懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

已食了2次, 我剛才仲買了果盒剩西瓜哈蜜瓜雙拼, 份量啱啱好!

大宅

畀面勳章

有沒有人知道點解依家因H1N1 在醫院生產時無笑氣聞?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

西瓜-->我食左3次啦~

其中一次係啱啱lunch食,食左2小片

原帖由 ying2 於 09-6-2 13:50 發表

即係冇我份~

有冇人食西瓜嘞?
dku, 你呢? 我都係仲有7wks就 ...好期待. 但走佬袋未執.

子爵府

上星期去廣華覆診(助產士小組),nurse話佢地仲有得陪產

但其他醫院有無得陪就唔知,因為間間既policy都唔同呀~:;pppp:

男爵府

醒目開學勳章

西瓜28w后食咗好多次啦,芝麻湖一個星期食一次,杏仁湖隔日食。

原帖由 ying2 於 09-6-2 13:50 發表

即係冇我份~

有冇人食西瓜嘞?
dku, 你呢? 我都係仲有7wks就 ...好期待. 但走佬袋未執.

子爵府

咁正~我都想要陪產呀....唔知威記仲有冇呢........

原帖由 De_baby1 於 09-6-2 14:13 發表
上星期去廣華覆診(助產士小組),nurse話佢地仲有得陪產

但其他醫院有無得陪就唔知,因為間間既policy都唔同呀~:;pppp:

大宅

畀面勳章

笑氣呢? 會唔會無?

子爵府

都係架....但nurse都有話今日唔知聽日事(h1n1),到時我地生果時有無都未知 ,但佢remind我一定要上堂(分勉的認識),我同c6今個sat上

原帖由 野豬媽 於 09-6-2 14:24 發表
咁正~我都想要陪產呀....唔知威記仲有冇呢........

子爵府

我一次講座都未上過呀...打算等7月中放產假時去惡補返...但C6返足六日,睇怕佢冇時間陪我去聽了....唯有聽完講返比佢知啦~

原帖由 De_baby1 於 09-6-2 14:30 發表
都係架....但nurse都有話今日唔知聽日事(h1n1),到時我地生果時有無都未知 ,但佢remind我一定要上堂(分勉的認識),我同c6今個sat上

子爵府

venus....

請問食芝麻糊 & 杏仁糊有咩好??

原帖由 venusnjoo 於 09-6-2 14:18 發表
西瓜28w后食咗好多次啦,芝麻湖一個星期食一次,杏仁湖隔日食。

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

i also eat a lot water melon架~~

想問下..我到而家都無電話..係咪即係 pass 糖尿test 呀...好驚呀.......

原帖由 venusnjoo 於 09-6-2 14:18 發表

子爵府

你問清楚威記係咪c6唔上堂都可以陪產喎
廣華一定要c6上左先可以陪,好彩c6啱啱今個星期六off咋,唔係我都要揾個男人頂包

原帖由 野豬媽 於 09-6-2 14:32 發表
我一次講座都未上過呀...打算等7月中放產假時去惡補返...但C6返足六日,睇怕佢冇時間陪我去聽了....唯有聽完講返比佢知啦~

男爵府

醒目開學勳章

芝麻糊係清胎毒其中一種,而杏仁糊係so思黃話佢呀媽陀佢時成日食杏仁糊,所以,佢係特別白。當然,信則用不信則無。

原帖由 De_baby1 於 09-6-2 14:32 發表
venus....

請問食芝麻糊 & 杏仁糊有咩好??

子爵府

cow c9,

你都係廣華test糖尿??
我要17/6先返去抽血呀.......好驚呀

原帖由 高齡牛師奶 於 09-6-2 14:34 發表
i also eat a lot water melon架~~

想問下..我到而家都無電話..係咪即係 pass 糖尿test 呀...好驚呀.......

子爵府

咁我得閒都食下先....thanks~

原帖由 venusnjoo 於 09-6-2 14:37 發表
芝麻糊係清胎毒其中一種,而杏仁糊係so思黃話佢呀媽陀佢時成日食杏仁糊,所以,佢係特別白。當然,信則用不信則無。

子爵府

我之前打過去問了,個姨姨話"咁其實呢我地呢度就冇話有冇得陪產既,但只要係情況許下之下,其實我地都好鼓勵丈夫陪產,而我地呢度係冇陪產既課程上架,到時你想陪產,你同姑娘講,睇返當時情況就可以了。"

就係因為上次問個姨姨咁答,所以我依家都費事打去問多次了,佢實係答返咁上下既野....但係之前我聽我朋友講過,前年佢威記生個時係有堂上架,但佢老公講大話話上左,個姑娘都冇再追問就比佢陪產了。唉...我都好擔心...我8月頭呀,仲有2個月....

原帖由 De_baby1 於 09-6-2 14:35 發表
你問清楚威記係咪c6唔上堂都可以陪產喎
廣華一定要c6上左先可以陪,好彩c6啱啱今個星期六off咋,唔係我都要揾個男人頂包

子爵府

但係我不嬲都唔食芝麻糊...食芝麻湯圓補數得唔得??哈哈~不過我打算星期四放假去睇次中醫先開始我既清胎毒大計^^

原帖由 venusnjoo 於 09-6-2 14:37 發表

子爵府

28 wk後先開始清胎毒遲唔遲呀?

大宅

好媽媽勳章

瑪嘉烈就無笑氣.

Anyway, 我o地會 send 呢封信去醫管局, 同埋 email 去立法會, 希望有o的跟進. 有興趣的話, 希望可以一齊做.

致:醫院管理局 [email protected]

本人妻子預算將於今年8月在瑪嘉烈醫院生產。懷孕初期,我們一直計劃陪產,以協助照料待產的太太,及給予精神上的支持。在早期的產前講座中,亦得知醫管局亦鼓勵丈夫陪產,以增進夫妻間及親子間的感情。

可是,最近在產前講座中,在從護士口中得知,因人類豬型流感肆虐,陪產計劃暫時停止,至另行通知為止。然而這項安排,卻從沒見過通告詳加解釋。

就此,本人有疑問如下:

1. 陪產既然對丈夫、妻子及家庭關係均有好處,醫管局決定暫停陪產計劃的理據為何?
2. 是否有其他措施可平衡人類豬型流感傳播控制及陪產計劃的需要,在減輕人類豬型流感傳播風險外,使陪產計劃可以繼續推行?
3. 暫停陪產計劃是否曾諮詢醫護人員、社工、病人權益組織、孕婦及其丈夫等意見,及評估對各相關人士的影響?
4. 醫管局是否有計劃何時恢服陪產計劃?

謝謝!

副本致:
立法會衛生事務委員會 [email protected]
立法會衛生事務委員會主席李國麟議員, JP [email protected]
立法會衛生事務委員會副主席梁家騮議員 [email protected]

子爵府

咁ok啦....再唔係咪下次返威記再問囉!

原帖由 野豬媽 於 09-6-2 14:40 發表
我之前打過去問了,個姨姨話"咁其實呢我地呢度就冇話有冇得陪產既,但只要係情況許下之下,其實我地都好鼓勵丈夫陪產,而我地呢度係冇陪產既課程上架,到時你想陪產,你同姑娘講,睇返當時情況就可以了。"

就係因為上次問個姨姨咁 ...

首頁

尾頁

跳至