚴,佢地可以透過電腦cam監視返你

美國連手機一樣可以監控,全留有後門,所以一直反對各國用華為5G因為沒有後門~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

maomaofafa 發表於 19-7-11 12:34
一定要裝 防止啲人喺街度大條道理幪面犯罪 起磚 破壞公物 圍人 打人 非法集會 n 咁多樣暴行
...

對,先裝金鐘,中環,旺角,尖沙咀.......高危地區~

水晶宮

回覆樓主:

贊成,對良民絕對係好事,鐘意係街做壞事嗰啲人最驚

水晶宮

回覆樓主:

冇做壞事洗咩怕

珍珠宮

回覆樓主:

對於我呢類奉公守法的良好市民佢裝再多CCTV都未驚過,不過希望政府嚴謹監察管理好所收到的資料

子爵府

暫時呢套系統利多於幣,樓主憂慮亦無補於事(見你唔只一個post講燈柱)
因為唔止中國同香港,好多國家都有用唔同方法去監察市民,特別係美國⋯
事實中國亦因為周圍都裝CCTV,罪䅁率減低不少。

公爵府

公爵府

回覆樓主:

好好笑,入私人地方都有cctv啦,點解又照入去?唔去反對?私人公司啲保安安全問題又唔驚?
由你入lift嗰下已經影住,人地根本都唔係影你,係影部lift內情況啫嘛。
點解啲人會覺得係影住自己無私隱?根本啲人就好似鬼上身咁,成日形住有鬼喺隔離,屋企有鬼、搭lift有鬼、酒店房有鬼、燒街衣有鬼。。。

公爵府

exocy 發表於 19-7-12 04:03
其實有幾多人了解過智能燈柱,唔只係CCTV 咁簡單

可否解釋下,點解唔係CCTV咁簡單?見你個圖像,似乎有憂慮,請分享

子爵府

ocarebear 發表於 19-7-12 08:32
可否解釋下,點解唔係CCTV咁簡單?見你個圖像,似乎有憂慮,請分享

是好是壞?淺談社會信用系統

近日有傳媒透露,粵港澳大灣區可能會實施社會信用系統。呢個系統響內地某些城市已經實行,最主要係響街道上安裝左人面識別系統,而且他們的身份已經上線,只要行在街上,他是何許人,都會毫無掩飾地呈現出來。呢個系統會將每個人分作不同的級別,就着一個人的信用程度,例如有冇爭銀行錢呀,例如佢做緊啲乜嘢,有冇犯過事等等⋯⋯ 而呢啲就成為佢嘅「信用」,影響佢搵工,出國,領取社會救助金,甚至連買機票,火車飛,都可能因着你嘅「信用」而受影響。

唔同嘅傳播媒介都就住呢個系統作出不同嘅評論,當然大部份傾向有彈無讚。大多評論都將社會信用系統與嚴密監控,及個人社會地位掛鉤。無他嘅,因為呢個真係非常之明顯係一個監控制度,雖然可能真係能夠做到對一啲有機會作輕度犯罪的人作出警示,同時間,因為市民可以透過一啲公益行動加分,以致呢個信用系統係有可能因此被濫用。在上比較有權勢及有財政能力嘅人,佢嘅信用額當然比較容易增加,因為佢哋可以透過唔同嘅慈善事業去到令到自己嘅評分增高,而且更可以聘用一啲低信用嘅人去為佢哋去執行dirty job,而自己可以因此獨善其身。難聽啲講句,有錢大晒。更甚嘅係,政府可以利用呢個系統去控制市民嘅言論,監控佢哋嘅日常行為,以達致滅聲,不容許批評政府等,美其名係締造一個更安全及和諧嘅社會,實際上係壓制每一個人嘅言論自由及人權。

有冇啲覺得條橋有啲熟悉呢?有冇啲似一套電影叫「未來報告」(Minority report)呢?電影裏有三位能預知未來的人,他們能預知犯罪事件,用作「先知,在市民未犯罪二線將他們「逮捕」。可是先知系統都有機會出錯,電影中的反派便利用這個機會去將自己所犯的事情隱藏,為了自己的利益,甚至作出殺人的勾當。

社會信用系統,恰當運用,當然能夠令到社會更和諧穩定,能夠預防罪案。若然呢個系統嘅用途係為咗能夠監控人民,製造一個「假和諧」嘅社會嘅時候,就變成協助暴政嘅機器。下次再談。

有關作者:作者為悉尼一細小咖啡店東主一兼且全職上班族,最鍾意玩玩具同寫嘢。呢排生意麻麻加上工作量增加,寫下野可以話係減壓方法。呢篇文章,歡迎轉載。此post同時刊載於Facebook page Sydney Cafe 手記

已刪除用户

子爵府

OHIMESAMA 發表於 19-7-12 08:03
暫時呢套系統利多於幣,樓主憂慮亦無補於事(見你唔只一個post講燈柱)
因為唔止中國同香港,好多國家都有 ...

佢地又想一洗人腦,可惜政府在網上輿論完全沒有做功夫,一直捱打

伯爵府

artroboy 發表於 19-7-12 08:38

近日有傳媒透露,粵港澳大灣區可能會實施社會信用系統。呢個系統響內地某些 ...

政府都澄清咗香港唔會施行評級制度,又係要玩番唔信人講,講乜都無用。

子爵府

ocarebear 發表於 19-7-12 08:32

扮角色扮演呀?政府有邊條例建議推行這個制度?邊條法有提及會推?

被害妄想症癥狀越來越嚴重,請你同你團隊及各自爬山的兄弟,不要放棄治療! 祝你一世平安哦 (emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

近日有傳媒透露,粵港澳大灣區可能會實施社會信用系統。呢個系統響內地某些 ...

港星葉璇今年已經試用了:
https://bbs.tianya.cn/m/post-funinfo-7877451-1.shtml

今年2月,叶璇跟小默先生打算去日本旅游,他们已经购买机票,打算从北京直接坐飞机到日本东京,谁知道叶璇他们到了北京机场,过海关时,被边防人员,发现叶璇早就已经被上海法院限制出境,北京机场工作人员,直接就打电话,通知上海警察,说已经找到叶璇...之后,北京的机场警察,直接把叶璇拉进警车,送到上海徐汇区的法院,法院的工作人员,告诉叶璇,她早就已经被列入失信名单,被法院颁布了「限制消费令」。简单说:叶璇一天不道歉,一天就别想去到国外旅游...叶璇没有办法,只有乖乖的在上海法院,一字一句的写下道歉信,正式向吕梅道歉。

公爵府

睇完消化完你嘅資料,我覺得智能燈柱冇問題,而文中所講嘅信用,的確容易被人利用,但冇人話香港要實施信用

我要一個安全嘅香港,多過一個所謂冇言論自由嘅香港。

以前從來香港係一個言論自由嘅地方,但近來,就真係令人傷心驚恐,被極端人士在街上聽到你說政見不同的話,便會俾人圍毆、飛禮

公爵府

ASJ2008 發表於 19-7-12 08:50
扮角色扮演呀?政府有邊條例建議推行這個制度?邊條法有提及會推?

被害妄想症癥狀越來越嚴重,請你同你 ...

我不明白你說什麼,但說話要有禮貌

子爵府

ocarebear 發表於 19-7-12 09:13
睇完消化完你嘅資料,我覺得智能燈柱冇問題,而文中所講嘅信用,的確容易被人利用,但冇人話香港要實施信 ...

飛禮?你點飛?

首頁
45678...9

尾頁

跳至