自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

而家我女星期五晚學游水, 星期六早上學併音, 星期日下午學畫畫, 3樣

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

apple220 發表於 19-9-26 22:16
而家我女星期五晚學游水, 星期六早上學併音, 星期日下午學畫畫, 3樣
咁1一4,放左學幾點回家? 回家後做d乜?

男爵府

Elenalan 發表於 19-9-26 17:02
絕對唔係天生自律, 我女做野慢, 又憎做功課, 拖得就拖。但自從安排左d佢好喜歡上o既興趣班後, 佢知道時間 ...

我仔學校交欠10次就記小過,而家先第一個月,已經欠左2次了,我放手一定大過都有,唉…

水晶宮

mimuib 發表於 19-9-28 01:47
我仔學校交欠10次就記小過,而家先第一個月,已經欠左2次了,我放手一定大過都有,唉…
...

要欠夠幾十次先記大過喎,通常欠多幾次已經會keep住收電話,學生會收警告信,要留堂(或冇小息做番功課)。罰多幾次小朋友會知驚,佢自己會計住。老師亦會不停同我傾。我盡力解釋我立場,我接受後果,但我唔接受因為怕記過而幫佢對功課執書包,呢個係我day 1已決定嘅教育原則。而且我女由K3起經完全係自己做功課和執書包,所以小一做功課佢完全冇能力上問題,冇理由K3時自己做P1要呀媽陪做。佢有唔識隨時可問我,但要佢主動問。嚴格來講,我不是小一放手,我係呀女幼稚園時已逐步放手。我冇叫任何人要學我呢個方法,我按自己教育理念仲有孩子性格能力去執行。

水晶宮

Elenalan 發表於 19-9-28 07:31
要欠夠幾十次先記大過喎,通常欠多幾次已經會keep住收電話,學生會收警告信,要留堂(或冇小息做番功課)。 ...

好多家長都唔贊成咁早放手,跟功課甚至跟到上高小、中學都有。連大學registerion day揀科揀莊都有呀媽陪我都見過,我自己就接受唔到我小朋友成世做媽寶喇。我要孩子認清自己責任,佢自然對學業上心。見到隔離帖講小六生打機打到無心向學,家長冇哂辦法,呢d就係自小縱容後果。

珍珠宮

畀面勳章

wmkcnw 發表於 19-9-25 00:42
小一學生,每星期 4個興趣班, 星期六補中文和英文。

每星期共花6小時,算多嗎?

我每日叫你加一粒鍾班你會有咩感覺....

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

myaisha0435 發表於 19-9-28 07:47
我每日叫你加一粒鍾班你會有咩感覺....
好多謝大家意見。課外活動的數量,真係好睇 小孩興趣能力,交通時間,功課量。

幸好我小孩入到間有愛心學校。上課時間只是 8am - 3 pm ,仲要每天有一節功課堂。加上返學和興趣班都不用搭車,所以每天上完興趣班,做哂功課和溫習,都有1一2小時 free time, 亦有9一10小時睡眠時間。

男爵府

我觉得太多。要精一樣就要佢focus。

男爵府

Elenalan 發表於 19-9-26 17:02
絕對唔係天生自律, 我女做野慢, 又憎做功課, 拖得就拖。但自從安排左d佢好喜歡上o既興趣班後, 佢知道時間 ...

我其实都類似你咁教我仔。佢k3日日由起身一刻一路拖又慢佢做唔晒功課我都唔理返学校比老師話。係好咗啲但都係好多野慢同拖。係咪男仔係咁我同老公都唔係咁

伯爵府

七小口 發表於 19-9-25 01:10
睇下係學術性定係興趣
我小朋友小三
星期四田徑

咁咪成個weekend冇得約朋友出去玩?

侯爵府

itababy 發表於 19-9-28 09:12
我其实都類似你咁教我仔。佢k3日日由起身一刻一路拖又慢佢做唔晒功課我都唔理返学校比老師話。係好 ...
咁如果佢做喜歡的事,例如叫佢落公園,佢會即刻去,還是都係拖慢做?

如果連去玩都係拖慢,表示佢性格係慢熱。

如果不是,拖延係因為想逃避辛苦或失敗。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

你唔駛要佢入腦,唔駛識哂嘅,佢地多多都會上。如果有要求嘅,好快會cut哂
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

如果我選擇,星期六、日唔會選學術上嘅班。一係咩都唔學、一係選小朋友最喜歡嘅興趣班

水晶宮

itababy 發表於 19-9-28 09:12
我其实都類似你咁教我仔。佢k3日日由起身一刻一路拖又慢佢做唔晒功課我都唔理返学校比老師話。係好 ...

要同佢一齊定個時間表,佢想玩嘅野一定要準時完成要做嘅嘢先可以玩。一定要嚴格執行個規矩,包括家長講得出做得到。我由呀女2歲返N班起已經係咁樣執行,尤其我係wkm, 我唔想俾人覺得我疏忽教育、乜都外判,我教女湊女全部親力親為,否則小朋友好易俾長輩縱壞。時間表好重要,特別係規律作息和飲食,唔會因為返唔返學就可以遲睡遲起。我女平日嘅興趣班係做完功課後先去上。全部weekday興趣班係佢自己揀,條件係佢搞掂功課先可繼續上,否則我隨時cut,佢仲緊張過我。

侯爵府

cherron416 發表於 19-9-28 10:25
如果我選擇,星期六、日唔會選學術上嘅班。一係咩都唔學、一係選小朋友最喜歡嘅興趣班
...
之前要夾地點,夾老師,夾時間,已經好難去分興趣還是學術。

我剛剛同你想法相反,因為1一5早上學術,所以放學就玩下樂器,學下運動,順便放電

男爵府

wmkcnw 發表於 19-9-28 11:05
之前要夾地點,夾老師,夾時間,已經好難去分興趣還是學術。

我剛剛同你想法相反,因為1一5早上學術,所以 ...

各人感受唔同。
School day ,個腦run 開,再上多 堂唔會太辛苦。
放假再學 學術,好似無假放咁。
小學,放學做完功課,就由佢玩...
當你小朋友上到中學就明,放假好珍貴

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

回覆 Elenalan 的帖子

5:30~6:30pm自己做功課 <== 我們學校功課量太多, 而且要備課同默書.. 唔夠時間

我女返7:50 , 校車07:15開... 放3:30 不過要4:10先到... 十月開始已經課後興趣班同功課輔導班了,

男爵府

wmkcnw 發表於 19-9-28 09:55
咁如果佢做喜歡的事,例如叫佢落公園,佢會即刻去,還是都係拖慢做?

如果連去玩都係拖慢,表示佢性格係慢 ...

都係拖一輪要整呢整路咁

侯爵府

cherron416 發表於 19-9-28 11:54
各人感受唔同。
School day ,個腦run 開,再上多 堂唔會太辛苦。
放假再學 學術,好似無假放咁。
所以在初小,想佢試多些不同活動。

高小之後,就真係只可 1體1藝

首頁

尾頁

跳至