自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

其實樓主只係睇左一篇文章有所聯想,繼而引伸一個話題,從來冇一口話定武肺的源頭是美國。
在我來說,不理源頭何在,美國而家處理流感/肺炎/新病毒的方式十分不負責任,與當年處理西班牙流感的方式根本一模一樣。
日日是好日

侯爵府

露比EE 發表於 20-2-29 12:02
純理性討論,打個比喻: 學校從來冇測驗考試,咁就唔會有人考第尾,咁依間學校既學生係咪最叻吖?

如果當 ...

所以真的要有科學証明 佢唔測試 同佢是否第一個输出國 不是等號 等中國專家澄清吧

珍珠宮

ddkaka 發表於 20-2-29 11:31
鍾南山料內地新冠肺炎疫情4月底受控 病毒不一定源自中國
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200227/mob ...

確實現在國內的說法係中國不一定是0號患者所在,暫時還是沒有找到確實證據。但觀乎武漢爆發的力度,確實比較有繼續研究的必要。

對另外一個視頻就不要太認真,網上好多非官方渠道的信息其實並非真實認證過嘅內容,看起來是有支持人,但並非電視製作,平台靠viral賺眼球來提高DAU,這樣才可以拿VC funding。

伯爵府

hellomiki 發表於 20-2-29 10:11

全部衝住中國而來 貿易戰,華為,香港暴動, ...

可惜仲有大把人仍未知/唔肯相信比人利用,先至可悲,但我相信所有野都係時間證明一切。

珍珠宮

回覆樓主:

呢兩日美股瀉到仆直,抵佢死

珍珠宮

mizuho 發表於 20-2-29 12:13
能否提供參考連結
實在太多以訛傳訛嘅所謂「事實」
希望多點理解才作評論

https://m.weibo.cn/status/4477008216030027?wm=3333_2001&sourcetype=weixin&from=timeline&isappinstalled=0

可以睇睇
台灣分析,除了日本,連台灣都認為好大可能係美國起源肺炎,講科學不講陰謀

珍珠宮

mother904 發表於 20-2-29 12:18
都係嗰句,相信美國只是爆流感的咪繼續相信囉。唔駛理美國測試88萬人只有少於20%是流感,唔駛理有美國衛生 ...

講真,就算當中有一萬個疑點,中國呢隻死貓就食硬架喇,唔通大家仲會期望美國會玩自爆咩?!

之前蝕咗嘅惟有打落門牙和血吞,但我地中國人要記住血的教訓,要不斷自強優化自己各方面範疇嘅發展(不只資訊科技,高端醫療,甚至各方面都要自給自足!),要隨時隨地準備好靈活應變措施,要強化中央對地方官嘅管治權,要大幅提升國民質素,仲有好多好多………

我地冇辦法禁止別人對自己欺侮,我地只可以要求自己自強不息來保護自己!

mother904    發表於 20-2-29 12:39

珍珠宮

yyh08 發表於 20-2-29 10:33
真的嗎?西班牙流感聽過,原來香港腳係咁來㗎?

中國廣東人大多數著木屐或者赤鞋,所以冇乜人有香港腳

讀書人北方嚟自然著布鞋又吾駛落田自然冇香港腳

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hellomiki 發表於 20-2-29 12:35

https://m.weibo.cn/status/4477008216030027?wm=3333_20 ...

我都係啱啱睇左! 科學數據無得呃人, 亦無需咁多陰謀論

台灣有個节目把冠状病毒讲的比较条理清楚,按照节目里的说法,病毒发源地大概率来自美国!

新冠病毒有ABCDE五个族群,中国大陆七万多人感染只有C族群,伊朗的病毒族群与中国大陆不一样,台湾地区有两个族群,美国却有A、B、C、D、E所有的五个族群!

侯爵府

露比EE 發表於 20-2-29 09:01
如果唔檢測就當無?如果死於肺炎就話死於流感?咁之前叫武漢肺炎就錯哂啦?

可能之前topic寫得唔清楚,依 ...

有埋相

珍珠宮

cattz288 發表於 20-2-29 12:41

呢個見解咁有趣?!我都好想睇,係咪上要嗰個link?定另外嘅节目?

珍珠宮

開心吸收勳章

hellomiki 發表於 20-2-29 10:11

全部衝住中國而來 貿易戰,華為,香港暴動, ...

係,太多巧合!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

redhot 發表於 20-2-29 12:49
呢個見解咁有趣?!我都好想睇,係咪上要嗰個link?定另外嘅节目?

https://www.facebook.com/D8China/posts/3504252676311356/
放下自在

珍珠宮

開心吸收勳章

hellomiki 發表於 20-2-29 09:39

武漢大爆發前,美國上年9月已經大爆發咁所謂流感 :nothin ...

其實美國的態度,真係令人懷疑有景滾

男爵府

micsin 發表於 20-2-29 12:44
有埋相

5好再貼呢張圖,會比人笑你5識英文

水晶宮

cattz288 發表於 20-2-29 12:41

我都睇左,用科學說話

唔信既人,點解釋美國唔過一百既確診個案有齊五組新冠肺炎既病毒機因呢?

琥珀宮

happy33 發表於 20-2-29 12:09
同意你講的。香港好多蠢人

韓國新天地教會一樣,教主用謊言去騙信徒,謊言戳破,又用另一個謊言去掩蓋,但信徒仍然繼續追隨。人心的空虛貪婪,損壞個腦。

珍珠宮

SandyKL 發表於 20-2-29 13:05
韓國新天地教會一樣,教主用謊言去騙信徒,謊言戳破,又用另一個謊言去掩蓋,但信徒仍然繼續追隨。人心的 ...

香港都有好多像韓國新天地教會咁嘅組織,一堆謊言去騙單純無知嘅人

琥珀宮

回覆樓主:

意大利一號新冠狀病毒攜帶者找到了。

據意大利媒體的最新報導顯示,目前意大利的“一號病人”已經找到。意大利之所以新冠疫情大規模爆發和“一號病人”的行動軌蹟有直接關係,該名患者確診前曾參加了萬人馬拉松、足球賽等多項聚集性體育賽事,並多次和朋友一起用餐。半個多月內,“1號病人”使得5萬人、10個城鎮受到影響。值得注意的是,該名意大利“一號患者”是在去美國夏威夷度假後被感染新冠狀病毒的,無任何中國旅居史。因此從這個角度看,意大利疫情的爆發和中國根本沒有任何联系。

琥珀宮

SandyKL 發表於 20-2-29 13:08
意大利一號新冠狀病毒攜帶者找到了。

據意大利媒體的最新報導顯示,目前意大利的“一號病人”已經找 ...

不但意大利的疫情不僅和中國沒有任何關係,其他被感染的國家也跟中國沒有直接關係。在美國研究人員對死與流感的人進行了重新調查,結果大部分都是死於新冠狀病毒。在日本鄉村一位被感染新冠狀病毒的老人重未接觸過外人,在西班牙、伊朗也有這樣的案例。所以說新冠狀病毒的起源地不是中國。

首頁
45678...14

尾頁

跳至