自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我覺得要取點平衡,最好返輪流上班

大宅

Tobbyy 發表於 20-7-11 22:39
話明'WORK from home', 意思喺係屋企做嘢,唔係攞正牌放假。 喺屋企就乜都唔做,牌又唔批,咁就梗係畀人鬧 ...
我個食牌就係因為政府之前所謂的WFH延誤2個月,每次打電話去食環追回覆都係因為無人手做嘢拖延造成損失,仲要無受惠抗疫基金.所以我完全唔會再相信政府所謂既WFH

伯爵府

Lavenda-S 發表於 20-7-11 21:57
我公司都係睇政府頭。其實如果可以wfh既職位要wfh, 唔可以就唯有返公司做。高層睇email批野咪wfh, 總知減少 ...

我老公公司都係睇政府頭

伯爵府

奇奇媽媽 發表於 20-7-12 08:45
我覺得要取點平衡,最好返輪流上班

Agree with you

大宅

政府有責任帶頭,但沒責任要求帶頭

wcpcelia    發表於 20-7-12 09:12

大宅

Lavenda-S 發表於 20-7-12 01:03
我都唔明電話問野點解唔可以work from home. Email覆都可以work from home la.
打電話去查詢無人接聽,連留言信箱都爆埋!E mail唔會覆,見過鬼就知有幾黑

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

政府要帶頭做

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

非緊急服務可以暫停

子爵府

透過WFH ,老細更加了解各同事嘅工作能力。
邊個係蛇王,好易現形!

子爵府

反對反對反對!叫人wfh即係俾機會d人出去玩,根本冇必要!政府部門係有必要正常運作,好多影響民生的!

大宅

理性分析啦!唔好一味話政府WFH就係唔做野!同埋唔好講到WFH d人就會出街啦!就算有少部分人唔自律唔代表全部架!
政府應該work from home 輪流返工,係可以提供基本服務,講真唔急果d咪等下先,而家抗疫最緊要
如果完全無work from home措施,好多私人公司唔會跟。另外有一個好重要既問題就係,
假設唔好彩有個公務員中左,可能成個office大部分人都要一齊隔離,咁咪仲衰同埋先係真正癱瘓

男爵府

而家情況同疫情剛開始時不同,主要在醫院現在知道點醫,昨天都有醫生在電視說,不同情況會如何處理。雖然不是100%好返,但死亡率低,其實同流感數據差不多,特別是年輕人。

當然大家要繼續小心。每年流感高峰期,政府都叫大家勤洗手,勿到多人聚集,但社會要恢復,工應該要返。

大宅

其實我覺得今次係需要wfh
一下子爆咁多 其實係會一環扣一環咁好易就傳開 仲記唔記得一開始佛堂 就係經經書傳染開去
雖然wfh講到底都係考驗緊人既自律性 但當wfh入面有一半人真係會乖乖留係屋企 斷絕傳播鏈就已經成功左一半

男爵府

回覆樓主:

係就全部公司停14日, 這是最快又有效的方法。只停公務員,私人公司員工要逼巴士地鐵返工,一樣會染病,一直拖對香港損失更大

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

之前政府 WFH 有 d 公務員咪買機票去旅行囉,佢地 WFH 完全係唔做嘢,有 d 私人公司 WFH 都係做到死下死下
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

因為疫情嚴重,其實有些服務可以暫停。如果政府帶頭,其他機構先可以跟從。好多都跟政府頭⋯

大宅

阿Be 發表於 20-7-11 21:40
我剛剛都想開post 講。

我覺得而家香港疫情仲嚴重過之前政府work from home 果時,而家最恐怖係越來越多不 ...
聴到我毛管動。

伯爵府

esmehouse 發表於 20-7-12 10:07
之前政府 WFH 有 d 公務員咪買機票去旅行囉,佢地 WFH 完全係唔做嘢,有 d 私人公司 WFH 都係做到死下死下 ...

點解政府wfh 係唔做野?入唔到公司system 定偷懶定點?

珍珠宮

減齡達人勳章

esmehouse 發表於 20-7-12 10:07
之前政府 WFH 有 d 公務員咪買機票去旅行囉,佢地 WFH 完全係唔做嘢,有 d 私人公司 WFH 都係做到死下死下 ...

有咁蠢嘅公務員?
出入境有哂紀錄, 比人篤出來,鐵飯碗不保。

侯爵府

2024年龍年勳章

小菜子 發表於 20-7-12 09:02
反對反對反對!叫人wfh即係俾機會d人出去玩,根本冇必要!政府部門係有必要正常運作,好多影響民生的!
...

我都反對! 香港人好多吾自律, wfh 咪又係走晒出街玩! 一家大小咁!

呼籲一下吾好飯聚, 大家獨家村番2星期仲好! 食飯最易出事, 除低口罩!

首頁
45678...18

尾頁

跳至