時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

寵壞了 發表於 19-9-18 09:01
D廢青做埋甘多衰野,就算未有報告我都覺得佢地做既,我認我先入為主,瀨佢地架啦,黃絲來圍我吧
...

一定系廢青暴徒做既(除非唔系,就算唔系我都當系),暴徒可恥,等報應!

hungng    發表於 19-9-18 15:52

子爵府

tester5 發表於 19-9-18 14:06
請問,你話831「警察比記者打既片」,係出自那裡?

我不是話831,警察比記者打,
係之前我睇fb,有警察跌下還是點,都有穿反光衣的人圍住警察打佢後面,好似警察記者會都有播放過

hungng    發表於 19-9-18 15:53

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ICbaby 發表於 19-9-18 13:52
我信有天理
曱甴好快滅亡!

承你貴言!

hungng    發表於 19-9-18 15:54

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

nanananana 發表於 19-9-18 14:08
我不是話831,警察比記者打,
係之前我睇fb,有警察跌下還是點,都有穿反光衣的人圍住警察打佢後面,好似 ...

我從冇見記者打警察。

你有資料可以公開,否則應該和那位太太一樣,調整一下自己講法。

我地係論壇,都唔可以胡言亂語,發放不盡不實既言論,係有責任的。

講返831,當日基本上係警方完全見人就打,完全控制了月台,不讓記者、救護員入內,做法極之不理想。當然,這只是我地睇到部份傳媒既報導,事實可能唔係咁。如果我以上資料講錯,警方更必需要公開CCTVB,還自己公道。

子爵府

tester5 發表於 19-9-18 14:26
我從冇見記者打警察。

你有資料可以公開,否則應該和那位太太一樣,調整一下自己講法。

https://youtu.be/BmA1lwSv1AI

for your reference,我隨便係youtube搵的.

我見到831,普通市民係係月台裡面
我見片係車廂裡面的市民係警察離開後,將一個豬嘴放入自己的backpack裡面
我唔知道咩人會執豬嘴⋯

大宅

回覆 tester5 的帖子

講翻831,系唔系大家見到的唔同?

• 我見到有兩条片。第一個,警察沖過去捉黑衣人的時候,月臺邊的市民自覺退後到牆邊。警察沒有對這些市民做任何動作,而是直接沖向目標。
    第二個,從列車上走下來一個淺色衣服女子,一個警察很禮貌但是也很緊急地請她離開,然後身邊有幾個警察沖向列車內的黑衣人。
    我沒有看到任何無辜市民被打。

• 我見到一D假市民,舉手投降痛哭,他們身邊是武器,很明顯是剛剛換上“平民服裝”的暴徒。TVB鏡頭影到好多黑衣人拉拉聲換衣服扮市民。

• 最後:甘,被打的平民,如果真的是無辜被打,是不是要行出來控告警察呢?不過,這些“平民”要知道,萬一某個鏡頭cap到原來他們是“暴徒”,甘就系誣告。
    宜家冇無辜市民敢企出來理直氣壯控告警察喔。

hungng    發表於 19-9-18 15:55

公爵府

tester5 發表於 19-9-18 14:26
我從冇見記者打警察。

你是否港獨及革命黨,抹黑警方令到佢地不能維持冶安及止暴。從而令暴徒革命港獨及其支持人仕可以推翻香港及中央政權。

hungng    發表於 19-9-18 15:55

翡翠宮

nanananana 發表於 19-9-18 14:36
https://youtu.be/BmA1lwSv1AI

for your reference,我隨便係youtube搵的.

你睇多次你提供既片段呀,個記者係「惦」到個警察,唔係配音話打,就真係打。

你可能唔明咩叫「警察打人」,警察既打,係「打頭」,7個示咸者被到頭要縫針,這個為之「打」。
唔係配音係「打」就係「打」,係事實既「打」才是「打」。

唔緊要,正如我之前講,可能我地睇既都好片面。

最重要是「公開整個真相」。可能我睇錯,可能你睇錯,都不會是事實既全部,都唔緊要,亦無需爭抝。

只要,還原事件「真相」就是了。

翡翠宮

alicego62 發表於 19-9-18 15:10
你是否港獨及革命黨,抹黑警方令到佢地不能維持冶安及止暴。從而令暴徒革命港獨及其支持人仕可以推翻香港 ...

