自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nino 發表於 19-9-10 06:57
我覺得樓主想表示對日本文化同日本人既深入認識,
然後話自己點唔仲意佢地,
而且覺得崇日既人無知,

都係,憎日本人再做日資公司真係..
香港人就難d避開華資者

男爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-10 01:14
係架,佢地好有優越感架,自我感覺超良好,"仲有日本人偏幫日本人,係公司會有唔同 ...

係呀,升職加人工唔係睇performance. 睇年資,睇佢係咪日本人。日本廢人都可以加得好好。好多JM話憎日本人唔好做日資公司,老實我都係咁打算,但現實歸現實,你係日資做開識日文,呢樣係一種技能,搵普通人工又會低左。所以我都仍然搵緊。

茶類愛好者    發表於 19-9-10 16:06

大宅

can219 發表於 19-9-8 18:48
如果5開心,咁你會5會轉下工?我地公司同韓國做生意,我就真係好討厭韓國啦(emoji)(emoji)(emoji)不管去韓 ...

啲韓國人好難相處架?想聽多啲呀~

男爵府

其實坦白講我對日本人沒有太大好感,因為後生時working holiday 係farm識左一班日本人,初時好好禮貌,但過左兩個禮拜就知道他們好奸,為左一間好啲嘅房不斷投訴一對韓國情侶,又單打,結果成功迫走左對情侶而佔用間房,這當然是個別例子,不過可能我對日本人曾經有不切實際幻想,所以感到有點失望

不過坦白講去日本旅行的確好開心,旅遊配套很好,而且服務業者真的好有禮貌

茶類愛好者    發表於 19-9-10 16:29

男爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-10 00:56
唔......與其話佢地大男人,佢地俾我既感覺係佢地身處於男女角色分工強烈既社會,對於佢地既文化,每個人 ...

你分析得好好呢!

我都鍾意去日本旅行,不過我唔係diehard fans,我覺得自己最強係唔care人地點睇,樓主你正如其他jm所言,似左日本人太介意人地點睇你,係時候調整一下心態了
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇佢地既節目,動漫就ok.有時過去旅行幾日,買下野食下玩下咪開心囉

伯爵府

happyeveryday 發表於 19-9-9 08:31
日本食物啱自己囗味,我又好鍾意扭蛋同夾公仔,買野選擇多,親子好多好去處,日本人表面好有禮貌,以上已經 ...

乾淨, 安全, 天氣舒服乾爽, 已經好好
不過我都鐘意去其他地方, 感受其他文化

翡翠宮

回覆樓主:

樓主,我明你!

因為我同家人係工作上都接觸過唔少日本人,當然有好嘅日本人,但更加多係麻麻地。不過我都好少係朋友圈講,因為同你一樣,身邊人一聽到日本就話咩嘢都好,所以都費事講。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我淨係知對腳最誠實
如果亞洲地區只可以揀一個地方去旅行, 我會揀日本。
我唔崇日, 但地方乾淨, 治安好, 平民友善(表面又好假又好), 嘢食好味又睇得賞心悅目, 作為一個旅客仲想點?
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

超鐘意日本食物:魚生、拉麵、天婦羅、烤鰻魚、鐵板和牛......無法抗拒!
衣服嘅style又係我最愛:簡約、顏色簡單、寬鬆舒服、大方得體、適合東方人身材......
同香港距離近、氣候宜人、交通方便、治安好、一個鐘時差基本上無影響......

伯爵府

想生BB熱投

日本人好多都好假既
由其係京都人

之前有個日本節目, 一位日本阿e 講
有人讚你個女日頭彈琴好好聽
即係好鬼嘈, 希望可以停止彈琴

茶類愛好者    發表於 19-9-10 16:30

珍珠宮

good_pig 發表於 19-9-10 07:57
其實咁樣都冇錯呀

我無講咁樣係錯,唔好意思令您誤會了。這是文化差異,不是對與錯既問題。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

茶類愛好者 發表於 19-9-10 16:14
我無講咁樣係錯,唔好意思令您誤會了。這是文化差異,不是對與錯既問題。

文化差異 其實佢呢d文化都唔算太難接受

珍珠宮

fatchu@home 發表於 19-9-10 10:46
樓主,我明你!

因為我同家人係工作上都接觸過唔少日本人,當然有好嘅日本人,但更加多係麻麻地。 ...

無錯就係咁,無奈啊JM

珍珠宮

saltato 發表於 19-9-10 09:36
你分析得好好呢!

我都鍾意去日本旅行,不過我唔係diehard fans,我覺得自己最強係唔care人地點睇,樓主 ...

我依家真係變得愈來愈CARE人地點睇,壓力大左,我要努力TUNE番好,謝謝JM

象牙宮

回覆樓主:

我一般咋,不過日本真係乾淨,食物某d係好正既

大宅

回覆樓主:

日本人多數都好有禮貌,國民教育做得好好。如果同我地而家身處地方比,真係差天龔地。

伯爵府

回覆 茶類愛好者 的帖子

香港人除左崇日外,同樣勁崇外國人架。只係對自己香港人,或大6人,仇視,或無禮姐。

珍珠宮

多謝各位JM既意見

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至