自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

MaiShop 發表於 19-7-28 17:20
要注意啊!大馬好排華。
用出入新加坡呢招留大馬冇乜可能,因為check 得好緊。相信試2-3次已經會被黑名單 ...

係? 咁一年去幾多次,去幾耐會有問題?

公爵府

要注意啊!大馬好排華。
用出入新加坡呢招留大馬冇乜可能,因為check 得好緊。相信試2-3次已經會被黑名單 ...

謝提醒!

珍珠宮

20020116 發表於 19-7-28 16:15
我仲諗住唔介意入藉問題,就咁買層樓住添,睇嚟我太天真

新加坡唔係你唔介意有無入藉,係人哋會唔會俾你入藉
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

要注意啊!大馬好排華。

嗰位JM似係講緊借出入大馬留SG,其實難道更高,應該更快被K.O.
另外你講開大馬對華人都check得好緊呢樣都係真,尤其係女人,因為有好多中國女人係去馬來西亞做妓女,所以佢哋更加留意同比較嚴謹~

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

MM2H 發表於 19-7-28 17:49

馬拉基本都係批30日免簽證,但係如果你不定期嚟佢會問你黎做乜嘢住邊度之類,冇特定幾多次會懷疑,只視乎嗰個海關會唔會懷疑,如果你冇人冇物成日去,仲要係單獨一個或者全女班,佢可能會考慮批唔批俾你入境?因為唔少中國女人喺嗰邊做妓女,所以海關會特別提防華籍嘅女人
到佢考慮俾唔俾你入境就會請你入房,跟住你就無止境咁等了又等,因為佢哋效率超慢,你急佢唔急,一句到尾,盞搞!講多少少,食錢係時候

象牙宮

Fishqqma 發表於 19-7-14 23:42
身邊好多朋友,屋企人有興趣,近日食親飯就傾呢個話題。
馬來西亞真係值得去嗎?以前係澳洲讀書的馬來同學 ...

馬來須投資多少?
馬來西亞是「存款移民」,50歲以上只須定存港幣30萬,50歲以下就定存港幣60萬,便可以取得永久居住簽證。由於是定期存款,而不是投資,所以是零風險,穩陣過投資移民好多,加上每年還可以賺到3.2-4.5%定存利息,視乎不同銀行利率安
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

投資150萬移民去台灣。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

MaiShop 發表於 19-7-28 16:32
會好少少

黠解好多youtuber 大讚檳城人人講廣東話(同住香港冇分別) 治安好,衣食住行都一流,國際學校平靚正,好似一片樂土甘?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

penp0319 發表於 19-7-28 16:26
咁多人打算返大陸住,香港人真係慘到要搬去一個連自己國民都唔敢用自己國家出嘅奶粉,用自已國家出嘅日用品 ...

仲係用以前的思維,去睇今日的中國~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

RoseRose1980 發表於 19-7-28 18:19
黠解好多youtuber 大讚檳城人人講廣東話(同住香港冇分別) 治安好,依食住行都一流,國際學校平靚正,好似一片 ...

係咪廣告黎架
不過檳城、怡保人大多數都會講廣東話係真嘅!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ferrari2007 發表於 19-7-28 18:03

馬拉基本都係批30日免簽證,但係如果你不定期嚟佢會問 ...

咁我又真係未試過,次次都係揼印就行

公爵府

ferrari2007 發表於 19-7-28 17:51
新加坡唔係你唔介意有無入藉,係人哋會唔會俾你入藉

大宅

MM2H 發表於 19-7-28 17:49

我之前試過一年去4次,每次留2X日,後尾一次已經被的入房同我講,話我出入境太多,要我比合理解釋,果次都差D唔比我入境,要我立刻買機票返hk

大宅

RoseRose1980 發表於 19-7-28 18:19
黠解好多youtuber 大讚檳城人人講廣東話(同住香港冇分別) 治安好,衣食住行都一流,國際學校平靚正,好似一片 ...

因為好多樓賣唔出,想人去買樓。
好多廣告成份

大宅

ferrari2007 發表於 19-7-28 18:03

馬拉基本都係批30日免簽證,但係如果你不定期嚟佢會問 ...

Right
好多野真係住過大馬既人先會知(emoji)(emoji)

侯爵府

issacwowo 發表於 19-7-28 15:23
我自己想法 mm2h 申請成本低, 要求條件也低, 我已取了
暫無 諗住過去,因為 係香港暫時仲有工返,到 真 ...

你好,我也想申請,請問你係咪經agent?
我見fb有個mm2h club同馬拉領事同地址,信得過嗎?

另外如你有時間,可否簡單地講吓程序,thx

別墅

lakgarden 發表於 19-7-28 19:16

是經香港 agent

呢個我吾知

所有嘢交曬畀agent做, 佢叫我畀乜就畀乜,簽乜就簽乜, 要去金鐘差館攞良民證

批咗之後要半年內到馬來西亞報到和開定期戶口

侯爵府

issacwowo 發表於 19-7-28 19:21
是經香港 agent

呢個我吾知

thx
我去了解吓先

別墅

lakgarden 發表於 19-7-28 19:16

去到咗檳城, agent有車接我帶我去搞手續去銀行和驗身,mm2h有見bk jm 可以自己搞到, 但太煩我又唔識

lakgarden    發表於 19-7-28 19:26

珍珠宮

MaiShop 發表於 19-7-28 18:59
Right
好多野真係住過大馬既人先會知(emoji)(emoji)

首頁
45678...12

尾頁

跳至