時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

happyhealthy 發表於 19-10-2 22:48
我都反戰,但係美國如果冷戰唔得就會用熱戰搞中國,中國現在係鎮懾佢,呢啲係避免戰爭,唔係話你唔想打人 ...

但我唔覺得好睇。冷戰熱戰都係悲劇,有咩好振興。

大宅

超級特務 發表於 19-10-2 13:10
今次要曬冷, 160億又如何?
btw, 我只對東方41有興趣

係東風41

珍珠宮

畀面勳章

Amy1974 發表於 19-10-1 14:21
美國咁強,唔需要閱兵。

大陸係太弱,先至需要show 下肌肉。希望大陸早日唔使再用啲咁原始嘅方法。

美國係無錢搞大型閱兵喎 想show肌肉,可惜無錢買健美奶粉飲, 操唔到肌肉, 真係可憐

複式洋房

美國咁強,唔需要閱兵。

大陸係太弱,先至需要show 下肌肉。希望大陸早日唔使再用啲咁原始嘅方法。

美國歷史上的7次大閱兵,尤其是打完海灣戰爭時已經算世界頂級,結果人家還真是用那麼原始的方法秀肌肉呢。

法國今年國慶還大閱兵呢,照你的話,法國也好原始哦

力微任重久神疲,再竭衰庸定不支。苟利國家生死以,豈因禍福避趨之!
謫居正是君恩厚,養拙剛於戍卒宜。
戲與山妻談故事,試吟斷送老頭皮。

複式洋房

對某些樓就用微博的一段反駁:
何必去嘲諷盛世呢?幾人有幸在動盪的年代裏安然自得?頭頂有飛彈,身旁有餓殍,逃難幾百裏,告辭即訣別,這種生活才值得過嗎?打開電視觀閱兵,刷刷微博評顏值,拿起手機點外賣,這樣的我們已足够幸運。對盛世中那些不幸的人和事,是我們應該去一點點改變,改變一點點的,而不是用來證明盛世是一場謊言的。
力微任重久神疲,再竭衰庸定不支。苟利國家生死以,豈因禍福避趨之!
謫居正是君恩厚,養拙剛於戍卒宜。
戲與山妻談故事,試吟斷送老頭皮。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

ayi1 發表於 19-10-1 12:11
我睇咗幾個國家嘅閱兵片段,韓國嘅好似商場開業儀仗隊,印度嘅手臂就嚟fing上天,美國嘅好似地盤佬放工好he ...
多謝分享,好好笑,等我又搵來睇下先

大宅

少少離題.. 今年隨後果架「1949」閱兵車,見中國好有心思. 要人民唔好忘記前輩的貢獻。

男爵府

WaLah 發表於 19-10-2 21:52
論歷史文化,美國人輸給中國人。論禮儀,美國人輸給中國人。論團結,美國人輸給中國人。論道德,美國人輸 ...

男爵府

ZyFan 發表於 19-10-3 00:05
對某些樓就用微博的一段反駁:
何必去嘲諷盛世呢?幾人有幸在動盪的年代裏安然自得?頭頂有飛彈,身旁有餓 ...

多謝分享!

大宅

MeowMuiMui123 發表於 19-10-2 23:39
但我唔覺得好睇。冷戰熱戰都係悲劇,有咩好振興。

夏蟲不可語冰。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

https://m.youtube.com/watch?v=W6q5WZs_D-Q

大宅

傳聞160億……點解唔傳埋中國有高達嗟?有啲人系唔系呢排作嘢作到慣曬,冇任何証據都可以隨便攞傳聞來講?而且話中國隨隨便便攞160億出來閱兵,妳估邊嗰會驚啲?
講翻啲唔需要傳傳下嘅嘢,官方媒體確認嘅消息:
1、呢次用嘅七萬只和平鴿,全部系政府同北京養鴿愛好者借,系閱兵前1日帶走,閱兵時放出,九成和平鴿識得自己飛翻屋企。
2、禮炮系用咗對環境無汙染嘅炮彈。
3、紅地毯系用回收嘅廢棄塑料瓶做成。
4、放飛嘅氣球,所用材料系可降解。

tibetlee13    發表於 19-10-3 08:18

男爵府

小肥兔 發表於 19-10-2 23:49
美國係無錢搞大型閱兵喎 想show肌肉,可惜無錢買健美奶粉飲, 操唔到肌肉, 真係可憐
...

真係又一自取其辱的曱甴!!如果係弱的都show ..咁强的國家就自取其辱、一系就打壓 。。 米國強!我緊係知!最強無恥國、show晒出來。。D井底蛙又點知一埸閱兵用幾多錢 剩係夜晚慶祝活動派比國民的包包已經可以係幾百萬' 只係食同只在北京的國民 如果全國都有!吾知用左幾多。美國強都好。1D士兵、警察做吾到是有原因、 肌肉不協調、佢地跳開自由舞、紀律是没有的。。

男爵府

美國咁多外債,美國國民欠債纍纍。邊有閒錢去攪。

複式洋房

Amy1974 發表於 19-10-2 22:40
強弱係相對嘅。

對比亞洲國家雖然佔有優勢,甚至以整體軍力上,應該全球排名第二。

你可以將中國排最尾都得,但無國家夠膽郁中國,即使係三十年前!

無力量可以阻擋中國前進!

男爵府

happyhealthy 發表於 19-10-2 22:48
我都反戰,但係美國如果冷戰唔得就會用熱戰搞中國,中國現在係鎮懾佢,呢啲係避免戰爭,唔係話你唔想打人 ...

非常同意。啲人又唔諗吓,如果北韓冇核武,浸浸會同金仔傾計咩?一早搵個藉口去剷平成個北韓啦!然後進一步包抄中國。

世界各國,應該慶幸中國強大,冇中國抗衡老尾,老尾更加專橫,可以肆無忌憚喺全球搶地、搶錢、搶天然資源。

所以我們祖國必須要強大!!!

大宅

WaLah 發表於 19-10-2 21:52
論歷史文化,美國人輸給中國人。論禮儀,美國人輸給中國人。論團結,美國人輸給中國人。論道德,美國人輸 ...

講得好

男爵府

summerDDa 發表於 19-10-2 21:43
是!吾係點知已知彼!相信閣下見識都太少!或者看的就是井底見識!不如提下有幾多或者探討下有多少外國人 ...

https://www.facebook.com/groups/447574042745438/permalink/504291887073653?sfns=mo

男爵府

hennyyoyo 發表於 19-10-2 17:48
其實顯示晒一國兩制,你唔係唔明呀

“一國兩智”先係呀,香港地低智黃絲曱甴享譽全球

別墅

美國咁強,唔需要閱兵。

好唔好睇由你係乜人種決定,中國人當然覺得好睇,鼓掌歡迎,美國佬當然覺得難睇,軍事威脅。
東風快遞有幾弱?東風41半小時全球送達不得拒收,最多十個分導核彈頭,閲兵展出了16枚,半小時內令美國二千萬人消失。東風17躍跳式彈道,速度快射程遠,不可預軌跡無法攔截,專門針對美國航母軍艦,美國花了幾十年時間都研制唔到,唯中國獨有。還有DF100超音速巡航導彈,高空高速隱身無人偵察機,人工智能無人潛航器等等,全部都係美國做唔到出嚟的,美國佬睇完當然心裏不是滋味,想打爆個電視。你覺得唔好睇係好事,正是我們所期望的效果,我們就安心啦,解放軍好嘢!

tibetlee13    發表於 19-10-3 08:30

首頁

尾頁

跳至