你幾次以此等低劣的手法,抺黑香港人,你咁做係絕對唔會成功。

我是愛國愛港既中國人、香港人,亦從不支持港獨。

有訴求,不表示我不愛國。

分裂國家是死罪,請你盡快收手,停止分化港人和中國人。別做國家的罪人。

hungng    發表於 19-9-18 15:56

珍珠宮

littlecar 發表於 19-9-18 09:16
真正香港人加油
反對暴徒破壞香港
虐打不同意見既市民
中國香港人加油

公爵府

tester5 發表於 19-9-18 15:34
你幾次以此等低劣的手法,抺黑香港人,你咁做係絕對唔會成功。

我是愛國愛港既中國人、香港人,亦從不支 ...

我堅覺得你似

hungng    發表於 19-9-18 15:56

大宅

其實,宜家就系資訊唔對等的社會,除左個D特別位置高的人士,我相信絕大多數人都冇機會見到“事情的真相”或者“全部畫面、全部資訊”。在公眾媒體、自媒體(比如FB)都高度發達噶社會,要造謠、抹黑非常容易。任何人,是但send張相出來,配一D煽動性文字,就可以成為一個“事實”。

所以,作為普通人,如果我地冇獨立思考能力,人云亦云,甘就被尼D媒體帶偏。最直接的例子,就是831太子站所謂死人和新屋嶺所謂強姦案。

hungng    發表於 19-9-18 15:57

翡翠宮

alicego62 發表於 19-9-18 15:45
我堅覺得你似

你覺得?

我從冇講過一句港獨說話,從來都愛國愛港,唔係你一句「覺得似」,就係。

我只講事實,香港係中國一部分,絕不容許分裂出去。不過你唔啱最聽吧了。

反而你,幾次分化香港人,中國人,大家有目共睹,你以為你混淆視聽,就會有人信?

你才是國家「分裂份子」。

如果你住係內地,你要小心,國家有監控,你小心說話,千萬唔好做分裂國家既事。

公爵府

tester5 發表於 19-9-18 15:54
你覺得?

我從冇講過一句港獨說話,從來都愛國愛港,唔係你一句「覺得似」,就係。

你堅似

翡翠宮

alicego62 發表於 19-9-18 16:07
你堅似

你冇實質証據,請回吧。

你混淆視聽,轉移視線,不會成功。

請你停止分裂國家。

公爵府

tester5 發表於 19-9-18 16:21
你冇實質証據,請回吧。

你混淆視聽,轉移視線,不會成功。

第一步,令港人仇恨警察,影響佢地執法及控制依家亂局。的港獨最喜歡甘做。jm們心水淸。

翡翠宮

alicego62 發表於 19-9-18 17:09
第一步,令港人仇恨警察,影響佢地執法及控制依家亂局。的港獨最喜歡甘做。jm們心水淸。
...

你又錯了
香港人分得很清楚,我們從來都「支持香港警察執法」。

我們只是「唔支持任何人犯法」,也不支持任人暴力。無論是警方或示威者。

就如「七警打人」,受罰了,知自己錯咩、不再犯、請求原諒。我覺得都應該原諒,因為他們已受罰及知錯了。

由第一日開始,我就強調「警民不是對立」,有訴求絕不針對警方,我仲多謝警方出黎幫手維持遊行秩序。只是政府,不斷推警方出來,完成不可能的政治任務。

加上你這些「別有用心」既人,不斷扣香港人港獨帽子,你惡意地「分化」中國/香港,你才是「分裂份子」

公爵府

tester5 發表於 19-9-18 18:53
你又錯了
香港人分得很清楚,我們從來都「支持香港警察執法」。

bk好多人都知你文宣扮中立

翡翠宮

alicego62 發表於 19-9-18 19:57
bk好多人都知你文宣扮中立

中立冇得扮,政治光譜好濶,從來唔只黃藍。
好多香港人都好educated,好明白事理,會每件事獨立去睇。

你要分裂中國/香港,係永遠都唔會成功。你收手吧。

公爵府

tester5 發表於 19-9-18 20:07
中立冇得扮,政治光譜好濶,從來唔只黃藍。
好多香港人都好educated,好明白事理,會每件事獨立去睇。

你係咪好驚,點解晤認?點解成日扮中立其實想攪亂檔?

首頁

尾頁

跳至